De ‘verdwijning’ van Yingluck uit de Thaise politieke sfeer is het beste scenario voor deze regering. Als zij de gevangenis in zou moeten, zou zijeen politieke martelaar zijn en als ze niet schuldig werd bevonden aan vermeende misdaden, zou haar politiek aanzien worden vergroot, hetgeen de aandacht zou kunnen afleiden van de agenda en hervormingen van de junta.

Nu is zij, net als haar broer, een vluchteling van de Thaise justitie, die vermoedelijk alweer afgelopen woensdag het land is uitgevlucht. Foto’s van haar die woensdag tijdens het bidden bij een tempel waren waarschijnlijk slechts af afleiding bedoeld. Haar niet verschijnen in de rechtbank gisteren was wederom een dramatische dag in Thailand’s toch al gepijnigde politieke geschiedenis.

Verschillende bronnen melden, dat Yingluck ook met een privé-jet naar de luchthaven in Trat reisde, van waar zij de Thaise landgrens naar Koh Kong-provincie in Cambodja ging, vergezeld door een aantal medewerkers. Dit, volgens een bron dicht bij haar familie, meldt de Phnom Penh Post. Een andere versie zegt, dat ze over land van Bangkok naar de Cambodjaanse is gereisd en vervolgens met een privé-jet naar Singapore. De familie Shinawatra heeft altijd nauwe banden onderhouden met toonaangevende bedrijfs- en overheidsidentiteiten in Cambodja en zij daardoor een paspoort van Cambodja kunnen hebben om haar reis naar Singapore te voltooien en daarna gaat de speculatie verder naar Dubai, waar haar broer Thaksin wordt gedacht te wonen. Er zijn ook geruchten, dat zij evenals haar broer over een ​​Nicaraguaans paspoort beschikt, aldus de Bangkok Post.

Hoe dan ook, met Yingluck op de vlucht, zou de heersende Junta vanmorgen een zucht van verlichting kunnen slaken nu twee van hun meest lawaaierige tegenstanders het land uit zijn. Het kennelijke vertrek van Yingluck neemt ook veel energie weg uit de nog resterende integriteit van de Pheu Thai-organisatie, de politieke partij, die in de eerste twee decennia van de 21ste eeuw (aanvankelijk als Thai Rak Thai), de verkiezingen heeft gewonnen.

Nu ook gaat het nieuws, dat hoge staatsambtenaren beschuldigd worden van hulp bij het vertrek uit het koninkrijk. De vlucht van Yingluck vanuit Thailand zou op het hoogste niveau zijn georkestreerd. Een video van een voormalige premierm die de gevangenis in wordt gesleept of fotos van haar in gevangeniskleding zou een constante door in het oog van de heersende Junta zijn. Haar ‘verdwijning’ uit de Thaise politieke sfeer is het beste scenario voor de regering.

Al bijna twee decennia is de familie Shinawatra in de Thaise politiek een splijtende kracht geweest, met een populaire mantra naar de agrarische meerderheid van het land om hun macht vast te houden. De kloof tussen het rode shirt en het gele overhemd blijft, maar het vuur van de rode shirts zal zeker gedeeltelijk worden gedimd door hun twee schijnende politieke sterren, die nu als vluchtelingen geconfronteerd worden met arrestatiebevelen van het Thaise Hooggerechtshof.

Bron: Redactioneel commentaar in de Phuket Gazette


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

14 reacties op “Met de vlucht van Yingluck verdwijnt 20 jaar Shinawatra invloed”

 1. Sjaak S zegt op

  Wanneer ik lees dat zulke mensen miljarden baht in eigen zak gestoken hebben en door het geld van belastingbetalers het land uit vluchten, maar toch door een groot deel van de voor de gek gehouden bevolking een warm hart toegedragen krijgen, kan ik alleen nog vol onbegrip mijn hoofd schudden.

 2. Rene Martin zegt op

  Je zou bijna gaan denken dat de huidige regering de ogen heeft toegeknepen of zelfs medewerking heeft verleend aan de vluchtpoging. Want m.i. zal ze zeker in de gaten zijn gehouden door door de Thaise geheime dienst. We zullen zien wat de Thaksin clan nog kan doen in de nabije toekomst.

  • marino zegt op

   Hopelijk kunnen ze niks meer doen,en laten ze het roer over aan een meer zuivere groep politiekers die niet uit zijn op macht en geld.

   • Rob Huai Rat zegt op

    Blijf dromen zulke politici bestaan niet in Thailand. Mensen blijven het vreemde idee hebben dat gekozen politici beter zijn en het beter zullen doen dan de militairen Dat is helaas niet het geval. Het zijn de ergste zakkenvullers.

  • ruud zegt op

   Natuurlijk heeft het leger de ogen dichtgeknepen.
   Haar woning is ongetwijfeld omsingeld geweest.
   Sterker nog, misschien zouden ze haar zelf over de grens hebben gezet (of ze hebben haar over de grens gezet), als ze niet zelf zou zijn gegaan.
   Een veroordeelde Yingluck in ballingschap is veruit te prefereren, boven een Yingluck in de gevangenis in Thailand,

 3. John Chiang rai zegt op

  Het aanzien wat de Shinawatra’s bij een grootdeel van de Noord/Noordoostelijke bevolking nog steeds genoten,was een enorme doorn,en bedreiging in de ogen van de kleine elite. Om deze bedreiging uit de weg te helpen bleven 2 optie’s, gevangenisstraf met allerhande risico van protesten,en sociale onrust die het land opnieuw nadeel zouden brengen,of de georganiseerde afgang,in de vorm van een z.g.n.vlucht.
  Op deze laatste manier verliest de kleine elite geen gezicht,blijft de macht in handen houden,en voorkomt tevens grote onrusten onder een deel van de bevolking,die bij een veroordeling zeker toetreffend waren geweest. Bovendien heeft de elite nu de mogelijkheid,om deze vlucht te verkopen als een soort van bekentenis,die oud premier Yingluck,in hun ogen nu afgeeft. De democratie in dit land is volgens mij nog lang niet in zicht,en een tweede oppositie van deze keine elite machthebbers,zal zich bij het risico niet de zelfde weg te gaan als de Shinawatra’s,voorlopig koest houden.

  • chris zegt op

   Die machtige elite bestaat uit zowel rode als gele clans. Of dacht je nu werkelijk dat de rode elites rondom Thaksin echt iets geven om het lot van de arme boeren? Nee, want als dat ze echt wat met hen op hadden, hadden ze absoluut een andere politiek gevoerd dan ze deden. En dat weten de boeren ook wel maar het zijn de enigen die ze een beetje helpen. De arme boeren hebben echt wel door dat de rode elite net zo corrupt is als de gele.

   • John Chiang rai zegt op

    Ik had het in mijn reactie hoofdzakelijk over dat deel van de elite die graag de politieke macht willen houden,en zich van de Shinawatra’s erg bedreigd voelden. Dat onder de z.g.n rode elite ook corruptie bestaat,zal voor velen uit de plattelands bevolking best bekent zijn,alleen hadden ze van deze nog het meeste te verwachten. Bovendien kan toch niemand serieus ontkennen dat de Shinawatra’s nog steeds veel macht en aanhang hadden,zodat met deze vlucht meer die elite een voordeel heeft, die tot de oppositie van de Shinawatra’s hoorden,als diegene die in het zelfde politieke bootje zaten als de oud premier Yingluck, en waarvan je zelf ook schrijft,dat de boeren hier nog het meeste van te verwachten hadden.

    • John Chiang rai zegt op

     Ter aanvulling op bovenstaande kunnen we ondanks alle beschuldigingen niet aan het feit voorbij dat de Shinawatras tenminste ook voor de armsten der armen de 30Baht regeling op gang gebracht hebben.
     Een 30Baht regeling,waarbij iedereen de mogelijkheid krijgt zich tenminste medisch te laten verzorgen. Zonder de Shinawatra regering had het grootste deel van de bevolking,hier misschien nog lang op wachten moeten.http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/1918420.stm

     • jakke zegt op

      100% akkoord John. En ook de minimum lonen van 300 THB/dag voor ongeschoolden ! En hebben velen zich al eens afgevraagd hoe al die militaire bevelhebbers, nu ministers, multimiljonair geworden zijn?

      • chris zegt op

       beste Jakke,
       Je suggereert dat elke militaire bevelhebber, nu minister, zoveel geld heeft door corruptie. Ik moet je teleurstellen: dat is niet het geval. De meeste ministers zijn getrouwd met een vrouw uit een rijke familie, Prayut ook. De redenen daarvoor zijn – naast de liefde – wellicht dat deze rijke familie af en toe bescherming kan gebruiken. Daarnaast zijn een zeer groot aantal ministers ook op papier ondernemers en aandeelhouders van bedijven. Als je als buitenlander een bedrijf wil starten in Thailand en je moet 51% van de aandelen aan een Thaise partner overlaten, is het dan niet verleidelijk om een (gepensioneerd) generaal in de arm te nemen die verder helemaal niets hoeft te doen alleen zijn dividend op het eind van het jaar opstrijken? En ja, er zal ook wel eens gecorrumpeerd worden.

    • chris zegt op

     Er is ook een rode elite die zich bedreigd voelt door de gele elite waarvan gemakshalve dan ook het leger deel uitmaakt. Persoonlijk kan ik kwader worden om de rode elite dan om de gele elite. Van de gele elite weten we dat de armen niks te verwachten hebben. Die doen ook geen moeite om dat te verbergen. Toen de rode elite an de macht was heeft men nauwelijks wat gedaan om de lasten van de armen echt en duurzaam te verlichten. Hun aantal werd in de verkiezingen misbruikt voor eigenbelang. En als ik echt niks had, zou ik ook heel blij zijn met iemand die mij 1000 Baht gaf om op hem/haar te stemmen.

     • John Chiang rai zegt op

      Beste Chris,je geeft in jou bovenstaande reactie zelf reeds aan,waarom de Shinawatra’s zo’n grote aanhang hadden. Omdat ze,zoals jij zelf ook schrijft, van de gele elite niets te verwachten hebben,en deze ook verder geen moeite doen dit standpunt te verbergen. Deze indruk hebben de Shinawatra’s de armen niet gegeven,en hebben hoewel geen duurzame verlichting voor deze armen,toch gezorgd voor o.a. een wettelijk minimum loon,en een 30Baht regeling,zodat zelfs de armen der armsten ook een medische verzorging hebben. Dat dit arme deel van de bevolking door financiële beloften makkelijk te mobiliseren is,ligt aan het feit dat ze generaties lang vergeten,en uitgebuit zijn. In jou laatste zin geef je zelf toe,dat als jij echt niets had je ook voor 1000 Baht op hem/haar zou stemmen. En dit echt niets,of weinig hebben,is in grote delen van het Noorden/en Noordoosten helaas een normaal verschijnsel. Dat niet alle versprekingen in vervulling gaan,en dat men deze politiek ook voor eigen belang zit,is in o.a Europa niet anders.

 4. ron zegt op

  Thaiand zal steeds Thailand blijven, coruptie zit hen in het bloed. Of alles met de junta beter is betwijfel ik. Militairen horen in een kazerne en dienen het land te beschermen en niet aan poitiek doen. Hetzelfde is voor politie uiteraard. Als deze mensen hier in belgië aan politiek gaan doen worden ze ontslagen. Steeds meer denk ik eraan om toch niet naar Thailand te verkasten. Het land van de glimlach? Ja, maar dan dikwijls een zure.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website