Nederland, een relatief klein land in Noord-Europa, telt iets meer dan 17 miljoen inwoners. Een opvallend kenmerk van Nederland is dat een groot deel van zijn grondgebied onder zeeniveau ligt. Dit heeft geleid tot indrukwekkende technische prestaties om de constante dreiging van overstromingen te weerstaan.

Nederland staat bekend om zijn stabiliteit en welvaart en behoort tot de rijkste landen ter wereld. In 2017 rapporteerde de Wereldbank dat Nederland een bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking had van 48.000 dollar, wat hoger is dan dat van landen zoals Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

De video die bij dit artikel hoort, stelt enkele intrigerende vragen over de Nederlandse economie. Allereerst: wat zijn de drijfveren achter de welvaart van Nederland? Het land heeft een geavanceerde, open economie en heeft een belangrijke rol gespeeld in de Europese handel en industrie. Een andere belangrijke vraag is hoe de ontdekking van een groot aardgasveld in Groningen bijna een negatieve impact had op het Nederlandse economische ‘wonder’. Dit fenomeen, bekend als de ‘Dutch Disease’, leidde tot een overmatige focus op de gasindustrie, wat uiteindelijk andere sectoren van de economie beïnvloedde.

Ten slotte wordt de vraag gesteld hoe Nederland, ondanks zijn bescheiden grootte, de op een na grootste voedselexporteur ter wereld werd. Dit succes is te danken aan de innovatieve landbouwtechnieken, hoogwaardige kennis in de agro-industrie en een sterke focus op export. Nederlandse boeren en agrarische bedrijven staan bekend om hun efficiëntie en duurzaamheid, waardoor het land een voorloper is op het gebied van voedselproductie en -export. Deze aspecten maken Nederland tot een fascinerend voorbeeld van hoe een klein land een aanzienlijke impact kan hebben op de wereldwijde economie en voedselvoorziening.

Video: Nederland: klein in formaat, groots in economisch succes

Bekijk hier de video:

7 reacties op “Waarom is NEDERLAND zo RIJK? – Hoe een klein landje de op één na grootste voedselexporteur ter wereld werd (video)”

 1. T zegt op

  Maar als we zo doorgaan zijn we ook weer heel erg snel relatief arm.
  Wallonië was tot de jaren 60 vorige eeuw ook de rijke kant van België maar vrijwel niemand kan zich nog een welvarend Wallonië herinneren.

  • Harm zegt op

   Momenteel ligt Nederland zelfs op de rand van de afgrond, dat dit verhaal verteld wordt in deze tijd verwijst naar de jaren 60 tot 90 en daarna is het alleen maar bergafwaarts gegaan. Te veel immigranten, teveel EU en teveel inmenging van de RutteRegering in zaken die niet van het volk zijn. Uitverkoop van NL aan bv de EU en de zgn omvolking door de immigratie golf. Het kon niet op bij de Regering Rutte, toen kwam ook nog de Coronapandemie die het volk volkomen door de strot geduwd werd en diverse crisissen waar bij het volk en vooral boeren, vissers en tuinbouw behoorlijk op scherp gezet zijn. Nee er is van het land weinig echte welvaart meer over.

   • Erwin zegt op

    Wat Harm hier zegt telt ongeveer ook voor België.
    Wat in dit mooi promo-filmpje niet verteld wordt is de invloed van Vlaanderen in Nederland.
    De meesten zijn al lang vergeten dat zo’n 500 jaar geleden Amsterdam groot gemaakt is door rijke Vlamingen die naar Nederland zijn gevlucht voor de Spanjaarden.
    En de Oost Indische Compagnie zou grotendeels gefinancierd zijn met Vlaams kapitaal.

 2. Piet zegt op

  Het aandeel van de primaire landbouw is 1.4% van het bbp.
  Het lukte in de 17e eeuw al prima om in gebied onder de zeespiegel te leven. De dutch disease was de waardestijging van de gulden die voor de overige industrie ongunstig was.
  Je kunt je afvragen of zoveel landbouw te hebben voor een klein en dichtbevolkt land zo gunstig is. De nadelen zijn bekend.
  Nederland 2023 is geen Wallonië. Ik zie de overeenkomst niet.

 3. Antonio zegt op

  Een groot gedeelte is geen voedsel om te eten maar technologie, patenten, zaden voor gewassen, etc

 4. Sander zegt op

  Net als enkele andere (West-)Europese naties ligt de bron van de welvaart in het ten koste van de lokale bevolking leegroven van de overzeese koloniën en slavenhandel. En geld maakt geld, dus op enig moment kun je als land een heel andere ethische houding aannemen (eerlijke handel, afschaffen slavernij, respecteren van basale mensenrechten etc.). Maar de eenmaal vergaarde collectieve welvaart telt nog steeds door.

 5. Jack zegt op

  De bron van de welvaart ligt in 2 dingen: natuurlijke omstandigheden van een zeer voedselrijke bodem, een gunstige ligging voor de handel en een visrijke Noordzee (haring!) + een gedisciplineerde samenleving door invloed van religie en een goede democratie (die moeten we koesteren en blijven onderhouden) met een fatsoenlijke en goede scheiding der machten en een (relatief) eerlijke verdeling van de welvaart.
  Er is geen enkele reden tot doemdenken, beroepen komen en gaan in de loop der tijden (koetsier, leerlooier, smid) en nu zijn dat helaas vissers en boeren die het lastiger hebben. Maar er komen weer nieuwe banen voor in de plaats en het is niet voor niets dat Nederland op bijna alle lijstjes in de top 3 staat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website