SweetLeMontea / Shutterstock.com

Het idee van een verplichte een medische verzekering voor buitenlanders in Thailand is niet nieuw. In 1992 was het plan om dit in te voeren als voorwaarde voor een pensioenvisum.

Er werd echter besloten genoegen te nemen met een brief van een Thais ziekenhuis waarin werd verklaard dat de aanvrager gezond was. Maar het hele idee werd geschrapt toen een oudere Brit een hartaanval kreeg ondanks een gezondheidsverklaring.

In juli 2019 werd gemeld dat Thailand een soort reisverzekering wilde invoeren voor alle buitenlandse bezoekers van Thailand om zo de kosten van onbetaalde ziekenhuisrekeningen door buitenlanders te compenseren. Volgens berichten in de pers zouden de kosten 20 baht per persoon bedragen voor een verzekering voor spoedeisende medische hulp, met een dekking van 30 dagen, die betaald dienden te worden bij daarvoor opgestelde betaalapparatuur gelegen op luchthavens en grensposten. Het idee is verworpen door praktische bezwaren. Ook omdat 20 baht niet de werkelijke kosten zouden kunnen dekken.

In oktober 2019 werd aangekondigd dat alle gepensioneerde expats boven de 50 verplicht zouden worden om een uitgebreide ziektekostenverzekering van ten minste 400.000 baht (intramurale) en 40.000 baht (poliklinische) moesten hebben. Speculatief blijft de vraag of de verplichte ziektekostenverzekering zal worden uitgebreid tot alle gepensioneerde expats. Velen beweren dat het een goede zaak zou zijn. Maar door de verschillende ziekenhuisinstellingen, staatsziekenhuis versus particuliere ziekenhuizen, en de vele soorten ziektekostenverzekeringen met de vaak vele uitsluitingen en de grote verscheidenheid aan leeftijden van de expats is dit geen simpele materie.

Maar begin 2020 verscheen Covid-19 in Thailand en er kwam een inreisverbod voor alle buitenlanders. Deze maatregel is nu versoepelt voor een paar speciale categorieën, maar ze moeten allemaal eerst toestemming hebben de lokale Thaise ambassade voordat ze aan boord van een vliegtuig mogen. Een van de vele vereiste documenten is een uitgebreide ziektekostenverzekering ter waarde van ten minste US $ 100.000. Deze zijn inderdaad verkrijgbaar bij verschillende Thaise verzekeringsmaatschappijen waarbij de premie hoger is naarmate de leeftijd stijgt en meestal zijn personen boven de 70 jaar niet meer te verzekeren.

De situatie in Thailand met de door de overheid vereiste ziektekostenverzekering is ingewikkeld. Het coronavirus heeft de hele internationale verzekeringswereld op zijn kop gezet en heeft daarop geen gemakkelijke antwoorden. Toch heeft Thailand een enorm belang bij de toeristische dollar. De autoriteiten zullen moeten beginnen met prioriteiten te stellen! Wel of geen fonds oprichten om binnenkomende reizigers te verzekeren of een aantoonbare reisverzekering verplicht stellen zodat de ziekenhuisrekeningen voor medische hulp niet onbetaald blijven.

Bron: Pattaya Mail

Rating: 3.73/5. From 15 votes.
Please wait...

10 reacties op “Wel of geen verplichting van een medische verzekering voor buitenlanders?”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Ik las net dit bericht op de FB pagina van PR Thai Government (Officiele FB pagina van de Thaise overheid)

  “According to the Thailand Insurance Commission, COVID-19 insurance for foreigners is approved to cover travelers who pass through immigration in Thailand. The insurance policies will also be sold online and offered jointly by sixteen co-insurance companies. There are two parts in the coverage, as follows:
  1. In case of death caused by COVID-19, the company will pay compensation for the funeral and repatriation costs, up to 3.2 million baht
  (102,000 US dollars).
  2. For medical treatment after the diagnosis of COVID-19 infection and necessary treatment, the company will pay compensation up to 3.2 million baht
  (102,000 US dollars).”

  https://www.facebook.com/thailandprd/photos/a.251619424861479/3556074397749282

  Verder is de tekst in het Thai maar kort samengevat komt het er op neer dat je de verzekering kan nemen van minimum 30 dagen tot een jaar. De premie is afhankelijk of het land van herkomst een laag, midden of hoog risico vormt.

  Landen met een laag risico tussen de 1.600 – 14.400 baht
  Landen met een matig risico tussen de 2.560 – 23.040 baht
  Landen met een hoog risico tussen de 4.800 – 43.200 baht.
  Premies zijn inclusief zegelrecht en belasting.

  Het is een gezamenlijke operatie van de verzekeringsmaatschappijen en levensverzekeringsmaatschappijen in de vorm van Co-Insurance, bestaande uit 16 bedrijven: Dhipaya Insurance Public Company Limited, Bangkok Insurance Public Company Limited, Chubb Samaggi Insurance Public Company Limited, Navakij Insurance Public Company Limited, Thaivivat Insurance Company Limited ( Public Company Limited Pacific Cross Health Insurance Public Company Limited Falcon Insurance Public Company Limited Mittare Insurance Public Company Limited Muang Thai Insurance Public Company Limited Viriya Insurance Public Company Limited Syn Mun Kong Insurance Company Limited (Public), Southeast Insurance Public Company Limited, Asia Insurance 1950 Public Company Limited, Bangkok Life Assurance Public Company Limited, Muang Thai Life Assurance Public Company Limited en Thai Samut Life Assurance Public Company Limited.

  https://www.oic.or.th/en/consumer/news/releases/91237

  Vraag me verder geen details over welke landen laag, midden of hoog risico zijn of andere details want meer weet ik daar momenteel ook niet over.
  In de toekomst zal er daar wel meer info over verschijnen (hoop ik toch)

  Toch misschien iets om verder op te volgen denkt ik.

  • sjaakie zegt op

   Lijkt geen slechte regeling en kan aardig rechtlijnig uitgevoerd worden.
   Bij het opvolgen lijkt me minimaal van belang te weten te komen o.a.:
   Is er nog enige beperking ivm. leeftijd voor acceptatie?
   Is er nog enige beperking ivm. bestaande medische voorgeschiedenis en bijbehorende uitsluittingen?
   Is de premie voor een laag risiko land 1.600 – 14.400 bath bij een verzekerde periode van 30 dagen tot 1 jaar?
   Is het hebben van een zorgverzekering in het land van herkomst niet meer van belang of voldoende?

 2. BramSiam zegt op

  Het zou zo fijn zijn als de Thaise overheid en ambassade zouden erkennen dat iedere Nederlander die Nederlands Ingezetene is, een wettelijk voorgeschreven adequate ziektekostenverzekering heeft.

  • Ger-Korat zegt op

   Dat doen ze toch. Ik heb van mijn ziektekostenverzekeraar CZ een buitenlandverklaring waarin staat dat er geen maximum aan vergoeding is van de gemaakte kosten, ook staat covid-19 vermeld welke verzekerd is. Ook een ander was reeds met een vergelijkbare tekst Thailand binnen gekomen, las ik onlangs in dit blog, alsmede las ik dat de ambassade ook naar dit soort verklaringen verwijst bij navraag. En dus lijkt me dat dit voldoende is en geaccepteerd wordt door de ambassade welke een toestemming afgeeft alsmede bij binnenkomst in Thailand.

 3. Bert zegt op

  Op zich niet slecht, mits eerlijke voorwaarden en betaalbaar.
  een x bedrag per dag in een fonds voor noodhulp.
  Moet dan wel allemaal goed omschreven zijn wat er wel en niet onder valt

 4. Jan Gijzen zegt op

  Hallo.
  Zoals we weten geeft b.v. de zorgverzekering CZ geen International Certificaat waar een bedrag op staat van (100.000 $ ). Maar is er iemand die Thailand is mogen binnen komen met een International Certificaat van het CZ , waar het bedrag van 100.000$ niet opstaat?
  Het zal toch niet zo zijn, dat als je bij het CZ verzekerd bent , er ook nog een tweede Thaise verzekering bij moet nemen.

  • Ger-Korat zegt op

   De Nederlandse zorgverzekeraars mogen geen bedragen noemen. Wel heb ik op mijn verklaring de melding dat er geen maximum is aan onkosten wat wordt vergoed. De ambassade verwijst naar dit soort verklaringen en gaf reeds een toestemmingsformulier af aan iemand die reeds Thailand is binnengekomen. En ik heb op mijn verklaring van CZ al staan dat de verzekering ook geldt voor een covid-19 besmetting. Kijk dan heb je toch alles.

 5. Rene Martin zegt op

  Zelf zou ik graag zien dat de dekking voor de ziektekostenverzekering uitgebreid wordt tot ook andere gebieden dan alleen maar Corona. Misschien een vergelijkbare verzekering die op dit moment ook voor ambtenaren geld.

 6. John Chiang rai zegt op

  Dat de 20 Baht regeling ,genoemd in bovenstaand artikel voor iedereen gelijk is,en zodoende erg sociaal is nooit alle kosten zal dekken is geloof ik voor iedereen begrijpelijk.
  Maar een sociale regeling waarbij iedere toerist p/w bijv. 20 Euro moet betalen bij binnenkomst, zou eigenlijk acceptable moeten zijn.
  Afgezien van het feit dat de meeste Nederlanders via hun zorgverzekering reeds gedeeltelijk verzekerd zijn,waarbij men dan rekening zou kunnen houden,hebben de meeste nationaliteiten die niet verzekerd zijn, alleen de mogelijkheid een veel duurdere prive ziekenverzekering te nemen.
  Een veel duurdere verzekering,waar erg velen dan bewust van afzien,met alle risico vandien.
  Een vaste premie voor alle niet verzekerden,met een eigen risico van bijv. 200 Euro, om te voorkomen dat men niet met iedere flauwekul een dokter gaat bezoeken,zou eigenlijk een faire regeling moeten zijn.

 7. jacob zegt op

  Toevoegen aan het bestaande social security fonds is een goede optie

  Premie is momenteel voor zkv alleen 432 thb per maand, maar zou voor expats verhoogd kunnen worden leeftijd/risico in acht nemend.
  Wellicht naar een 4,000 thb per maand…gewoon maar een greep gedaan…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website