Sukhawadee House eigenaar wordt eindelijk aangepakt

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
25 april 2020

In een vorige posting in 2019 over het Sukhawadee terrein met eigenaar Panya Chotitawan, hoofd van Giant pluimvee exporteur Saha Farms Co., was er reeds sprake van illegaal gebruikte gronden. Panya Chotitawan kon niet worden bereikt voor commentaar. Metingen werden verricht om na te gaan om hoeveel illegaal gebruikte publieke grond het ging.

Het bleek dat er meer publieke gronden clandestien zonder toestemming gebruikt werden voor de gebouwen, tuinen en omheining. Ook de buurtbewoners kwamen met klachten over een afgesloten weg.

Het management kreeg in 2019 een maand de tijd om de hekken te verwijderen en de later bijgevoegde gebouwen te slopen. Na een aanvankelijke toestemming werd deze verordening genegeerd en bouwde men zelfs nog bij!

Echter rond 24 april dit jaar verscheen Deputy City Manager Sutham Petchket om toezicht te houden op de task force van militairen, politie, Banglamung en Pattaya ambtenaren met bulldozers om gebouwen te slopen. Sutham deelde mee dat de sloop noodzakelijk werd nadat Ban Sukhawadee’s eigenaren weigerden te voldoen aan een reeks citaten over gebouwen, loopbruggen en parkeerplaatsen gebouwd aan de openbare waterkant en wegen. Het management zette de hakken sinds 2018 in het zand, toen het stadsbestuur voor het eerst zei dat meer dan 13 procent van de toeristische attractie op openbare grond werd gebouwd.

Twee gebouwen aan de linker achterzijde van het terrein zullen als eerste gesloopt worden. Vermoedelijk zal het grote B-gebouw de hal zijn waar na het bezoek aan de Sukhawadee bezienswaardigheden een lopend buffet aangeboden werd en een ladyboy show, alles inclusief bij de entreeprijs. Een gouden greep gezien de naar beneden bijgestelde prijsstelling naar 350 Baht en de aanvankelijke grote toeloop van Chinese toeristen. Het tweede kleinere gebouw liet de Chinese dierenriem zien afgebeeld door grote beelden. Daarnaast materialen voor onderhoud terrein en gebouwen.

Sukhawadee House zal worden gefactureerd voor de kosten van de sloop.

Bron: Pattaya Mail

4 reacties op “Sukhawadee House eigenaar wordt eindelijk aangepakt”

 1. Jacques zegt op

  Deze problematiek speelt in heel Thailand en is natuurlijk niet goed te praten, maar er zijn verschillen aan te merken en ook zou de aanpak divers kunnen zijn. Ik denk hierbij aan een win win situatie, want slopen om te slopen en dan vervolgens niets met de weer verkregen grond te doen, c.q., deze te zien veranderen in een aftands stukje gebied dat in no time weer vol ligt met allerhande afval, is erger dan voor deze wederrechtelijk verkregen grond te laten betalen en te laten voortbestaan. Een boete is zeker op zijn plaats. Deze eigenaar heeft geld in overvloed en zal eieren voor zijn geld kiezen en voor de werkverschaffing is het ook goed. Het is wel mooi gemaakt en voldoet aan een bepaalde behoefte. Ook is het strand via diverse naastgelegen wegen te bereiken en dat is dus ook niet het einde van de wereld. Het probleem met dit soort van illegale aanbouw is dat de mentaliteit van zakendoen er naar is bij velen en dat er onvoldoende of soms ook in het geheel niet op toegezien wordt door instanties die hier een taak in hebben. Dit dus pas laat constateren en dan de sloop als geëigend instrument hanteren. Dit lot is ook waar te nemen bij mijn favoriete strandrestaurant te Ton Hack, ten zuiden van Jomtien beach. Dit restaurant had een fijne uitbouw direct aan het strand en dat is nu geheel een kale zandvlakte geworden met een enkele betonnen fundering als souvenir nog te bezichtigen. Ook had deze restaurant eigenaar enige bungalowtjes direct aan het strand, waar mijn vrouw en ik menige nacht heb doorgebracht. Allen tegen de vlakte en nu dus verwaarloosde grond. Wat mij betreft zouden er andere maatregelen genomen moeten worden in soortgelijke situaties. Straffen oké, maar als er niets anders voor in de plaats komt heb ik er geen begrip voor.

  • l.lagemaat zegt op

   Een typisch Thaise soap speelt zich hier af! Het gezichtsverlies van eén van beide partijen, die toegeeft. En Pattaya heeft nu de task force ( grote sterke broer) van militairen achter zich.

   Echter Pattaya voelt ook de hete adem in de nek van Gouverneur Pakarathorn Thienchai van deze provincie Chonburi die de laatste tijd de touwtjes behoorlijk strak aantrekt wat Pattaya betreft.
   Van hem komt ook de eis onderdak voor daklozen in Pattaya!

   Op een aantal plekken blijft inderdaad een hopeloze bouwval en afval over nadat de overheid haar “plicht”heeft gedaan. Geen creatieve oplossingen en blijvend werk voor mensen.

  • Johnny BG zegt op

   Er is wat van te zeggen maar dan geef je een vrijbrief aan degene die er iets moois van maakt op land wat niet van hen is.
   Bij de bouw is er al sprake van corruptie geweest aangezien de lokale overheid echt wel weet waar wel en niet gebouwd mag worden en gedogen kost nu eenmaal geld. Daarnaast zijn er bouwkosten gemaakt om een geesteskindje uit de grond te stampen waar dan mooi mee gepronkt kan worden.
   Het slopen heeft meer effect om te laten zien dat je ook als rijkaard niet standaard boven de wet staat in plaats van het geven van een boete en vervolgens huur of zo te laten betalen denk ik.

 2. Ton zegt op

  Velen spreken schande van corruptie en machtsmisbruik.
  Een rijke, machtige kliek, die zich niets aantrekt van wet- en regelgeving, buren, milieu, etc.
  Die de gemeenschap voor een voldongen feit zet en dan gaat netwerken om de zaak recht te breien, indien nodig met bruine enveloppen onder de tafel.
  Ook deze miljardair, die zich nota bene gemeenschapsgrond toe-eigent.
  Als omwonende kun je vaak alleen hopen je recht nog te kunnen halen bij een objectieve rechtbank.
  Genoeg voorbeelden: Bali Hai pier – Pattaya, zie andere gebouwen.
  Slopen of terug naar het maximaal toegestane.
  Goed, dat men er iets aan doet. Mag meer gebeuren.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website