De voormalige nationale politiechef van Thailand, Somyot Pumpanmuang, heeft toegegeven dat hij 300 miljoen baht heeft geleend van een bordeelhouder die betrokken is bij de Victoria’s Secret Massage zaak en wordt gezocht voor o.a. mensenhandel.

Echter hij wist niet waar het geld van deze bordeelhouder, Kampol Wirathepsuporn, vandaan kwam, hoewel deze al 20 jaar lang zijn vriend was. Kampol wordt gezocht voor mensenhandel en prostitutie, waarbij ook minderjarigen betrokken zijn. Sinds het arrestatiebevel in januari is hij op de vlucht.

Toen het leger de macht greep in 2014 werd Somyo benoemd tot nationaal politiechef. Hij leende geld van Kampol en zou dit weer terugbetaald hebben. Somyot wordt nu ondervraagd over Kampol, die een aantal grote bordelen (massagesalons) runde. Verder wordt bordeelhouder beschuldigd van verschillende prostitutie-gerelateerde delicten.

Somyot trad af als politiechef in 2015 en is nu de president van de voetbalbond van Thailand.

Zijn directe voorganger bij de voetbalbond, Worawi Makudi, werd in 2016 voor vijf jaar geschort voor alle nationale en internationale activiteiten van de FIFA, vanwege ethische schendingen, waaronder valsmunterij.

20 reacties op “Voormalige nationale politiechef leende geld van voortvluchtige bordeelhouder”

 1. Tino Kuis zegt op

  Somyot, verklaarde ook nog dat zijn baan als politiechef eigenlijk een ‘ bijbaantje was’ (Letterlijk zei hij het op zijn Engels ‘sideline’). Zijn echte passie was handelen op de aandelenmarkt.
  Voordat hij politiechef werd zat hij in het bestuur van een goudmijn bedrijf.

  • Cornelis zegt op

   Ik kon ook m’n ogen nauwelijks geloven toen ik in de Bangkok Post las: nationaal politiechef als bijbaantje……… Dat je met die instelling toch op de hoogste plek in de politie-organisatie terecht kunt komen zegt ook iets over de benoemingsprocedure.

   • Tino Kuis zegt op

    Cornelis,

    Net als bij Trump is op dit moment de belangrijkste eis voor een benoeming in Thailand op een hoge post: loyaliteit (aan een persoon, niet aan de wet of het land)

    • Bang Saray NL zegt op

     Tino,

     Het is niet ALLEEN zoals bij Trump het is overal en met de ene meer dan bij de andere, alleen bij sommigen is het meer “leuk” dan bij andere het groot te brengen, het is maar net van wie je het lezen wil.

   • Leo Th. zegt op

    Het zegt niets meer en niets minder dan dat in feite iedereen op zijn minst wel kan vermoeden, namelijk vriendjespolitiek. Dat jij je zoiets nauwelijks kan voorstellen getuigt van een juiste mentaliteit, alhoewel, niet negatief bedoeld, ook enigszins naïef. Het door de ‘elite’ aan elkaar toebedelen van mooie en goed betaalde baantjes is natuurlijk niet enkel voorbehouden aan Thailand. Ook in Nederland, zowel in de politiek als het bedrijfsleven. Een opleiding op Nyenrode bij voorbeeld garandeert een netwerk voor de toekomst. Directie, leden van de Raad van bestuur en commissarissen bij bedrijven die over en weer elkaar benoemen. Kan ook wel eens positief effect hebben wanneer er sprake is van competente personen op de juiste plek. Maar bij deze voormalige Thaise politiechef heb ik zeer sterke bedenkingen. Met zijn mededeling, zoals ik in de reactie van Tino Kuis lees, dat zijn functie eigenlijk een bijbaantje was probeert hij zijn aandeel te bagatelliseren. Maar iedereen zal toch beseffen dat deze betrekking van zeer veel gewicht is, waarvoor bijzondere kwaliteiten vereist zijn én een volledige inzet van ziel en zaligheid.

    • Rob V. zegt op

     Gisteren avond las ik het boek Unequal Thailand (Ongelijk Thailand), daarin staat o.a. het netwerken beschreven: mensen uit het bedrijfsleven, hogere ambtenaren etc. die samen op een studie zitten. De studie zelf is niet het belangrijkste aspect maar het samen zitten in een klas met anderen die hoog in de boom zitten. De contacten die je daar maakt kan ooit later nog eens van pas komen. Hoeft niet perse corruptie te zijn, een vinger aan de pols kan bijvoorbeeld heel gunstig zijn voor een politicus of hoge ambtenaar om met goede wetgeving te komen die het land als geheel ten goede komt. Maar er gaan natuurlijk ook gunsten rond waarbij je vraagtekens mag zetten of wat ronduit corrupt is.

     Daar hangt natuurlijk ook de verfoeide baantjes carrousel aan vast. En iemand die een hoge positie krijgt vanwege connecties en niet vanwege kennis, ervaring of passie… lijkt me niet de meest ideale kandidaat. Een agent die de baan heeft vanwege de voordeeltjes en niet omdat hij de maatschappij wil verbeteren is niet iets waar ik vrolijk van wordt.

     Verderop in het boek komt de rare combinatie van privaat vs staatsbedrijf ter spraken. O.a. de creatieve constructies van de PTT (petroleum Thailand) dat grotendeels staatseigendom is. PTT en zelf weer dochters heeft. Soms valt PTT of een dochter onder staatseigendom, soms niet. Vaak hangt dat er maar net vanaf wat het meest gunstig is voor de directie & vrienden. En dan zijn er nog mensen die bijvoorbeeld zowel qua controlerende of parlementair persoon een functie hebben en tevens directielid zijn. Vaak in meerdere bedrijven. Dan komt er belangenverstrengeling om de hoek kijken.

     Zeker dus geen vreemd verhaal hier over deze hoge politie officier. of eigenlijk toch wel, want Prayuth had beloofd alle corruptie en dergelijke foute praktijken met wortel en tak uit te roeien in het landsbelang. De sterkte leider die zonder parlementair of democratisch gedoe orde op zaken zal stellen. Dan moet je in 3-4 jaar tijd, zo’n beetje een hele kabinetsperiode, toch grote stappen hebben gezet. Leven de junta, Thailand staat er goed voor en de toekomst ziet er fantastisch uit. Verhalen als deze zijn binnenkort verleden tijd!

    • Leo Bossink zegt op

     In Nederland noemt de FvD dat de partijkartel, het naar elkaar toeschuiven van leuke banen (leuk in de zin van goed betaalde banen). Wel, dat gebeurd in Thailand natuurlijk ook op grote schaal. ik kijk daar niet van op. Sinds Prajut aan de macht is, is dat nog meer eerder regel dan uitzondering.

 2. teun zegt op

  Dus nu blijkt, dat onder het huidige regime kandidaten worden gescreend. Alleen rijst de vraag: op welke manier.
  Een aandelenhandelaar, die leent van een gezochte crimineel zonder dat hij het wist??!! En dan politie-hoofdman als BIJBAAN (vakantiewerk).
  En nu opperhoofd voetbalbond, waar voorganger de laan is uitgestuurd o.a. wegens valsemunterij. Kwamen die TBH 300 mln Baht mogelijk ook nog eens uit deze valsemunterij.

  Een sappig verhaal weer.

 3. Jan zegt op

  300 miljoen baht ??? Efkes slikken…

 4. janbeute zegt op

  Nu begrijp ik dat je zonder aan de eisen te voldoen op een simple wijze bij een visa kantoortje je retirement visa kan ophalen .
  Ik las het hele verhaal al vorige week in het nieuws .
  Begrijp je nu hoe ik al voor een lange tijd niet zo positief , over het RTP korps apparaat denk .
  Overigens , met boeven vang je boeven .

  Jan Beute

 5. petervz zegt op

  Zo’n 30 jaar geleden was ik goed bevriend met het hoofd van 1 van de zgn “gouden” politiebureaus in Bangkok. Met een rang van kolonel verdiende hij toen ong 30,000 baht per maand. Na de nodige whiskeys wist hij mij te vertellen dat hij persoonlijk uit het grijze circuit nog eens 1 miljoen Baht per maand opstreek, ofwel ruim 30x zijn normale salaris. Bij een generaal is deze verhouding nog veel schever. Side-line? Dat geldt in feite voor alle hogere ambtenaren in belangrijke posities. Hoe anders kunnen ze allemaal dollar multimiljonair zijn.

  • Tino Kuis zegt op

   Dertig jaar geleden, petervz! Heb je nog geld of horloges van die man geleend?

   Na bijna vier jaar krachtig optreden van Prayet, toegejuicht door veel expats, is de corruptie nu wel bijna helemaal uitgeroeid, en is Thailand op weg een echte Thaise democratie te worden.

   Die hoge beambten zijn allemaal dollar multimiljonair door erfenissen en omdat ze met rijke vrouwen zijn getrouwd 🙂

   • petervz zegt op

    555, had zelf al een horloge toen, dus lenen hoefde niet

 6. Pascal Chiangmai zegt op

  Een bedrag van ruim 7,790,000.— euro,s voor lening ? mijn vraag is dat bedrag van 300.mln. wel juist?

  gaarne bevestiging hier van,

  groetjes, Pascal

  • petervz zegt op

   Het bedrag klopt

  • teun zegt op

   Het bedrag blijkt te kloppen. Maar ja, wat kun je nou doen in dit land voor een dergelijk bedrag? Toch?

   Wat nog zorgelijker is: hij zou het ook al hebben terugbetaald. Vraag rijst dan: waar heeft hij dat geld dan weer vandaan? Van een inmiddels overleden goede vriend?

   Ach ja, op dat niveau leent men elkaar dat soort bedragen nogal makkelijk.

   • teun zegt op

    Of toch uit valsemunterij bij voetbalbond?

 7. Jacques zegt op

  De oud politiechef werd gehoord en trad af is wat ik opmaak uit het bovenstaande. Kennelijk kreeg hij hiervoor de ruimte en is er geen officieel onderzoek gestart met voor hem nadelige consequenties daaraan verbonden. Een gemiste kans want dit soort types hoort niet thuis bij een politieorganisatie en het geeft weer te denken.
  Overigens is het in mijn optiek een slechte zaak dat er op hoger leidinggevend niveau “externen” dus niet bij de politie groot geworden mensen, worden aangesteld in dit soort functies. Vindt overigens in Nederland ook plaats. Zij missen een wezenlijke basis en groot gevoel van betrokkenheid en zitten vaak op deze plekken voor korte termijn. Dus de term bijbaantje is in dit verband begrijpelijk uit zijn mond verkondigd, maar zeer verwerpelijk. Het politiewerk, op alle niveaus, vereist een grote betrokkenheid en het gevoel recht te willen doen aan wat krom is. Dat is zeker niet een ieder gegeven.

 8. tonymarony zegt op

  Ja en als je dan de telegraaf van de afgelopen week eens goed heb gelezen word er in nederland ook heel wat af gerommeld bij onze regering dus alles is beperkt waar ook ter wereld maar als je eenmaal bij de club zit kijk je gewoon de andere kant op toch of het nou over democratie of over corruptie gaat .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website