Op het eerste oog ziet Ao Phrao op Koh Samet er maagdelijk uit. Parelwit strand, azuurblauwe zee, helder water, rondscharrelende krabbetjes en kleine visjes die tussen de rotsen bescherming zoeken.

Maar schijn bedriegt: het strand, door sommigen al ‘paradise lost’ gedoopt, is tot eind okober verboden terrein voor toeristen en het milieu is nog niet hersteld van de olielaag die eind juli aanspoelde. De schoonmaakoperatie mag dan afgerond zijn, op wat olierestanten in rotsspleetjes na; het duurt zeker jaren voor de maritieme ecologie de ramp te boven is. Sommige milieudeskundigen betwijfelen zelfs of 100 procent herstel mogelijk is.

Het drama, want zo mogen we het wel noemen, zowel voor de toeristenindustrie als de kleine visserij, begon met 50 ton ruwe olie die in zee stroomde. Het verantwoordelijk bedrijf, PTT Global Chemical, een dochter van PTT, reageerde traag. Het geeft dit ook toe, maar schrijft dit toe aan het feit dat het moest wachten op een schip van de marine en een vliegtuig voor het sproeien van oplosmiddel. Plus dat het geen ervaring had met dit soort lekkages.

PTTCG overweegt nu wel een eigen schip te kopen en een vliegtuigje. Verder probeert het met alle macht het vertrouwen van de toeristen te herwinnen. De tv-commercial ‘Better Samed’ moet toeristen overtuigen dat het strand is schoongemaakt en het eiland veilig is. Media en reisagenten worden door het bedrijf uitgenodigd om ter plaatse een kijkje te nemen en het organiseert elke week op het strand en in Rayong een feestje voor het personeel en daar profiteren de plaatselijke hotels en horeca weer van.

Wichit Chatpaisit, gouverneur van Rayong, wijst er bovendien op dat Ao Phrao slechts 5 procent van het eiland uitmaakt en dat er altijd nog tien andere stranden zijn, die niet zijn aangetast.

Maar de natuur laat zich niet voor de gek houden door een tv-spotje. De Green World Foundation deed enkele malen onderzoek op het strand. Direct na de lekkage vond ze 1,6 krabbetjes en garnalen per vierkante meter onder de rotsen; een maand later waren ze allemaal verdwenen. Buiten de inham op het strand was de situatie iets gunstiger, maar ook daar was het gebruikelijk aantal van 24 afgenomen tot 9,6.

De situatie op het strand begint echter te verbeteren. De ghost crabs en bubble crabs, die verdwenen waren, keren weer terug naar hun oude habitat. Een maand na de ramp telde de stichting 0,8 gaten per vierkante meter, wat een indicatie geeft van de omvang van de krabpopulatie. Maar dat aantal is wel ongebruikelijk laag, vergeleken met andere stranden waar 50 tot 100 gaten zijn gevonden. Of hierin verbetering komt, weet het onderzoeksteam pas over een paar maanden.

(Bron: Bangkok Post, 25 september 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Het strand is schoon, maar het milieu niet”

 1. Khunflip zegt op

  Wij zitten van 10 t/m 14 november in het Samed Club resort. We hadden dit al voor de ramp geboekt, want als dit geweten had, dan waren we niet naar Koh Samed gegaan. Ik kan echter de naam van dit strand (uiterste noorden van het eiland) niet zo snel vinden, maar is er iemand die mij kan geruststellen?

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Khunflip Vanaf eind oktober is het strand weer toegankelijk. Alleen dit ene strand is met olie besmeurd, de andere stranden op Koh Samet niet. Geen paniek dus.
   Hier kunt u zien waar de olie aanspoelde:http://goo.gl/Gla15v


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website