Tandartsstoel ‘Made in Thailand

Als Prapan Vilaivert niet te hulp was geroepen om een tandartsstoel te repareren, zou hij nooit producent zijn geworden van tandartsstoelen en andere apparatuur, die aanzienlijk goedkoper zijn dan de geïmporteerde. En dat niet alleen, hij bracht ook een aantal verbeteringen aan en ontwikkelde een uniek suctiesysteem.

Hoe begon het? Prapan werkte in 2005 als elektricien in het Four Seasons Hotel in Bangkok. De eigenaar van een kliniek vroeg hem een stoel te repareren, want reserveonderdelen waren niet meer te krijgen en een monteur die het klusje kon klaren, was niet te vinden.

Niet alleen lukte het hem de stoel te repareren, maar de tandarts gaf hem ook de tip op dit pad door te gaan. De meeste tandartsstoelen worden namelijk geïmporteerd en after-sales service wordt niet verleend. Als een stoel kapot gaat, moet de tandarts iemand vanuit het buitenland laten invliegen en dat loopt aardig in de papieren.

Dankzij het National Science and Technology Development Agency kon Prapan, die inmiddels ontslag had genomen bij het hotel, zich vestigen op het Thailand Science Park. Daar ging hij met hulp van researchers en consultants van het park volop aan de slag met researchen en het ontwikkelen van prototypes.

Om een lang verhaal kort te maken: Nu, directeur van Thai Dental International Co, gevestigd in Rangsit, produceert Prapan een tandartsstoel met apparatuur voor 200.000 tot 300.000 baht, tegen 1 miljoen baht voor geïmporteerde stoelen. Het suctiesysteem is een eigen uitvinding: wanneer de elektriciteit uitvalt, schakelt het over op vacuüm, waardoor infectiegevaar wordt uitgesloten. Andere innovaties zijn onder andere een kleinere accu voor de stoel en spotlights met LED.

De weg naar succes was niet gemakkelijk, want aanvankelijk reageerden tandartsen en ziekenhuizen lauw op zijn uitvindingen. Maar nadat het Vibhavadi ziekenhuis op verzoek van faculteiten tandheelkunde een eerste bestelling had geplaatst, begon het balletje te rollen. Dit jaar komen er 200 apparaten uit de fabriek in Rangsit en volgend jaar verwacht Prapan er 350 te verkopen. Wanneer hij dan ook zijn ISO 13485 certificering binnen heeft, kan hij exporteren. Dus wie weet, zitten we in Nederland binnenkort bij de tandarts op een stoel ‘Made in Thailand’.

(Bron: Bangkok Post, 3 december 2012)

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Bij de tandarts in Nederland op een stoel ‘Made in Thailand’”

  1. Hans Gielen zegt op

    Ik hoop het niet, want de stoel die helemaal in de lighouding gaat is nou net de reden dat ik mijn tandarts behandelingen in Nederland laat doen.
    De lighouding heeft tot gevolg dat ik bijna stik in mijn eigen speeksel.
    Zodat ik ondanks het feit dat het een urgente behandeling was toch de behandeling heb gestaakt. Op mijn verzoek om mij in de half zittende houding te behandelen werd niet ingegaan. In Nederland heb ik geen last, mede doordat het vocht onder de tong word weggezogen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website