Tien dagen onschuldig in de gevangenis

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
10 september 2012

Tew Phirommak (17) en zijn twee neven No (17) en Petch (20) zaten 10 dagen gevangen voor een drievoudige moord die ze niet hadden gepleegd. Hun vrijlating hebben ze te danken aan de toevallige arrestatie van de echte daders.

Maar talloze onschuldige Thais die worden opgepakt en gedwongen te bekennen, zijn minder fortuinlijk. Vooral arme mensen met een beperkte opleiding zijn het slachtoffer. Ze kennen hun rechten niet, kunnen zich geen goede advocaat veroorloven en kennen niet een ‘big guy’.

De politie baseerde de arrestatie van de drie op niet meer dan het simpele feit dat ze ’s nachts een uitgaansgelegenheid om circa 3 uur hadden verlaten, waar ze een verjaardagsfeestje hadden gevierd. Omstreeks dezelfde tijd verlieten de slachtoffers, in totaal zes studenten, ook dit etablissement. Onderweg stopten ze bij een kruidenier om een telefoonkaart te kopen. Daar ontstond een ruzie met een groep teenagers. Drie van hen volgden het zestal. Ze schoten drie dood en verwondden de overige drie.

No en Petch werden mishandeld en bekenden

Tew, No en Petch werden de volgende dag aangehouden. No en Petch werden in een ‘safe house’ door de politie mishandeld en bekenden. ‘Als ik niet had bekend, had ik het niet overleefd’, vertelde Petch na zijn vrijlating tegen zijn moeder. Tew en No werden opgesloten in het Juvenile Observation Centre in Khon Kaen, Petch ging naar de Kalasin Prison. Het verblijf in de jeugdgevangenis was voor Tew een ‘marteling’. Sinds zijn vrijlating durft hij niet meer uit te gaan en hij heeft soms nachtmerries.

Tew’s moeder en familie hadden het tijdens de 10 dagen ook niet gemakkelijk. Ze werden gebombardeerd met berichten op de social media, moeder kon nauwelijks ongestoord boodschappen doen zonder te worden lastig gevallen. Iemand zei: ‘We kunnen maar beter niet meer met deze familie omgaan, want het zijn allemaal moordenaars.’

Toevallig kwam de politie de echte daders op het spoor

Miraculeus keerde het tij voor het drietal toen de politie twee mannen en een teenager arresteerde voor de moord op een politieagent. De kogelhulzen bleken uit hetzelfde vuurwapen te komen als gebruikt bij de moord op de drie studenten.

Dankzij bemiddeling van parlementslid Chuvit Kamolvisit, die zich het lot van de drie had aangetrokken, kregen ze in totaal een compensatie van 200.000 baht. Maar meestal worden veel lagere bedragen uitbetaald: 200 baht voor elke dag in detentie en 200 baht voor gederfde inkomsten. Een taxichauffeur die ten onrechte was beschuldigd van de beroving en verkrachting van 16 passagiers kreeg slechts 20.000 baht.

Politie staat onder druk om schuldigen te vinden

Wanchai Sornsiri, secretaris-generaal van de senaatscommissie mensenrechten, tevens advocaat met 30 jaar ervaring, verklaart de onterechte arrestaties uit de druk van de bevolking en de leidinggevenden op de politie om arrestaties te verrichten bij zaken die veel publiciteit krijgen.

Hoeveel onschuldigen daardoor in de gevangenis belanden, is niet bekend. Het ministerie van Justitie ontvangt ieder jaar 5.000 à 6.000 verzoeken om compensatie. Dat aantal moet een indicatie van de omvang vormen. Maar slechts 300 tot 400 worden gehonoreerd.

(Bron: Bangkok Post, Spectrum, 9 september 2012)

7 reacties op “Tien dagen onschuldig in de gevangenis”

 1. robert 48 zegt op

  Moderator: niet ter zake doende vergelijkingen met andere landen is niet toegestaan. Dit blog gaat over Thailand en niet over Nederland of België.

 2. Zijn er wel rechten in Thailand en goeie advokaten,ik denk van niet, Bij de politie draait het alleen maar om geld,men kan niet eens van Pattaya naar Buriram rijden met de auto zonder 3 of 4 maal tegengehouden te worden door de politie .Mijn Thaise vrouw rijd meestal en worden vragen gesteld als.Farang Big money,can give me 100 baht or you can give money for buy coffee or lipo.

  • Leo zegt op

   Je slaat de spijker op zijn kop, wilde het eigenlijk nooit geloven totdat ik zelf een keertje in de auto meereed, toevallig ook naar Burriram. Werden 3 maal aangehouden om onduidelijke redenen en moesten dus 3 maal dokken. Waarom betaal je, vroeg ik de chauffeur, je hebt toch niets fout gedaan? Als antwoord kreeg ik een gelaten schouderophalen, de politie wil nu eenmaal geld en als ik niet betaal nemen ze mijn rijbewijs in. Daarna is mij dat nog vaak overkomen, op menige trip eiste de politie hun “contributie”. Eén keer zelfs op weg naar het vliegveld, Don Muang; de chauffeur van mijn privé taxi werd bij het verlaten van de tolweg midden in de nacht aangehouden en moest 200 Bath betalen. De reden van de aanhouding was het feit dat de wagen nog maar één week oud was en volgens de politie was het nieuwe auto’s niet toegestaan om na 12 uur ‘s-nachts op een snelweg te rijden. Hoe verzinnen ze het! Al met al ben ik in enkele jaren tijd op deze manier flink wat Bathjes kwijt geraakt, maar wat doe je er aan? Beschouw het nu maar als extra tol maar voor de Thaien zelf is het uiteraard super frusterend en erg duur.

 3. Herman zegt op

  Dat er veel corruptie is in Thailand weten we allemaal. Mijn zwager is chauffeur op een geldtransport wagen en is tevens leidinggevende over zijn 2 collega,s maar hij had deze baan nooit gekregen als er niet iets extra was geschoven tijdens de sollicitatie procedure.

 4. tino kuis zegt op

  Ik haat de politie hier en en in het verlengde de rechterlijke macht. Als er ergens onrecht is in dit land , is het daar.
  De eerste dag in Thailand bezocht ik een markt. Even er buiten, op de stoep, zaten een rijtje oudere vrouwen met ieder een stapeltje fruit en groenten voor zich. Opeens dook een jonge agent op met zo’n strak hemd om het bovenlijf en veegde met zijn voet alle koopwaar weg terwijl de vrouwen gillend een goed heenkomen zochten.
  Verbijsterd vroeg ik mijn vrouw wat dit te betekenen had. Die haalde alleen haar schouders op. Blijkbaar een veel voorkomend verschijnsel. Ik kan dit beeld niet vergeten.
  Arme mensen.

  • Hans van den Pitak zegt op

   Dit is heel simpel Tino. Iedereen moet aan de politie standgeld betalen. Als je dat niet kunt of wilt, komt er een agent met zo’n strak hemd om het bovenlijf en die schopt je waren over straat of nog erger. Je kunt je dus maar beter aan de ongeschreven regels houden.

 5. Jan Nagelhout zegt op

  Tja, die Wouten daar, die vullen hun magere loontje vaak op allerlei wijzes aan.
  Ik heb een pesthekel aan ze en blijf er zo veel mogelijk bij uit de buurt.
  Als toerist heb je het dan nog gemakkelijk, want money talks……

  Ooit kwamen we voor het eerst uit Laos terug, vraag niet hoe, maar ik ben dat visa vergeten, er was ook niemand, dacht het zal wel kloppen.
  5 dagen later kwamen we er pas achter, een groot drama, ik kreeg een officier aan de telefoon, en op een bepaald moment vroeg ik of het zou helpen als ik wat flappen in die paspoorten zou doen, en ja hoor, datums werden vervalst en we konden weer verder…….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website