Vakantiebestedingen 65-plussers sterk in de lift

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
13 februari 2018

65-plussers geven in de komende vijf jaar maar liefst een half miljard meer uit aan vakantie en zijn daarmee een belangrijke doelgroep. Terwijl de Nederlandse bevolking jonger dan 65 nauwelijks toeneemt de komende jaren, groeit de groep 65-plussers met zo’n 8% per jaar, zo blijkt uit onderzoek van reisbrancheorganisatie ANVR, het Nationaal Ouderenfonds en ABN AMRO.

Na een moeizaam 2016 zat de omzet van de reisbranche in 2017 weer in de lift. De omzetstijging bedroeg 13,3 procent tot en met het derde kwartaal. Ook de vooruitzichten zijn goed. Uit cijfers van de ANVR GfK Travelscan, gemeten t/m januari 2018, blijkt bovendien dat de vooruitzichten voor 2018 ook goed zijn: voor dit jaar zijn al ruim 8 procent meer reizen geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

De groei komt voor een groot deel op het conto van reizigers in de leeftijdscategorie 65-plus. In de afgelopen vijf jaar groeide het aantal vakanties onder deze doelgroep zelfs met 13 procent. In 2035 telt Nederland 4,6 miljoen 65-plussers: bijna 45 procent meer dan nu. Doordat de huidige 65-plussers welvarender, vitaler en mobieler zijn, zijn zij een zeer interessante groeidoelgroep voor de reissector. ABN AMRO verwacht dat de bestedingen van 65-plussers aan vakanties in de komende vijf jaar met maar liefst een half miljard stijgen: een stijging van bijna 100 miljoen euro per jaar.

Steeds meer senioren boeken vakantie online

Het percentage online gekochte reizen gaat volgens ABN ARMO verder toenemen in de komende jaren. In 2016 boekte 22 procent van alle 65-plussers online een vakantie; in de afgelopen vijf jaar groeide dit percentage met 42 procent. Slimme reisondernemers spelen hierop in door in te zetten op gepersonaliseerde content door het gebruik van data. Zo maakt nieuwe technologie het mogelijk content dynamisch aan te passen aan de voorkeuren van ouderen. Met de ervaringen van leeftijdsgenoten kunnen zorgen worden weggenomen bij het aanbieden van een reis. Uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds blijkt 1 op de 4 ouderen nooit op vakantie gaat. 60 procent van hen zou dit wel willen, maar er bijvoorbeeld onvoldoende geld voor te hebben. Door gerichter te communiceren over de aanbiedingen in het laagseizoen, kunnen reisondernemers ook deze doelgroep aan het reizen houden.

Voorkeur voor accommodaties met speciale voorzieningen

Bijna de helft van de ouderen geeft aan dat ze op vakantie graag een nieuwe omgeving ontdekken. Vier op de tien 65-plussers heeft een bucketlist waarop vooral stedentrips hoog genoteerd staan. Een andere populaire vakantievorm zijn de ‘multi-generatiereizen’. Zo brengen 65-plussers 15 procent van hun vakanties door met kinderen en/of kleinkinderen. Hierop kunnen aanbieders inspelen met dagactiviteiten voor jong en oud en met extra grote en luxere accommodatie. Om de toegankelijkheid van een accommodatie te verhogen, is het daarnaast belangrijk om rekening te houden met mogelijke fysieke beperkingen van oudere reizigers.

Accommodaties met speciale voorzieningen – zoals een lift, een digitale butler en goede verbindingen naar dagactiviteiten – hebben een hierbij streepje voor. Aanbieders die hierover communiceren, hebben goede kansen om 65-plussers aan zich te binden. Zo krijgen zij toegang tot een markt die in de komende jaren alleen maar zal groeien.”


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Vakantiebestedingen 65-plussers sterk in de lift”

  1. Ernst-Otto Smit zegt op

    Individuele reizen met prive chauffeur in Thailand is de beste vakantie mogelijk!

    (Klein)kinderen passen ook in de minibus.

    Lees verder >>>
    https://www.greenwoodtravel.nl/tours/bangkok/prive-minibus-huur-met-chauffeur-deluxe/?id=s0002


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website