Editorial credit: teera.noisakran / Shutterstock.com

Voormalig premier Thaksin Shinawatra, die in augustus 2023 terugkeerde uit ballingschap, veroorzaakt spanningen met de huidige premier, Srettha Thavisin.

Thaksin, nu als ambteloos burger, opereert als een schaduwpremier. Hoewel Thaksin vrij is onder voorwaardelijke straf, heeft hij invloed op het Thaise buitenlands beleid en ontmoet hij politieke leiders. Premier Srettha probeert zijn positie te versterken met nationale projecten, maar worstelt met Thaksins schaduw.

Thaksin blijft populair onder de Thaise plattelandsbevolking dankzij hervormingen zoals een universele ziektekostenverzekering. De machtsstrijd gaat door, met Thaksin die mogelijk zijn dochter naar voren schuift als de volgende premier als Srettha faalt.

Lees het volledige artikel in Trouw: https://www.trouw.nl/buitenland/machtsstrijd-in-thailand-tussen-de-premier-en-de-ambteloze-schaduwpremier~b739dfdd/

19 reacties op “Trouw: Machtsstrijd in Thailand tussen premier Srettha en ambteloze schaduwpremier Thaksin”

 1. Marnix zegt op

  Voor Nederland wellicht opzienbarend nieuws, voor ons in Thailand een gang van zaken die medio verleden jaar uitgetekend kon worden. Na Thaksin Yingluck en ondertussen Ung Ing voorbereiden, klaarstomen, het volk masseren om haar te kunnen lanceren. Niemand kan beweren dat dit allemaal zo niet gewild is. (Pita doet er verder niet toe. Hebben hij en de MFP volledig aan zichzelf te danken met hun onstrategische zetten op het politieke schaakbord van destijds. We zullen zien of zij in staat en intelligent genoeg zijn om bij de volgende verkiezingen betere zetten te doen.) Voor hen die het nieuws niet (op de voet) volgen is het artikel in Trouw een mooie weergave hoe het Thailand afgelopen jaar is vergaan. Merk op dat we sinds mei 2022 nog maar amper een jaar verder zijn, dat de premier nog maar slechts 8,5 maand in functie is, en dat hij op 22 augustus jl in een gezamenlijke zitting van Senaat en parlement is benoemd, en Thaksin op diezelfde dag weer voet aan wal zette. Het kan verkeren.

 2. Ruud zegt op

  “Keep the People Stupid” dat is wat sommige willen want daar zit Thaksin zijn kierpubliek, nergens anders zelfs in Chiang Mai is hij niet populair meer maar daar willen ze verandering.

 3. Jan Hoekstra zegt op

  Zijn 8-jarige celstraf is omgezet naar 1 jaar. Hij kon de gevangenis niet in omdat zijn gezondheid zo slecht was. Hij heeft dus een tijdje in een luxe “ziekenhuiskamer” geleefd en nu loopt hij vrij als een kievit door Phuket, en ontmoet politieke leiders.

  Corrupte bende is het. Denken zij echt dat het Thaise volk zo dom is?

  • Erik Kuijpers zegt op

   Jan Hoekstra, er bestaan in dit land vriendjes, goeie vriendjes, heel goeie vriendjes en een heel grote vriend. Verwacht wordt dat laatstgenoemde heeft geadviseerd voor de terugkeer van Thaksin. Bij zijn beslissing kun je je beter maar neerleggen.

   • Johnny BG zegt op

    Interessanter gaat het worden wat er in het najaar gaat gebeuren. En dan heb ik het niet over het gratis geld gebeuren, maar op het antwoord op de vraag of het geen tijd wordt voor een welverdiende rustperiode in een gezondere leefomgeving.

  • Charles zegt op

   Ja, dat denken ze en het meest verontrustende en schrikbarend: het klopt ook nog. Want of ze nou Srettha heten of Pita, Prayuth of Thaksin- opportunisme viert triomfen. Men wacht slechts op de hoogste bieder.

 4. Loeng Johnny zegt op

  Thaksin is en blijft de baas! Is hij trouwens altijd geweest, ook al verbleef hij in Dubai, en het zal zo blijven!

  Wat er hier gesugereerd wordt dat hij zijn dochter in de plaats van de huidige premier zou plaatsen vind ik raar. Het was zij die de kiescampagne leidde!

  En de Roden hebben toen de verkiezingen verloren! Maar door hun ziel aan de Duivel (het leger) te verkopen: lees: Thaksin terug te laten keren naar Thailand! Met het verhaal kennende van een doodzieke T die dan niet naar de gevangenis hoefde en nu terug de plak zwaait! Weliswaar aan handen en voeten gebonden, want hij dient naar de pijpen te dansen van de vorige machtshebbers, anders zal hij alsnog in de gevangenis belanden!

  De democratie is zogezegd gered! Want een burgerlijke politieke partij is aan de macht! Maar door dit maneuver hebben de roden zich in de voet geschoten! Ze hebben hun eigen doodvonnis getekend door hun leider, die kost wat kost terug te laten keren omdat hij dat zelf wou! En niet ter glorie van de Bevolking!

  Die bevolking weet ondertussen dat er een bredere waaier aan politieke partijen bestaat waarop gestemd kan worden! o.a. de ‘Move Forward’ partij. Die ligt goed in de steden en bij de jongeren! Ook bij de jongere generaties op het platteland!

  Isaan blijft Isaan waar ze met plezier geld blijven ontvangen om ‘hun stem’ uit te brengen op de ‘betalende partij’. Maar waar ze het ‘oude systeem’ ook beu zijn en snakken naar een nieuw Thailand!

  De kiezer zal de rekening wel vereffenen de volgende keer! Rood = dood! En we zullen nog het een en ander mogen beleven in het mooie Thailand! Want de emmer is vol!

  • Rob V. zegt op

   Er is een grote overlap tussen Phua Thai en de roodhemden maar ze zijn niet gelijk aan elkaar. Onder ” rood” kun je boeren, arbeiders, vakbondsleden en leiders vinden. Sommige socialist sommige niet. PT en haar voorgangers zoals Thai Rak Thai waren en zijn geen socialistische partij maar was het was destijds wel eindelijk een hele andere koers dan het gebruikelijke clubje van “invloedrijke figuren” die met hun partijen, functies en netwerken allemaal gretig hun handjes in de schatkist hadden en nagenoeg niks deden voor de lagere klassen. Bij TRT en dergelijke was dat niet geheel verdwenen maar er ging tenminste een flinke berg van de schatkist eindelijk naar het plebs. Dat maakte menig burger heel blij. Onder rood waren de gevoelens gemengd: ja eindelijk dat er ook iets aan sociale zaken gedaan wordt, maar TRT vergat ook de belangen van de invloedrijke figuren en netwerken niet. Dus soms was er applaus vanuit Rood voor TRT , soms kritiek of een stilzwijgen (hard in gaan tegen de mensen hoger op is in Thailand niet makkelijk).

   En kijk, daar kwam Move Forward. Een partij de oprechter was in de wens tot structurele hervormingen en sociale voorzieningen en dergelijke. Wat dat betreft een veel rodere” partij dan TRT of PT (Thanathorn zei in een interview eens dat Vladimir Lenin zijn “State & Revolution” in zijn top 3 boeken stond). Rode aanhang heeft zich zo verspreid over Phua Thai, Move Forward en ook enkele echt linkse/socialistische partijen die de kiesdrempel niet halen.

   Wat betreft geld uitdelen, dat zien we in heel Thailand, mogelijk wel meer in het noorden en noordoosten maar het komt uit de traditie van partijen die 0,0 deden voor het volk en met feestjes, eten, drank, geld en vermaak nog “iets” deden voor de bevolking. Dankzij TRT en in nu veel grotere maten Move Forward doet het parlement inmiddels wel wat meer. De stem uitbrengen op de partij die het leukste feestje geeft is geen sprake meer van maar historisch gezien verwacht men wel enig vertier van de partijen. Dat vertaald zich echter niet in dat die mensen dan ook op die partij stemmen (kan wel natuurlijk).

   Wat pas echt dood is, dat zijn al die coups en partijen met (voormalig) juntaleden. Partijen die de klok terug proberen te draaien zodat de schatkist weer exclusief de hoogste kringen van de maatschappij dient. Ik kan nog steeds niet begrijpen dat sommige leden hier in 2014 maar wat blij waren omdat een regering waar best wat op aan te merken was ondemocratisch ten einde kwam en de klok-terugdraaiers al weer een kansloze poging deden om het oude systeem in eren te herstellen.

   En nee, op PT heb ik het niet echt, al zijn ze minder abject dan partijen die gelinkt zijn aan de voormalige junta. Voor een nieuw Thailand is rood en oranje een goede richting denk ik zo.

 5. Chris zegt op

  Is Srettha nu premier of Thaksin
  En zit Yingluck daar tussenin
  Joost mag het weten
  Laten we maar Khao Pad Poo eten
  Want dat gaat er altijd in.

  • Henk zegt op

   Met Thaksin aan het roer
   weet iedere Thaise boer
   het leven wordt beter
   al is het klimaat heter
   zo klinkt het gekoer

 6. GeertP zegt op

  Ik vind de kop boven het artikel een beetje overtrokken, iedereen weet wie er aan de touwtjes trekt en zoals Erik al terecht opmerkte is de hele grote vriend de regisseur van de soap.
  Als straks de digitale cheque op de deurmat valt bij het klootjesvolk wordt er een standbeeld opgericht voor Thaksin, die betaling vallen overigens samen met de terugkeer van Yingluck.

  • Willy zegt op

   Die cheque die komt er niet. Dat voel ik aan mijn grote teen. Het geld is er gewoon niet.

 7. Marcel zegt op

  Het zit ‘m ook niet mee. Naar het laat aanzien weinig vrienden gemaakt want zojuist wordt bekend dat het Consitutioneel Hof een petitie heeft aanvaard van een 40-tal senators die Srettha verwijten een vriendje van Thaksin als minister te hebben aangesteld. Hij krijgt 14 dagen de tijd om na te denken over een te geven uitleg. De betrokken senators vragen om zijn afzetting. https://www.bangkokpost.com/thailand/politics/2798087/court-accepts-petition-against-pm

  • Chris zegt op

   Gewoon een verkeerde en arrogante inschatting van wat de benoeming van vriend en ex-crimineel Pichit teweeg zou brengen. De senatoren zijn de Prayutiaanse aasgieren die volgens mij alles weten van de gemaakte afspraken bij de terugkeer van Thaksin. Daar viel deze benoening vast niet onder evenals de poging om Somchai Wongsawat, de ex-premier en zwager van Thaksin, in de nieuwe senaat te kiezen en wel als voorzitter.
   This is Thailand.

  • Erik Kuijpers zegt op

   De zoveelste clowneske vertoning in dit land ingegeven door kinnesinne. En gevaarlijk voor de 40 verzoekers, lijkt me, want wie stelt nu eigenlijk de ministers aan in dit land? De eerste minister of … ?

   • Chris zegt op

    Die 40 verzoekers, allemaal vrindjes met het militaire gezag, worden netjes beschermd van hogerhand. Neem dat maar van mij aan.
    Natuurlijk stelt de premoer zijn ministers aan maar die moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen die in de wet zijn vastgelegd. En dat is niet alleen in Thailand het geval. Kijk naar de verwikkelingen rondom Plasterk en die had minder op zijn geweten dan meneer Pichit.

 8. Chris zegt op

  Ik geloof niet dat er een machtstrijd is tussen Srettha en Thaksin. Ze hebben elkaar hard nodig in de komende jaren en wel omdat:
  – De Pheu Thai en ook Thaksin hun populariteit hebben verloren in het noord-oosten. In het dorp waar ik woon (met 80 % ouderen) stemde bijna iedereen vroeger rood, nu 95 % oranje. Men kan niet blijven teren op het 30 Baht gezondheidssysteem zeker niet nu er in ziekenhuizen wachtrijen zijn van hier tot ginder en het systeem vastloopt.
  – Srettha vantevoren wist (en er genoegen mee neemt) dat hij er maar 4 jaar zit en zou plaats maken voor de dochter van Thaksin. Hij is geen politicus en wil dat ook niet zijn. Hij is een onroerend goed miljardair en er is meer geld te verdienen in Phuket dan in Bangkok. Die 39 miljoen toeristen moeten toch ergens onderdak of niet?
  – om de populariteit van Pheu Thai te vergroten zijn omvangrijke populistische maatregelen nodig. Die 10,000 Baht is er een van. Als dat mislukt (en dat heeft het toch alle schijn van en zeker de MFP probeert het te verijdelen) kan de Thaksin clan de verkiezingswinst wel op haar buik schrijven.
  – De MFP bouwt heel slim aan haar kiezersbestand in alle regio’s. De MFP mensen doen wat anders in plaats van geld geven voor huwelijken, begrafenissen en buurtfeesten zoals de Pheu Thai placht te doen. De nederlaag van Wan Yubamrung (de zoon van….) bij de laatste verkiezingen in zijn eigen district spreekt wat dat betreft boekdelen.
  – De populariteit van Pita is vele malen groter dan die van Pui.
  – Als de Pheu Thai vasthoudt aan haar standpunt over de monarchie (en wellicht was dat een van de expliciete of impliciete voorwaarden voor de terugkeer van Thaksin) wordt een verkiezingsoverwinning nog onwaarschijnlijker. Of wellicht weer de prinses als verrassende kandidaat?
  – het aanstellen van vriendjes van Thaksin in de regering bergt gevaren in zich zoals in de laatse week bleek
  – als Srettha moet aftreden vanwege het aanstellen van Pichit, wie wordt dan de nieuwe premier?
  – de Pheu Thai heeft veel uit te leggen door in zee te gaan met de Prayut en de Anutin partij. Dat zal men dan ook niet doen want dat is niet anders uit te leggen dan machtwellust.
  – Srettha moet de kastanjes uit het vuur halen om ook Yingluck terug te laten keren naar Thailand en haar niet in de gevangenis te laten eindigen. Thaksin en Srettha houden beide van Yingluck, ieder om andere redenen en op een andere manier.

 9. Erik Kuijpers zegt op

  Chris, en ik maar denken dat de Majesteit het kabinet benoemt…..
  https://apnews.com/article/thailand-government-srettha-pheu-thai-7278c4350feffe4c5a8480cd9818c66d

  • Chris zegt op

   Pro forma, ja


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website