Veel fraude met taalscholen voor inburgering

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
18 december 2018

Steeds meer taalscholen die lessen aanbieden voor inburgeraars frauderen, zo meldt de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Minister Koolmees laat in een brief aan de Tweede Kamer dat taalscholen makkelijk misbruik kunnen maken van inburgeraars die de taal nog niet spreken en de weg niet kennen. 

Al eerder bleek uit onderzoek dat het huidige systeem niet werkt en fraude in de hand werkt. Zo moeten inburgeraars nu zelf een geschikte cursus kiezen, maar is het voor hen lastig om in het aanbod de goede en slechte cursussen van elkaar te onderscheiden.

Minister Koolmees wil strengere procedures voor taalscholen en immigranten die een inburgeringsexamen moeten doen. Zo wordt het leenstelsel afgeschaft en krijgen gemeenten een grotere “regierol”.

Inburgeringsexamen

In Nederland is het verplicht om als immigrant binnen drie jaar na aankomst in Nederland inburgeringsexamen te doen. Zodra het inburgeringsexamen is behaald, dan wordt voldaan aan het inburgeringsdiploma van de Wet inburgering. Met dit diploma kan bij de IND de verblijfsvergunning worden aangevraagd. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is de overheidsinstantie die het inburgeringsexamen afneemt. Voor eventuele te volgen lessen krijgen de inburgeraars een lening van DUO van maximaal €10.000,- ter beschikking, onder de voorwaarde dat de taalschool een keurmerk heeft van Blik op Werk (BOW). Inburgeraars dienen de facturen die zij ontvangen van hun taalscholen in bij DUO, deze betaalt vervolgens de scholen uit.

Bron: NOS en Inspectie SZW


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Veel fraude met taalscholen voor inburgering”

 1. Harry Romijn zegt op

  “onder de voorwaarde dat de taalschool een keurmerk heeft van Blik op Werk (BOW)”
  Hebben wat keuringsambtenaren zitten slapen ?
  Gewoon dit soort cursussen in overheidshanden houden, bijv. om bepaalde middelbare scholen.

 2. August zegt op

  Het is mij al jaren bekend. Noodgedwongen moest ik eerst mijn eigen geld opvreten om uiteindelijk in de bijstand terecht te komen. Als 58 jarige werd ik tewerkgesteld binnen 3 maanden. Uiteindelijk werd mij een contract aangeboden om statushouders te coachen en te beoordelen. Onvoorstelbaar dat meerderen slagen voor hun inburgering. Bovendien worden ze nog eens meer voordelen voorgeschoteld. Ongelooflijk! Terwijl ik als belastingbetaler mijn vriendin wil over laten komen voor een 3 maanden vakantie wordt dit afgewezen. IND = Instuut Nederlandse Dwazen. Woest ben ik op de Nederlandse overheid

 3. Isanbanhao zegt op

  Gecertificeerde scholen vragen een DigiD-machtiging aan de leerlingen en dienen vervolgens zelf de facturen voor de lessen bij DUO in; uitbetaling rechtstreeks aan de scholen. Dit is een constructie die vraagt om fraude.
  We hebben dit zelf geconstateerd en gemeld bij DUO (er waren studiefinancieringen aangevraagd buiten ons om), maar daar was niemand echt geïnteresseerd. Hun reactie was dat als we benadeeld waren, we dan maar aangifte moesten doen. Het probleem is dat niet wij benadeeld zijn, maar wel de staat (DUO) zelf.
  Ik dacht dat tegen zulke domheid geen kruid gewassen is, maar kennelijk hebben ze nu op het ministerie ook door dat ze opgelicht worden door die ‘Blik op Werk’-scholen.

  • Leo Th. zegt op

   De opstelling van DUO na jullie melding past in het rijtje van de UWV, die vakantie vierende Polen gewoon hun uitkering blijven verstrekken en ziektekostenverzekeraars, die meldingen van hun verzekerden over frauderende zorggevers niet onderzoeken. Helaas is het zo dat cursisten van een frauduleuze ‘taalschool’, die misbruik maakt van een Digid-machtiging, zelf verantwoordelijk blijven voor de verstrekte leningen. M.a.w., te zijner tijd moet de lening inclusief rente terugbetaald worden. De praktijk is echter dat verreweg het merendeel van de huidige inburgeraars, ook na het behalen van het inburgeringsdiploma, niet uit de bijstand geraakt. Van een kale kip valt niets te plukken dus van terugbetaling zal voor deze groep ook op termijn wel geen sprake zijn. Dat gaat niet op voor Nederlanders die hun geliefden vanuit bijvoorbeeld Thailand naar Nederland laten overkomen. Die Nederlander moet sowieso aan bepaalde inkomenseisen voldoen en heeft een garantieverplichting. Nu is er niets op tegen dat de maatschappij niet opdraait voor de kosten om een partner naar Nederland te laten overkomen maar er is wel sprake van (grote) ongelijkheid. De inburgeringsplicht is willekeurig én ontzettend duur omdat er te veel partijen bij zijn betrokken, die er allemaal aan verdienen.

 4. Leo Th. zegt op

  Het gaat maar liefst over tientallen frauderende scholen, al dan niet in samenwerking met inburgeraars. Inburgering is een ‘big-business model’ waarbij veel geld te verdienen valt. Op Thailand Blog komt corruptie in Thailand terecht vaak aan bod maar ook in Nederland, zoals het radioprogramma Argos al eens heeft onderzocht, is corruptie wijd verspreid, al is dat veelal minder opvallend. Vanaf 2019 krijgen gemeenten weliswaar een grotere rol toebedeeld maar de in mijn ogen met de inburgering gepaard gaande absurd hoge bedragen zullen daardoor niet verminderen. Ook Nederlanders, die hun Thaise partner willen laten immigreren, worden met deze hoge kosten opgezadeld wanneer hun partner de inburgeringscursus volgt via zo’n taalschool. In de loop der jaren is overigens het inburgeringsexamen telkens uitgebreid en daardoor zwaarder geworden maar voor bijvoorbeeld Turken, Polen, Bulgaren, Roemenen, etc. geldt geen inburgeringsplicht.

  • Rob zegt op

   klopt Leo,
   Mijn vrouw werkt al sinds zij in Nederland is spreekt inmiddels redelijk Nederlands en Engel, verstaat bijna alles, werkt met een collega’s uit Portugal, Italië, en het oostblok die geen Engels spreken en wij hebben het maar te pikken, wat een k… regering hebben we toch die zich verschuilt achter verdragen.

   • Harry Romijn zegt op

    k…regering hebben we toch die zich verschuilt achter verdragen.
    Wat moet men dan ? Verdragen aan de kant en de EU uit, want vrij verkeer van goederen, mensen en kapitaal in de EU, dus OOK voor Italianen (sinds 1958, vraag het in Wallonië, Adamo, Di Ruppo bijv ? ? De Britten beginnen langzamerhand doordrongen te raken welke catastrofale blunder men begaan heeft.

 5. Sjaak S zegt op

  Thaise toestanden in Nederland…. en dan zijn er genoeg die hier maar mopperen over hoe corrupt het in Thailand is…

 6. August zegt op

  De gemeente en het bedrijf, waar ik (nog) werkzaam ben, bood een werkervaringsplek aan voor bijstandsgerechtigden. Binnen onze gemeente zijn 1200 statushouders die bijstand genieten waarvan 80% jonger is dan 40 jaar. Doordat de meesten het gewoon weigeren en lekker genieten van hun uitkering wordt dit project per 1 januari a.s. gestopt. Tegen de Nederlander die dit zou weigeren , zoals ik 2 jaar geleden 58 jaar oud en toen pas 3 maanden in de bijstand, zouden sancties worden ondernomen. VREEMD.!

  Een dergelijke werkervaringsplek is goed geweest voor de weinigen deelnemend aan dit project. Ze verwierven hierdoor inzicht in de Nederlandse bedrijfscultuur en hun Nederlandse conversatie ging met sprongen vooruit. Ikzelf heb enige jaren Engels gegeven in Thailand en weet dus waar het fout gaat. Ik heb zelfs de gemeente aangeboden om Nederlands te geven aan de statushouders alhier want echt het is verschrikkelijk! Ook van hen die geslaagd zijn voor hun inburgering. Helaas niets meer vernomen van de gemeente en ik bied het ook niet meer aan.

  Nederland ga zo lekker door


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website