Vooruit met de geit in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
10 juni 2021

Geitenboerderij in Chiang Mai

In mei 2019 verscheen er een posting op dit blog met een lezersvraag over het houden van geiten. De vraagsteller wilde weten of er mensen in Thailand zijn, die geiten houden op een commerciële wijze? Wat zijn de ervaringen? Wat is er nodig? Huisvesting, voer, dierenarts, vaccinaties? Waar geiten te kopen/verkopen? Welk ras voor vleesconsumptie enz.?

Hij kreeg er meer dan 10 reacties op, waaruit naar mijn mening bleek, dat geiten houden in Thailand niet eens zo’n gek idee is. Lees het verhaal en de reacties nog maar eens na op: www.thailandblog.nl/lezersvraag/zijn-er-mensen-in-thailand-die-geiten-houden-op-commerciele-wijze

Geitenkaas en geitenvlees

In het houden van geiten ben ik zelf niet geïnteresseerd, want ik woon in de stad. Geitenkaas ken ik natuurlijk wel, maar ik denk niet, dat er kaas van geitenmelk in Thailand wordt geproduceerd. Geitenvlees heb ik wel eens gegeten tijdens een verblijf op Curaçao en in een Surinaams restaurant in Amsterdam, maar het is niet echt mijn favoriete vleessoort geworden.

Stijgende vraag

Toch lees ik op internet, dat de vraag naar geitenvlees zowel in Nederland als in Thailand stijgende is. Ik dacht enkele dagen geleden bij het lezen van een artikel in The Nation aan die vragen op Thailandblog. De heer Sorawit Thanito, directeur-generaal van het Departement Livestock Development zei deze week, dat de geitenmarkt in Thailand exponentieel is gegroeid met een toenemende vraag naar binnenlandse consumptie en export. Toch een stimulans voor geïnteresseerde en toekomstige geitenfokkers.

Aantal geiten

“In 2007 telde Thailand 38.653 huishoudens met in totaal 444.774 geiten,” zei de heer Sorawit. “Vorig jaar hadden we 65.850 huishoudens en 832.533 geiten. Met een juiste en gerichte marketing kan het houden van geiten economisch interessant zijn, omdat ze bestand zijn tegen droogte en een kleine hoeveelheid water nodig hebben. Op dit moment zijn er in 64 provincies in Thailand verenigingen van geitenhouders, die uit meer dan 500 groepen bestaan van lokale boeren. Ze ontvangen financiële ondersteuning via het ministerie van Landbouw en Veeteelt Coöperaties en ook van lokale overheden.

Het binnenlandse jaarlijkse verbruik wordt geschat op 377.000 geiten per jaar, met extra export naar Maleisië en Laos van 140.000 dieren, wat betekent dat er een tekort is. Vorig jaar moesten we 39.231 geiten importeren uit Myanmar om de binnenlandse markt tevreden te stellen.”

Tenslotte

Dus voor geïnteresseerden, die nog twijfelen: Vooruit met de geit!

Bron: The Nation


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 3 votes.
Please wait...

1 reactie op “Vooruit met de geit in Thailand”

 1. Johnny BG zegt op

  Bedankt voor je bijdrage Gringo.

  Er wordt vanuit de overheid heus wel iets gedaan om de boeren te ondersteunen, maar dat is vaak onbekend.
  De handschoen oppakken is een groter probleem voor velen, maar om de een of andere reden willen ze het niet zien.
  Naast de geiten zijn er nog er nog wat andere mogelijkheden om geld voor de boeren te genereren maar ja nog meer export maakt de baht alleen maar duurder en dat is ongunstig voor vakantiegangers.
  Keuzes, keuzes, om gek van te worden want het is nooit goed.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website