Druk baasje is Yollada Suanyot (33): runt een juwelierszaak en een juwelierskanaal via de satelliet, is lid van Provinciale Staten van Nan, heeft een masters graad politicologie en studeert nu voor een PhD aan de faculteit menswetenschappen van de Ramkhamhaeng universiteit.

Maar eigenlijk moet ik schrijven dat ze een druk bazinnetje is, want Nok zoals haar bijnaam luidt, is een transfemale, een vrouw gevangen in een mannenlichaam, en richtte niet toevallig de Transfemale Association of Thailand op, waarmee ze het ook maar druk heeft.

Nok raakte in 2005 bekend, toen ze gekozen werd tot Miss Apza Transvestite en de Miss Alcazar Purple Star Award won. Twee jaar later sloot ze zich aan bij Venus Flytrap, Thailand’s eerste kathoey band, en nu is ze actief als politica en mensenrechtenactiviste.

Ze praat met mensen in de provincie over het belang van tempels als trefpunt voor bewoners van alle leeftijden om de sociale banden te verstevigen. Ze werkt aan een plan om een smartphone application te ontwikkelen voor toeristen die Nan willen bezoeken. En ze richt in haar eigen huis een museum in, waar aandacht wordt besteed aan lokale tradities en cultuur.

Dat haar werk wordt gewaardeerd blijkt wel uit het feit dat ze dit jaar een onderscheiding kreeg van de Women’s Voice Association of Thailand. De onderscheiding wordt verleend aan personen die een cruciale rol spelen bij het promoten en verbeteren van de rol van Thaise vrouwen.

Zo vader, zo dochter

De wens om een bijdrage te leveren aan de maatschappij heeft ze van haar vader. Die was politieagent in de kleine provincie Nan en vraagbaak voor mensen met problemen. Hij besteedde al zijn tijd en energie om hulp te bieden waar hij maar kon.

Toen Nok campagne voerde voor haar verkiezing, vertelde ze de kiezers niet wat ze zou doen wanneer ze gekozen zou worden, maar ze benoemde de problemen in de provincie. Statenleden kunnen ook weinig doen, want ze hebben geen budget om te besteden. Ze controleren alleen of het budget correct en transparant wordt uitgegeven. Haar wens is om senator te worden. ‘Mijn positie in de politieke kringen vandaag kan of kan me niet dichterbij dat doel brengen, maar dat is wat ik echt wil nastreven.’

Ondertussen zet ze zich in voor de verbetering van de rechten van mensen met een andere seksuele identiteit. Dat is een taaie en lange strijd. Zo duurde het drie jaar totdat enkele universiteiten eindelijk transgenders toestonden bij de diploma uitreiking in vrouwenkleding te verschijnen (onder de toga).

‘De belangrijkste les die ik heb geleerd, is wanneer je veranderingen wil, je die moet creëren. Sommige zullen meer tijd vergen dan andere. Maar als je doorzet en tot het uiterste doorgaat, is het resultaat echt wel al het zweet waard.’

Yollada en Ronnakrit

Een zo’n verandering is het verwerven van de juridische rechten verbonden aan de veranderde sekse na een geslachtsveranderde operatie. Simpel gezegd: Nok wil door het leven gaan als Miss en haar vriend Ronnakrit (24), een man in een vrouwenlichaam, als Mister. Hij ondergaat momenteel chirurgische ingrepen.

Sinds een jaar hebben de twee een relatie. ‘Ik heb geen definitie van liefde’, zegt Nok. ‘Als het om liefde gaat, I just love. Nothing more.’ Ze hopen ooit te kunnen trouwen, een gezin opbouwen, kinderen te mogen adopteren, een levensverzekering te kunnen afsluiten en gebruik te kunnen maken van sociale voorzieningen waar ‘normale’ mensen recht op hebben.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Yollada, een vrouw in een mannenlichaam, heeft het druk”

 1. Geerten gerritsen zegt op

  Dear Yollada

  Am impressed about your work. Personally i am also involved in your work as a medical doctor from Holland. We cooperate with Preecha Institute where i support feminisation of the voice and we have a coopetation between several Dutch universities and the Chulaborn medical center of your Royal family.
  It will be an honour to get in contact with you to discuss how we also can support your organisations.
  Thank you take care
  Geerten

 2. Fransamsterdam zegt op

  Aan de ene kant is Thailand natuurlijk al het paradijs voor transgenders, aan de andere kant zijn er ook nog wel vooroordelen en problemen, maar zeker in verhouding met een groot deel van de rest van de wereld lijkt het me nou niet iets waar je je in Thailand heel erg druk over hoeft te maken.
  Wat me wel intrigeert, en mij wellicht van mening kan doen veranderen, is de vraag op welke sociale voorzieningen een transgender in Thailand geen beroep kan doen, en een ‘normaal’ mens wel.
  Iemand enig idee?

 3. roeween zegt op

  jammer dat er zo weinig positieve reacties zijn op wat deze twee fantastische mensen proberen en al hebben bereikt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website