Thailand is een tolerant land. Dankzij het boeddhisme zucht het land niet onder een calvinistisch keurslijf en dat is te zien in het straatbeeld. Juist daarom is Thailand niet alleen populair bij hetero’s maar ook bij homo’s en biseksuelen, immers je kan hier zijn wat je wilt zonder dat er veel aanstoot aan wordt gegeven. 

Zeker voor vrouwen is Thailand wat dat betreft een openbaring. Wat je seksuele voorkeur ook is, je zal het hier gemakkelijk vinden. En er zijn een flink aantal categorieën waartoe je jezelf kan scharen, zoals Tom’s, Dee’s , biseksueel, lesbisch en Cherry’s. Het woord ‘Tom’ is afgeleid van het Engels woord ‘Tomboy’, maar in het Thais impliceert het een seksuele voorkeur voor Thaise vrouwen.

Het woord ‘Dee’ komt van Lady en is een vrouw die een relatie aangaat met een Tom. Zijn het lesbiennes? Nee, veel Thaise dames noemen zich bij voorkeur Tom of Dee. Een Tom ziet eruit als een jongetje. Dees zijn lastiger te onderscheiden, die zien er gewoon uit als meisjes.

Waarom zijn het geen lesbiennes? Lesbiennes zijn vrouwen die op vrouwen vallen waaraan je kunt zien dat ze beide vrouwen zijn. Een Tom daarentegen gedraagt zich als een jongen. Ze kleedt zich in spijkerbroek en een T-shirt, rijdt de auto en bindt haar borsten af. De Dees zijn op en top vrouwen met lippenstift, glittertasjes en hoge hakken.

In deze korte documentaire van Coconuts TV zie je meer over Tom’s die een unieke plaats hebben in het gender-spectrum in Thailand.

Toms: De complexe wereld van vrouwenliefde in Thailand

Bekijk hier de video:

[youtube]http://youtu.be/rUagSrRd6kI[/youtube]

8 reacties op “Tom’s: De complexe wereld van vrouwenliefde in Thailand (video)”

 1. samee zegt op

  Hoe noem je mannen die op een Tom of een Dee vallen dan?? 🙂

  • Jan zegt op

   Een man die op een Tom valt wordt een ‘Adam’ genoemd, volgens een bekend diagram waarin in Thailand 11 seksuele identiteiten worden onderscheiden en daarin weer 3 sub-kategoriën. Een man die op een Dee valt, is een pechvogel en komt niet voor in de catalogus. Een Deeis nou eenmaal niet beschikbaar voor mannen, dus dat schiet niet op.

   • Fransamsterdam zegt op

    Ik denk dat je dit diagram bedoelt:
    .
    https://goo.gl/photos/H5u3RP5JdrcgyCyD9

 2. Tima Capelle zegt op

  Als er nog geen naam voor mannen bestaat, die op een Tom of een Dee vallen, is een DingDong misschien wel een gepaste naam.

 3. Nik zegt op

  Lesbiennes zijn vrouwen die op vrouwen vallen waaraan je kunt zien dat het vrouwen zijn?? Vraag me af wie die ‘je’ is. Een echte expert! Ik weet zeker dat iedere Holebi organisatie incluis het COC het niet eens is met deze definitie.

 4. Danzig zegt op

  Een man die op toms valt schijnt “adam” genoemd te worden.
  En een man die zich aangetrokken voelt tot dees? Dat is gewoon een hetero.

 5. Kees zegt op

  Het irriteert mij altijd heel erg dat iedereen in een hokje gestopt moet worden met een benaming. Wat kan het iemand schelen wat een ander z’n seksuele voorkeur is? Waarom kunnen wij een ander niet gewoon als mens zien zonder etiket?

 6. Jacques zegt op

  Ja dat stel op de foto die was van de week op tv. Een grote trouwpartij waar het geld niet bij ontbrak en rijklik ten toon werd gespreid. . Volgens mijn vrouw had de mannelijke helft van dit koppel een aantal keren aan de ouders van zijn partner de hand gevraagd, maar geld heeft altijd een zalvende invloed gehad dus deed nu ook weer wonderen. Als ze maar gelukkig zijn toch, mijn zegen hebben ze.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website