Of we het nu leuk vinden of niet straks moeten wij weer een stukje privacy afstaan als het aan Europa ligt. De opslag van passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen wordt waarschijnlijk een feit. Donderdag stemde een commissie van het Europees Parlement voor een nieuwe wet, waar het EU-parlement zich in januari over zal uitspreken.

Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren onderhandeld omdat er zorgen waren over de privacy van burgers. EU-lidstaten willen de gegevens gaan gebruiken in de strijd tegen terreur en andere zware misdaden.

Onder de voorgestelde wetgeving worden EU-lidstaten verplicht om de gegevens op te slaan van passagiers die vanuit een Europese lidstaat naar buiten de EU vliegen, of andersom. Het wordt niet verplicht, maar wel toegestaan om de gegevens van passagiers die tussen Europese lidstaten vliegen op te slaan.

De gegevens worden per land opgeslagen; er is geen sprake van een centrale Europese database. Wel kunnen die gegevens worden uitgewisseld wanneer dat noodzakelijk wordt geacht. Gegevens zullen een half jaar op naam worden bewaard, daarna worden de gegevens voor nog eens 4,5 jaar opgeslagen, maar dan geanonimiseerd.

Het gaat om gegevens die passagiers aan een luchtvaartmaatschappij moeten geven, zoals persoonsgegevens, maar ook de voorkeur voor een maaltijd.

Dus wanneer je in de toekomst naar Thailand vliegt wordt er in een database onder andere opgeslagen wie je bent, waar je naar toe vliegt, hoe lang je er blijft en wat je eet aan boord van het vliegtuig.

Bron: Nu.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “‘Vliegen naar Thailand: passagiersgegevens worden opgeslagen’”

 1. ruud zegt op

  Hoe lang je er blijft?
  Dat kan lang duren, als je twee keer een enkele reis boekt.
  En de bestelde maaltijd slaat helemaal nergens op.
  Als dat voor terrorisme bestrijding zou moeten zijn (en ik kan geen andere reden bedenken) is het zinloos, als ik van thuis een broodje kaas mee neem en de maaltijd niet opeet.
  En anders gaat het niemand wat aan, wat ik eet.

 2. IVO JANSEN zegt op

  Daar heb ik absoluut geen probleem mee, ik heb niets te verbergen en bovendien is je privacy nu toch ook alhaast een lachertje.Als dat bovendien de veiligheid kan verhogen kan daar toch niemand echt tegen zijn?
  Tenzij je natuurlijk niet zuiver op de graat bent.

  • BA zegt op

   Dat heeft natuurlijk niks met veiligheid te maken. Van de terroristen uit Parijs wisten ze achteraf ook hoe ze het land binnen gekomen waren, alleen hebben ze er dus niks aan gedaan. Passagiersgegevens opslaan heeft dus ook geen nut als je er niks aan doet.

   Verder over niet zuiver op de graad zijn. Dat heeft er niet zo veel mee te maken. Het probleem met dit soort dingen is dat je nooit weet waar die gegevens in de toekomst voor gebruikt zullen worden. Een regering kan nu zeggen we slaan die data 5 jaar op als naslagwerk, komt vervolgens over 2 jaar met een nieuwe wet of belastingmaatregel en besluit dan ineens die data ergens anders voor te gaan gebruiken.

   Daarnaast nemen regeringsinstanties het ook niet zo nauw met hun eigen regeltjes, ik kan je nu al verklappen dat die data echt niet gewist word na 5 jaar.

 3. Dirk van Haaren zegt op

  Wat een bezopen voorstel. Het heeft niets te maken of je al of niet zuiver op de graat bent.

  Op weg naar het totalitaire systeem der dictatuur. Hebben ze niets anders te doen in dat rovershol der incompetentie, moeten er weer nieuwe baantjes gecreëerd worden voor geloosde politici en/of vriendjes.
  Nog even dan komen er in je huis camera’s die je de hele dag in de gaten houden met een of andere K.T smoes.

  Oh, u denkt van niet, hoeveel camera’s bevinden zich al niet in de openbare ruimte.
  Bedenk de meeste politici zitten er niet voor het volk maar voor geld, gemak en macht. Denk hierbij aan de TTIP gevolgen.

 4. Roy zegt op

  Wat zijn dat weer voor domme regels. Mijn eetgewoontes in een databank.
  Als ik met Qatar airways of Emirates vlieg is al het eten hallal.
  Ben ik dan een mogelijke gevaar voor de samenleving ?

 5. NicoB zegt op

  Nog even en we krijgen allemaal, verplicht, een chip geinjecteerd waardoor we elke seconde van de dag opgespoord kunnen worden.
  Dan terrorisme bestrijding? Denk dat potentiële terroristen de zaak ook hacken wanneer het ze uit komt en aldus een geweldige kans krijgen om dwaalsporen uit te zetten.
  Maaltijd ook vastleggen, ja, zo kun je dan volgen of het een halal maaltijd is en dus terroristen opsporen? Jaren is er over onderhandeld en ja hoor, een paar bomaanslagen en het wordt direct misbruikt om wetten door te voeren, lees te drukken, die kennelijk nog bezwaarlijk waren.
  Hiermee is helaas weer een stap gezet naar meer controle over de meute.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website