Waterzuivering voor drinkwater vaak een probleem

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
18 juli 2017

Voor mensen, die op vakantie gaan of zelfs in een ander land wonen kan de beschikbaarheid van zuiver drinkwater een probleem zijn. Het kopen van flessen water is dan één oplossing. Andere oplossingen kunnen zijn het water te koken of met filters of zuiveringstabletten werken.

Het water moet echter goed aan de kook gebracht worden en flink laten doorkoken om bacteriën en dergelijke te vernietigen. Dit zelfde proces geldt natuurlijk ook als men thee of koffie wil drinken. Als het water afgekoeld is, kan het bewaard worden in een koelkast en vormt dit de “voorraad” bij dorst.

Men kan ook zuiveringstabletten kopen, maar het kan toch gebeuren dat deze tabletten niet de parasieten doden, die diarree kunnen veroorzaken.

In grote zaken ziet men ook waterfilter installaties te koop staan. Daarbij worden verschillende systemen aangeboden. Het prijsverschil is eveneens gigantisch. Echter een duur apparaat is geen garantie dat het afdoende werkt. Tevens moet om de zoveel tijd het inwendige vervangen worden of schoongemaakt zoals bij airco’s.

Wie zo’n apparaat denkt aan te gaan schaffen, zal eerst goed moeten bestuderen welke systemen het beste zullen gaan functioneren en wat de kosten zijn bij vervanging van een filter of andere waterzuiverende onderdelen. De helderheid van het water zegt niets. Als een leidingwerk slecht onderhouden is, kunnen veel bacteriën in het water zitten, wat eveneens gebeurt bij een te lage waterdruk.

De simpelste oplossing lijkt het kopen van flessen bronwater wat alleen gebruikt wordt om te drinken. Het leidingwater wordt dan voor andere doeleinden gebruikt.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Waterzuivering voor drinkwater vaak een probleem”

 1. Bert zegt op

  Heb toevallig vorige week zo’n apparaat gekocht bij HomePro
  Merk Siebel Eltron en kost Thb 12.000. Vervangingsfilter kost Thb 3.900 en is goed voor 4.000 liter schoon drinkwater, dat is dus Thb 1/liter.
  Geen gesjouw meer met flessen en jerrycans en ik schat in goedkoper in het gebruik.
  In ieder geval wel schoner en lekkerder dan in die grote jerrycans van 20 liter die ze rondbrengen.

  • Flosje zegt op

   Een groot probleem bij filters is.

   Met bij uithuizig zijn het water stilstaat. [vakantie , 3 daagse trip etc.]
   De Temperatuur in Thailand is meestal boven de 25 graad C. Hetgeen de kweek van beestjes bevorderd.
   Neem de term beestjes ruim , kan per streek e.d. wisselen.
   De Thaise waterleiding bedrijven gebruiken vaak Aluminium in hun filter systemen.[niet te filteren].
   En het grootste probleem kan zijn dat bij een Hoofdwater leiding breuk men het niet zo nauw neemt met door spoelen ! Een zwart / bruine drab is het gevolg.
   In Thailand gebruikt men PVC met de kleur blauw , voor water , hemelwater, vuilwater en riool water. Dus er kan zomaar een fout gemaakt worden.
   Hopende dat degene die een Filter Installatie aangeschaft heeft , of gaat aanschaffen van bovenstaande problemen verschoond mag blijven.

   Grootverbruik flessen. [+/- 20 ltr.]

   Persoonlijk vertrouw ik deze waterkwalitei niet niet omdat de verzegeling niet kundig aangebracht is.
   En staat er een keuring dienst van waren achter ?
   Hoe worden deze flessen na gebruik gereinigd,voor hervulling ?

   Flessen AUTOMATEN langs de weg.

   Wie maakt deze Installatie’s schoon , en controleerd de water kwaliteit. ?

   In ons huis gebruiken we water in 1,5 ltr. [pak van 6] flessen.
   Of van dezelfde fabrikant de 6 ltr. Bottles met handvat.

   En voor Huishoudelijk gebruiken we gewoon het zeer heldere Fabrieks water.
   In de Isaan [uit de bergen]

 2. ruud zegt op

  Flessen water kopen van een goed merk,want die hebben een naam te verliezen, lijkt het veiligst.

  Met een naam te verliezen bedoel ik de situatie dat er een bericht in de krant verschijnt, dat bijvoorbeeld Nestle verontreinigd drinkwater heeft verkocht.
  Dat zal direct weerslag hebben op alle producten van Nestle en miljoenen vergende reclameacties vragen om het vertrouwen in Nestle producten te herstellen.
  Met zo’n kostbaar merk, zijn ze verplicht om veilige producten te leveren.

  Water koken zal eventuele gifstoffen (van de rijstvelden bijvoorbeeld) niet uit het water verwijderen.
  In Thailand zijn pvc waterleidingen in gebruik, die doorlatend zijn voor gifstoffen.
  In het Westland in Nederland zijn daarmee ook ooit problemen geweest.
  Dat zal dus in Thailand niet anders zijn.

  • Fransamsterdam zegt op

   Een goed (lees: duur) merk lijkt mij niet nodig.
   Ik heb nog nooit een waarschuwing of terugroepactie voor welk merk flessenwater dan ook gezien.
   Ook het ‘minder goede’ merk X kan zich geen negatieve publiciteit permitteren, dan is het waarschijnlijk einde oefening. Dat de totale schade minder groot is dan bij een groot internationaal concern maakt voor de betrokkenen niet uit.

   • Ruben van Beek zegt op

    er zijn duizenden water bedrijfjes die flessen vullen. velen in kleine dorpjes etc. er is nauwelijks toezicht op. Ik heb situaties gezien waar ik echt van schrok. Dus als je flessen koopt,,blijf dan bij het advies van Ruud, want hij heeft hier helemaal gelijk in. Ik zit al meer dan 10 jaar in the waterfiltration en ik service zelfs dit soort bedrijfjes dus ik weet waar ik het over heb. (in de Isaan, Buriram)

 3. Leo zegt op

  Het water koken zal alleen eventuele bacteriën etc doden en dus veelal voorkomen dat je diarree krijgt. Dat is dus maar een gedeelde oplossing want alle chemicalien, verfresten, kunstmesten etc. worden met koken niet verwijderd.
  PVC is NIET doorlatend, HDPE wel. De ene kunststof is de andere niet.

 4. Harry Romijn zegt op

  Ik zou enkel een reverse osmosis systeem vertrouwen, mits.. regelmatig schoongemaakt. ( hier wordt water door heel erg kleine poriën in een soort bundel van holle plastic “haren” gedrukt, waarbij zelfs zoutmoleculen tegengehouden worden.

  • Leo zegt op

   zelfs dan Harry, het onderhoud is o zo belangrijk en daardoor het middel veelal erger dan de kwaal

  • Marc Breugelmans zegt op

   Juist reverse osmosis is het beste systeem , ik heb juist een gekocht via Lazada 3100 Baht, en de filter goed vvoor 4000 liter , schoonmaak heb je nauwelijks met dit systeem daar er totaal niets mee in zit , de schoonmaak is tegen bacteriele vervuiling , maar in reverse osmose water zit niets meer in dat als voeding kan dienen voor die bacterien ! De chemische vervuiling net als zware metalen worden er allemaal uitgefilterd , handig is het aanschaffen van een tester die de dichtheid meet , je moet steeds onder de 500ppm blijven om gezond water te drinken , dit toestel meet dat perfect en kost maar 300 Baht !
   Geen gesjouw meer met water en overgieten van drinkwater ! Super !

   • Leo zegt op

    beste Marc

    Alles heeft zn onderhoud nodig, ook omgekeerde osmose. Die “rietjes” moeten van tijd tot gereinigd worden met een terugspoel actie. Is dat geregeld?
    Verder de dichtheid, dat zegt iets over de hoeveelheid stoffen in het water, maar niets over welke stoffen. Als je water beneden de 500ppm blijft, maar al die ppm’s zijn bijv. pesticiden?

    • Marc Breugelmans zegt op

     tja , die 500ppm betekend dat er niet meer dan 500 deeltjes per miljoen in mogen zitten , liefst goede deeltjes natuurlijk , in de praktijk komt men niet aan die 500 deeltjes en blijft men beneden de 50 indien men regelmatig de filters vernieuwd , ik wil er nog op antwoorden dat ik schreef dat dit systeem nauwelijks onderhoud nodig heeft , ik schreef dus niet geen onderhoud

     En natuurlijk slootwater alwaar je pesticiden in aantreft moet je niet gebruiken , we spreken hier over leidingwater filteren tot drinkwater , ook putwater komt meestal in aanmerking vanwege licht vervuild en heel weinig vervuild op grote diepten , mijn put is 150 meter diep , moesten er nog zware metalen te vinden zijn wat best mogelijk kan zijn dan worden die voor 99% weggefilterd door een goed werkend osmosesysteem , filters dien je jaarlijks te vervangen of wanneer je de 4000 liter hebt verbruikt

     Ik heb ervaring in de waterbehandeling en weet waarover ik spreek

 5. Rene Martin zegt op

  Zelf koop ik altijd flessen water waar het opschrift van natuurlijk mineraalwater staat en die smaken mij ook het best.

 6. pete zegt op

  Mijn vrouw heeft een kleine wasserette voor familie en vrienden en strijkt de was met een stoomstrijkijzer hiervoor moet het strijkijzer regelmatig worden bijgevuld met een 1 literfles met kraanwater .
  Na elke 5 dagen word het stoomstrijkijzer gereinigt en komt er een laag rode drab uit en miniscule steentjes
  tevens hebben wij op de 2e verdieping binnenshuis 2 open watertanks waar na ongeveer 1 jaar over de hele bodem een halve centimeter rode drab staat wat dus wil zeggen dat als je dit water gebruikt als drinkwater en het van te voren kookt het water erg slcht is voor je nieren etc etc
  wij gebruiken altijd flessenwater van Nestle, of Mont Fleur.

 7. Ruben van Beek zegt op

  Reverse osmosis in combinatie met U.V. en een mineral cartridge is de enige veilige en gezonde oplossing. Al het andere direct overboord zetten. vermijdt dure nonsense apparaten zoals de E-spring van Amway en Pentair patronen etc. LUX ook trouwens…. Als je meer wilt weten kan je contact met me opnemen. Ik heb een waterfilter bedrijf in Buriram en bedien de hele Isaan regio sinds 2007. Ik weet niet of het mag maar ik noem bij deze de naam van mn bedrijf. H2O water systems. co. ltd. Buriram . je vindt me door te googlen of via face book. of: http://www.h2owatersystems.co.th . Ik plaats installaties bij gezinnen maar ook op scholen en overheidsinstellingen. meer dan 10 jaar ervaring met Isaan water en situaties….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website