Tabaksteelt in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
24 april 2021

Voor de productie van sigaretten, sigaren, enz. worden de bladeren van de tabaksplant (Nicotiana tabacumbour) gebruikt, een éénjarige plant, die in vele landen op plantages wordt gekweekt.

Ook in Nederland en België vond tabaksteelt plaats, maar werd vooral na de Tweede Wereldoorlog onrendabel geacht vanwege de oplomst van grote producenten als China, Brazilië, Verenigde Staten en tal van ontwikkelingslanden in Afrika en Azië. Ook Thailand kent een behoorlijk areaal landbouwgrond waar de tabaksplant wordt gekweekt.

Geschiedenis van de tabaksplant

Op zijn eerste reis naar de Nieuwe Wereld werd Christoffel Columbus en zijn gevolg verteld over een plant, waarvan bij het branden de rook “tobacco” werd genoemd door de inwoners van Hispaniola.
In 1560 bracht Jean Nicot de Villemain tabakszaden en bladeren mee naar het Franse hof en noemde het een wondermiddel. In 1586 gaf de botanicus Jacques Deschamps de plant de naam van Herba Nicotiana, het werd aanvankelijk beschouwd als een decoratieve plant voordat men de bladeren ging gebruiken voor snuif en tabak.

Tabak kwam aan het begin van de 17e eeuw ook terecht in Afrika, waar extract van de bladeren een populair ongediertebestrijdingsmiddel werd.

In 1851 heeft de Belgische chemicus Jean Stas aangetoond, dat het tabaksextract als een giftig moordwapen is gebruikt. De Belgische graaf Hippolyte Visart de Bocarmé had zijn zwager op deze manier vergiftigd, omdat hij uit was op het geld van die zwager.

Wereldproductie

Mocht u denken, dat door de steeds meer uitbreidende anti-rookcampagnes de productie van tabak wel verminderd zal zijn, dan moet ik u teleurstellen. Die productie is nog steeds stijgende, in 1971 werd volgens cijfers van de Verenigde Naties 4,2 miljoen ton tabaksbladeren geoogst en zit momenteel op ruim 7 miljoen ton per jaar. De grootste producent is China met bijna 40%, dan volgt India met 8%, Brazilië met 7% en de Verenigde Staten met bijna 5%. De overige 40% komt uit talrijke (ontwikkelings)landen, waaronder Thailand.

Productie in Thailand

In Thailand werd in de periode 2014/2015 een oogst bereikt van ruim 50 miljoen kilo. De teelt wordt in het hele land uitgeoefend, maar de nadruk ligt wel op het noordoosten van Thailand, met Nakhon Phanom wel als centrum. Landelijk zijn ruim 45.000 huishoudens afhankelijk van de tabaksteelt. De waarde van de tabak gekocht van Thaise boeren in de periode 2010-2014 was meer dan 4.33 miljard Baht, voor 2015 wordt de opbrengst op bijna 800 miljoen Baht geschat.

Tabak veld in Sukhothai

Werkomstandigheden

De werkomstandigheden op de tabaksplantages zijn niet al te best. Tabaksteelt mag meer opleveren dan bijvoorbeeld rijst, maar er wordt veel met insecticide en kunstmest gewerkt. Ook staat de tabaksproductie slecht bekend vanwege de hoge mate van kinderarbeid. Maar er zit een kentering in die toestand. Hoewel Philip Morris (Thailand) Ltd (PMTL), importeur en exporteur van Thaise tabak en sigaretten al meer 40 jaar actief is, is pas sinds kort een regeling tot stand gekomen voor de verbetering van werkomstandigheden. In samenwerking met de ook in Thailand aanwezige Adams International, een tabaksbladkoper en exporteur, is sinds 2012 een regeling opgesteld, dat men Algemene Landbouw Praktijken heeft genoemd.

Algemene Landbouw Praktijken

Deze regeling omvat maatregelen om de boeren te beschermen voor de gebruikte chemicaliën en andere bestrijdingsmiddelen. Er worden bijeenkomsten georganiseerd, waar de boeren worden geïnformeerd over de gevaarlijke stoffen en hoe die na gebruik op de juiste manier moeten worden afgevoerd. Ook is het boeren onder contract bij Philip Morris ten strengste verboden kinderen onder de 13 jaar op de plantages te laten werken, ook als die kinderen tot het gezin behoren. In een recent lovend artikel in The Nation spreken woordvoerders van beide firma’s hun lof uit voor de ALP, die de boeren toch maar een mooi arbeidsklimaat moeten bieden.

Verdiensten in de tabaksteelt

Ik heb niet kunnen achterhalen of de Thaise tabakstelers ook een eerlijke prijs voor hun product krijgen. Een vrouw uit de regio Nakhon Phanom vertelt in dat bewuste artikel, dat zij van plan is haar productie van tabak uit te breiden. Het levert meer op dan rijst. Zij zegt, dat zij vorig jaar “earned 60.000 Baht”. De uitleg van “earned” kan op meerdere manieren, maar ik wil aannemen, dat het gaat om pure winst, dus verkoopprijs minus alle kosten als zaden, bestrijdingsmiddelen, kunstmest en een redelijke vergoeding als werkloon voor plantagehouder en arbeiders.
Een wel zeer optimistische gedachte, denk ik maar zo!

Bron: The Nation/Wikipedia


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 7 votes.
Please wait...

12 reacties op “Tabaksteelt in Thailand”

 1. Ruudje zegt op

  Hey Gringo,

  Wat is eigenlijk de groeiperiode van tabak in Thailand?
  Hoe lang staat het voor het wordt geoogst?

  Kortom kun je iets zeggen over de teelt ervan.

  Gr. Ruudje

  • Gringo zegt op

   Sorry Ruudje, ik kan daar geen antwoord op geven.
   Google “Tobacco gröwing in Thailand” en er komt een heleboel info
   naar je toe

 2. NicoB zegt op

  Goed verhaal Gringo.
  Wellicht ben je het antwoord op deze vraag tegen gekomen bij je research.
  Tabak wordt door de fabrikanten voorzien van 3.500 + chemicaliën voor zover ik las.
  Is dat ook gebeurd met de tabak die soms op markten te koop is per gewenste hoeveelheid, 250 gr. of 1 kilo?
  Wellicht dat iemand anders dit weet?
  Zie die manier van losse verkoop niet vaak meer, is er een wet die dat tegen gaat?
  Alvast dank voor een antwoord.
  NicoB

  • Gringo zegt op

   @NicoB; de insteek van mijn verhaal was eigenlijk alleen de sinds 2012 van kracht zijnde Algemene Landbouw Praktijken, die de boeren moet voorlichten en beschermen tegen de gebruikte giftige bestrijdingsmiddelen en die bovendien kinderarbeid moet tegengaan.

   Ik vroeg mij daarbij wel af of de boeren een redelijke prijs krijgen voor hun product, maar daarover heb ik niets kunnen vinden. Wel vond ik een overzicht van hoe de tabaksteelt in Thailand georganiseerd is:

   “Tobacco growing Tobacco growing in Thailand is mostly in the northern and northeastern regions, and in some small areas in central and southern provinces.

   There are three categories of tobacco cultivation:
   1) Cultivation under quota of the Governmental Tobacco Monopoly (TTM) for sale to TTM’s offices,
   2) Self-cultivation plantation for sale to local shredded tobacco factories,
   3) Cultivation under quota of private companies, for export to other countries.

   There are several organizations involved in tobacco growing:
   1) The Excise Department, Ministry of Finance.
   Anybody who wants to cultivate tobacco plants must possess a license issued by the Excise Department. The Excise Department also determines the area in which tobacco can be produced, as well as determines the species of tobacco to be produced in each area.
   2) The Governmental Tobacco Monopoly, Ministry of Finance.
   This organization determines quotas for tobacco growing, and gives advice and support to tobacco farmers to produce good quality tobacco leaves. There are 12 regional TTM offices located in the plantation areas to work closely with these farmers.
   3) Private companies.
   These companies also determine quotas and take care of the quality of tobacco leaves, as TTM does. However, all of these products will be exported to other countries.”

   Wellicht zijn er bloglezers, die – wonend in de streek van tabaksteelt – meer over de verdiensten voor de boeren kunnen vertellen.

   • NicoB zegt op

    @Gringo, zodra ik een tabaksplant zie ga ik in gesprek met de tabaksboer en zie antwoord te krijgen op de vraag ten aanzien van de verdienste tov. de verdienste met rijst.
    Doe ik meteen navraag inzake het al dan niet gebruiken van chemicaliën in de tabak die in de losse verkoop te koop is.
    Groet.
    NicoB

  • george zegt op

   Beste NicoB

   Ik koop mijn tabak ook op de lokale markt, hier in Cha am is maar een waarvan ik weet die het verkoopt.
   En hij is er alleen op zaterdag morgen, hij heeft echter best wel veel tabak ik schat toch wel een kilo of 15 tot 20. Kosten 60 baht per 100 gram. Ik koop eens per 5 weken een halve kilo.
   In Khanom (Nakhon si thammarat) waren er meerdere die tabak verkochten op verschillende marktjes maar zij hadden slechts beperkte hoeveelheden. Probleem is meer om aan de juiste vloeitjes te geraken namenlijk de papieren met plakrand. De verkoper in Cha am verkoopt alle soorten van papier tot bamboe maar niet die met plakrand.
   Ik heb er een oplossing voor gevonden.Ik heb eens de vloeitjes van het Catbrand gevonden (geel en rode pakjes met een zwarte kat er op) hierop staat ook een telefoon nummer en via dat nummer heeft mijn vriendin een paar doosjes kunnen bestellen. Werd niet thuis afgeleverd maar via een afspraak met een van hun transporteurs als die in de buurt is om bestellingen te leveren. Ik had ze binnen een paar dagen.

   Voor degene die geintereseerd is Hun Tel: 0-2812-5355 Piangchai Industry.

   Groet George

 3. Bert Van Eylen zegt op

  Dag allemaal! Ik heb in Noord Thailand eens een tabaksveld gezien maar ken de kwaliteit ervan niet.
  In 1968, ’69 en ’70 ging ik in Canada tabak plukken op een tabaksfarm en hier kan ik wel iets over vertellen.
  De planten worden gekweekt in een serre en in mei geplant in het veld. De ideale grond voor tabak is licht, zanderig en wordt bij voorkeur met een irrigatie systeem voorzien om overtollig water af te voeren. De plant groeit met vele ondiepe wortels in de zanderige grond en is dus kwetsbaar voor hevige regen, wind en nachtvorst. Normaal telt een volgroeide plant 21 bladeren en wordt(in Canada wel te verstaan) ongeveer 1m80 groot, afhankelijk van de soort. Begin augustus begonnen wij te plukken, te beginnen van onderaan en per 3 bladeren. Er werd dus 7 x over alle velden gereden tot eind derde week van september. Na de pluk worden de bladeren gedroogd in een droogast(in Canada met propeen branders) gedurende ongeveer 7 dagen. Nadien werd die opgestapeld in de schuur tot oktober wanneer men begon te sorteren op kleur. En van in november werden de balen tabak verkocht in een veilinghal.
  In Canada werd het planten reeds in 1970 beperkt door het Ministerie van Landbouw om overproductie te voorkomen. Moet hier direct bij zeggen dat de tabak in Thailand anders van kleur grootte is.
  Groeten. Bert.

 4. ruud zegt op

  De tabaksteelt van 1971 vergelijken met die van nu is natuurlijk wel wat kort door de bocht.
  in 1971 4,2 miljoen ton.
  Nu 7 miljoen ton.

  Maar misschien is er in het jaar 2000 wel een piek geweest van 10 miljoen ton, en sinds die tijd dalende.
  Ik zeg niet dat dit zo is, want ik ken de cijfers niet, maar 1971 vergelijken met 46 jaar later en daaruit concluderen dat de teelt nog stijgt stijgt, lijkt me niet terecht.

 5. Erik zegt op

  In de uiterwaarden van de Mekong, die door de bouw van dammen nooit meer overlopen, wordt tabak gekweekt. Ik ben er vaak langs gereden regio Nongkhai. De tabak wordt na de oogst te drogen gelegd op houten tafels in het veld, en ook wel op groene tuinbouwmatten gewoon langs de weg in de dorpen. Men heeft daar ook kool.

  Ik heb de indruk dat de oogst zo kleinschalig is dat die tabak zonder bewerking en zonder kennis van het Tabacco Monopoly Office op de lokale markten wordt aangeboden en uiteraard in de dorpen. Heb ooit geprobeerd die tabak in mijn pijp te roken, het is erg goedkoop, maar de rook was veel te scherp en ik ben er toen maar mee gestopt…

 6. Lung addie zegt op

  Verleden jaar, bij een bezoek aan mijn oom in Nong Khai. Naast zijn huis is er een groot tabaksveld. Het was juist oogsttijd en ja ,de bladeren lagen te drogen, op houten staketsels, in de zon. Elke dag, zeer vroeg in de ochtend, bij het eerste daglicht, waren ze reeds aan de slag. Overdag werden de bladeren welke, reeds dagen gedroogd waren in de zon, gemalen met een speciale molen die een hels lawaai maakte. En daar werd lustig bij gezongen….mooi om zien en horen…
  Ik heb die tabak proberen roken in een zelfgerolde sigaret: gewoon niet te doen… veel veel te sterk. Ik denk dat die achteraf vermengd wordt met andere, mindere sterke varieteiten want ik zie niet goed in wie zoiets, in zijn pure vorm, kan roken. Mijn oom stelde voor om een paar kilo te kopen, kost daar omzeggens niets. Maar ik bedankte ervoor…. voor mij was het totaal niet te roken.

 7. Ruud NK zegt op

  In de dorpen rond ThaBo in de NongKhai provincie wordt heel veel tabak geteeld. Zeker niet alleen langs de Mekong, maar ook ver het binnenland in. De oogstijd is dacht ik februari-maart. Overdag wordt het gedroogt en je ruikt het overal. Vooral ‘s-avonds en “s-nachts wordt het verwerkt. Je ziet dan bij bijna al de woningen licht branden en mensen die aan het werk zijn.
  Het is zeker niet kleinschalig en alleen voor de lokale markt.
  Dichter bij de Mekong wordt vooral veel cillie verbouwd.

 8. TheoB zegt op

  In ampheu Kaset Sombun, Chaiyaphum wordt onder meer ook tabak geteeld. Daar zijn begin deze maand tabaksbladeren geoogst.
  Op films heb ik gezien dat in de US de bladeren na het oogsten in een schuur aan de steel te drogen werden gehangen, maar in deze ampheu doen ze het anders. Gelijk na het oogsten werden eerst de stelen en het grootste deel van de hoofdnerven verwijderd à ฿6 per 100 bladen. Na 4 dagen werden de bladeren (in rollen van 10 stuks) vermalen en op (lage) tafels van bamboevlechtwerk 3 dagen in de zon te drogen gelegd. Zeil erover wanneer het ging regenen. De oogst van 8000 tabaksplanten gaf 169 zakken van 10kg die werden verkocht aan een opkoper voor ฿110 per kg. Totaal dus 169 x 10 x ฿110 = ฿185.900.
  Over de kwaliteit kan ik niets zeggen, ik rook niet meer.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website