Zijde spinnen in Khon Kaen (video)

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
24 oktober 2016

In deze video zie je hoe zijde gesponnen wordt in Khon Kaen. Khon Kaen is een van de vier grote steden van Isaan ook wel bekend als de ‘Big 4 van Isan “, de andere zijn Udon Thani, Khorat, en Ubon Ratchathani. Het is ook de hoofdstad van Khon Kaen provincie.

Alles begint met de zijdemot. Een vlinderachtig beestje dat slechts enkele dagen leeft, maar in die korte tijd wel 300-500 microscopisch kleine eitjes legt. Na negen dagen verschijnen zijderupsjes, die na drie weken zes centimeter lang zijn. Vanaf dit moment begint de rups een cocon te vormen.

Per minuut produceert het een draad van 12 centimeter en wanneer de rups compleet omzwachteld is, is deze draad zo’n 900 meter lang. Voor de rups vlinder wordt, moet de mens ingrijpen. Door de cocon te koken gaat de mot dood en komt de draad los. De pop wordt gegeten. Thais zien het als een delicatesse, maar ik herinner me van vele jaren terug een weeïge, bijna bedorven smaak.

Nu moet de draad, ruwe zijde genoemd, eerst ontdaan worden van sericine, een lijmachtige stof aan de buitenkant die diende om een stevig cocon te maken. Daarna komt het spinnenwiel in werking om een meer robuuste draad te maken. Deze draden worden geverfd, vroeger met plantaardige kleurstoffen maar tegenwoordig met chemische producten.

Zijdezacht

Tenslotte het echte weven. In effen kleuren, in klassieke patronen of in mooie fantasievolle ontwerpen. Het is uitermate arbeidsintensief werk, wat uiteindelijk de verkoopprijs bepaalt. Duizenden tot tienduizenden Bahts voor een sarong of ander kledingstuk.

Zijde voelt zacht, soepel en prettig aan en heeft als unieke eigenschap te verkoelen bij warmte en te verwarmen bij koude. Verder slijt zijde nauwelijks en neemt het relatief veel vocht op. Zijde is van nature vuilafstotend en hoeft niet vaak gewassen te worden.

Tekst: Dick Koger

Video: Zijde spinnen in Khon Kaen

Bekijk hier de video:

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Zijde spinnen in Khon Kaen (video)”

  1. Cees van Kampen zegt op

    Mooi filmpje,maar waar is dit precies?

  2. Lowi zegt op

    Dit gebeurd op vele plaatsen in Isaan. Ook in Roiet in het dorpje van mijn schoonfamilie bijvoorbelld. Het is mooi om te zien en mee te maken. Wat de smaak van de rupsen betreft. Bij mij smaakt het helemaal niet weeig of bedorven maar zoals bij de Thais. Het IS een delicatesse.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website