Het watermanagement van Thailand loopt zo’n 30 jaar achter. De dammen en kanalen die in de jaren 80 van de vorige eeuw werden ontwikkeld, zijn gebaseerd op de toenmalige gemiddelde jaarlijkse regenval van 1000 mm.

Inmiddels valt gemiddeld 1500 mm regen per jaar en dit jaar is tot nu toe al 2000 mm gevallen. Gecombineerd met het gebrek aan coördinatie heeft dit geleid tot de huidige misere. De bestrijding is al even armzalig: de bevolking wordt niet tijdig gewaarschuwd voor een overstroming en het gebruik van zandzakken is een ondeugdelijke methode. Aldus in een notendop de mening van experts over Thailands watermanagement.

Anond Snidvongs, directeur van het Geoinformatics and Space Technology Development Agency, heeft berekend dat elke 30 jaar het weer in Thailand verandert van een fase met kleine regenval naar een fase met grote regenval en omgekeerd. De laatste paar jaar lijkt er een verschuiving gaande naar de fase met grote regenval. In 2006 kampte Thailand met zware overstromingen, die in verschillende provincies grote schade aanrichtten. Dit jaar herhalen ze zich.

De voormalige directeur-generaal van de Meteorologische Dienst Smith Dharmasajorana wees er al eerder op dat de grote dammen veel te lang water hebben vastgehouden (zie 13 oktober: ‘Geen natuurramp; stuwmeren te lang gevuld met water’). Een bron bij de Royal Irrigation Department zegt dat zijn dienst en de Electricity Generating Authority of Thailand (Egat) hebben afgesproken tijdens het droge seizoen 60 procent water in de stuwmeren te laten uit angst in het volgende droge seizoen water tekort te komen. Volgens Smith was dit een miscalculatie en gezien Anond’s regenanalyse hadden ze kunnen weten dat dit te veel was.

Toen de regens al vroeg in het jaar kwamen, in het Noorden half mei, gingen de alarmbellen nog niet rinkelen. Eind juni kreeg Thailand te maken met de tropische storm Haima, eind juli met de tropische storm Nock-ten. De stuwmeren vulden zich snel en sommige dammen zoals Sirikit moesten water lozen. Bhumibol bleef op slot omdat de provincie Nan en benedenstroomse gebieden al waren overstroomd. In augustus zorgden lage-drukgebieden voor regenval en eind september bracht de tropische storm Hai Tang en de tyfoon Nesat. De stuwmeren zaten inmiddels barstensvol. Volgens Smith was het toen al te laat. De dammen moesten grote hoeveelheden water lozen en de regens deden er nog een flinke schep bovenop. Het resultaat staat elke dag in de krant.

www.dickvanderlugt.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website