Volgende week dinsdag is het 5 december, een van de belangrijkste feestdagen in Thailand. Deze datum markeert namelijk drie belangrijke gebeurtenissen.

Het is de geboortedag van koning Bhumibol Adulyadej. Daarnaast is het de nationale dag van Thailand en tevens Vaderdag. Op een nationale feestdag zijn veel Thai vrij (ambtenaren, scholen) en de meeste banken en overheidsdiensten gesloten.

Denk eraan dat op 5 december overheidskantoren, banken en immigratiekantoren gesloten zullen zijn.

Vaderdag in Thailand

Vaderdag in Thailand wordt gevierd op 5 december, de verjaardag van wijlen koning Bhumibol Adulyadej, die diep gerespecteerd en geliefd was bij het Thaise volk. Zijn verjaardag is een nationale feestdag en wordt gebruikt als gelegenheid om vaders en vaderfiguren in het hele land te eren.

Koning Bhumibol, ook bekend als Rama IX, was de langst regerende monarch van Thailand en werd algemeen beschouwd als de vader van de natie. Zijn leiderschap en toewijding aan het welzijn van zijn volk hebben een blijvende impact gehad op het land. Daarom is zijn verjaardag een zeer symbolische dag voor het vieren van vaderschap in Thailand.

Op Vaderdag dragen veel Thai geel, de kleur die geassocieerd wordt met maandag, de dag waarop koning Bhumibol werd geboren. Het is ook gebruikelijk dat mensen hun respect en dankbaarheid betuigen aan hun eigen vaders en grootvaders, vaak met geschenken, kaarten of activiteiten die ze samen ondernemen.

Speciale evenementen en activiteiten worden in het hele land georganiseerd, waaronder religieuze ceremonies, gemeenschapsdiensten en culturele voorstellingen. Vele Thai bezoeken ook standbeelden van koning Bhumibol om hun respect te betuigen en eer te bewijzen.

Vaderdag in Thailand gaat dus niet alleen over het eren van individuele vaders, maar heeft ook een diepere nationale en culturele betekenis, waarbij de herinnering aan koning Bhumibol wordt gevierd en zijn nalatenschap in ere wordt gehouden.

2 reacties op “Agenda: 5 december geboortedag Bhumibol, nationale feestdag en vaderdag”

 1. Tino Kuis zegt op

  De oorspronkelijke nationale feestdag was 24 juni om de overgang van de absolute naar de constitutionele monarchie in 1932 te vieren.
  Het was veldmaarschalk Sarit Thanarat die in 1960 de geboortedag van koning Bhumibol, 5 december, aanwees als nationale feestdag.
  De huidige koning Vajiralongkorn is geboren op 28 juli (1952). Dat is ook een feestdagen een vrije dag.

 2. GeertP zegt op

  Helaas ook de dag dat er duizenden gevangenen worden vrijgelaten, waarvan een heel groot deel weer vervalt in hun oude doen bij gebrek aan opvang en begeleiding.
  Dit jaar kan het wel eens zo zijn dat Thailands beroemdste gevangene amnestie krijgt,voor hem zal er voldoende opvang en begeleiding zijn verwacht ik.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website