Veel Europese mannen die regelmatig naar Thailand reizen krijgen te maken met vooroordelen en stigma’s. Een aantal bestemmingen in Azië waaronder Thailand en de Filippijnen worden al snel geassocieerd met sekstoerisme: mannen die in exotische landen op zoek zijn naar goedkope seks.

Westerse vrouwen als sekstoeristen

De documentairemaker Ulrich Seidl schets daarentegen in zijn film een beeld over Europese vrouwen van middelbare leeftijd die naar Afrika afreizen op zoek naar jonge minnaars. Daarover gaat de film ‘Paradies: Liebe’. In dit eerste deel van de trilogie van Seidl duikt de regisseur in de toeristische seksindustrie in Afrika.

Sekstoerisme

In de film reist een vijftigjarige vrouw naar Kenia. Teresa eist van haar levend speelgoed meer dan stevige erecties. Ze wil echte liefde voor haar geld. Ze is ook op zoek naar genegenheid en ze wil zich weer gewild voelen. Ze ontmoet Munga, één van de jongens die Westerse vrouwen geven wat ze willen zolang de prijs goed is.

De boodschap van Seidl is wellicht: heb op zijn minst het lef om te kijken.

Pauw en Witteman

De Vlaams seksuoloog Goedele Liekens heeft zeker lef en bekeek de film voor het Vara programma Pauw en Witteman. Zelf is ze al een keer in Gambia geweest en zag daar hoe het sekstoerisme gericht op westerse vrouwen er aan toe ging. Maar toch velt zij een minder hard oordeel dan de maker en mogelijk ook de kijkers van de film. Ze is het niet eens met de manier waarop westerse mannen en vrouwen worden weggezet. De clichés kloppen niet altijd. Ze neemt het op voor de dames en heren die liefde en seks zoeken in een vreemd land. “Er ontstaan normale relaties uit. Waarom niet?”

De uitzending is wellicht relevant voor onze lezers omdat in de discussie met Goedele Liekens en Pauw  & Witteman er vaak een vergelijking wordt gemaakt met landen als Cuba, Thailand en de Filippijnen, waar mannen naar afreizen met min of meer met hetzelfde doel. Maar is er wel een overeenkomst tussen sekstoerisme voor mannen en vrouwen? Oordeel zelf.

Voor de geïnteresseerden, je kunt hier de Vara uitzending met Goedele Liekens bekijken: Seksuoloog over de film ‘Paradies: Liebe‘.

De trailer van de film Paradies: Liebe kan je hier bekijken:

[youtube]http://youtu.be/h32vY8trX4U[/youtube]

7 reacties op “Sekstoerisme niet alleen een mannenaangelegenheid (video)”

 1. Lex K. zegt op

  Natuurlijk is er overeenkomst, sterker nog er is niet eens verschil, de dames gaan daar naar toe met het zelfde doel als de heren ( sex toeristen bedoel ik natuurlijk), sex en net zo als bij de heren in Thailand groeit er bij de dames in b.v. Afrika daar inderdaad weleens een relatie uit.
  Laten we eerlijk zijn; ook vrouwen hebben behoefte aan sex en het is niet een alleen recht van mannen om speciaal daarvoor op vakantie te gaan.

  Groet,

  Lex K.

 2. Jogchum zegt op

  Weet wel zeker dat mannen voor goedkope sex niet naar bv Thailand gaan. Ticket, hotel,
  maakt zo’n reisje duurder dan koopbare sex in Nederland. Ben vele malen op vakantie in
  Thailand geweest……waarom? Om dat eenzaamheid de reden was. Ontmoete 25 jaar een meisje waar ik nu 12 jaar mee getrouwd ben.
  Voor vrouwen geldt dit item-dito, zij zoeken geen sex in de eerste plaats maar liefde en
  genegenheid in Afrika.

 3. Leo zegt op

  Moderator: uw reactie is niet relevant, dus wij plaatsen hem niet.

 4. Johan zegt op

  Tja, ik word er toch een beetje simpel van als ik Paul Witteman en “seksuoloog” Goedele Liekens weer de vooroordelen hoor verkondigen over de Thaise en Filipijnse meisjes die minderjarig zouden zijn en ook dat ze minder medelijden heeft met de jongens in Gambia… waar baseert ze die gevoelens en bevindingen op? Goedele presenteert haarzelf als expert op het gebied van sex. Dan heeft ze toch wel heel slecht rondgekeken in Thailand en de Filipijnen (ervan uitgaande dat ze daar ook echt is geweest). Die groep Westerse vrouwen in Gambia willen gewoon een leuke vakantie met sex. Dat is duidelijk, prima toch? Zo is er ook een groep Westerse mannen in Thailand die ook een leuke vakantie willen met sex. Helaas dus weer allemaal vooroordelen… laat die mensen gewoon genieten. Die zogenaamde vrije sex-moraal in Nederland is ver te zoeken.

 5. Rob V zegt op

  Niets nieuws toch? En de vooroordelen zijn ook nog geen steek veranderd de afgelopen jaren; Single vrouwen gaan naar Afrika voor geborgenheid, romantiek en seks (met jonge blije mannen) speelt daar een rol in. Mannen gaan naar Azië voor seks (met zielige meisjes)…

  Jaja. In grote lijnen zie ik het verschil niet. Vrouwen zullen over het algemeen meer belang hechten aan geborenheid, aandacht etc. rondom de seks in plaats “hop hop en klaar” (snelle harde seks). Mannen zijn grofweg wat meer gericht op het fysieke genot en wat minder om te emoties eromheen. Wáár die seks nu plaatsvind op deze aardbol en met wie doet er weinig toe. Uiteraard gaat het om de individuen, ja er zijn vrouwen die voor de harde seks gaan en mannen die graag ook een uitgebreid voorspel etc. beleven (persoonlijk lijkt mij dat je pas echt goede seks hebt als je partner tevreden is, elkaar laten genieten daar gaat het om).
  Zijn er mannen en vrouwen die primair afreizen voor de seks? Vast maar als het puur voor de betaalde seks is dan kunnen mannen en vrouwen makkelijker, sneller en goedkoper hier terecht. Het zal wel meer een combinatie zijn van een leuke vakantie (avontuur), exotische settings en mensen, en dan is een bijkomend voordeel het lage prijskaartje (maar de dames en heren zouden denk ook nogsteeds komen als de prijzen hoger lagen). Niets mis mee toch? Laat mensen genieten zolang ze niemand tot last zijn/misbruiken/uitbuiten. En de prostitueerende personen? Daar zitten toch ook allerlei mensen tussen, pure geldwolfen, hen die uit armoede er voor kozen, hen die voor het snelle geld kozen, hen die genot en inkomsten zo goed kunnen combineren, mensen met een goed karakter, een slecht karakter etc. Vrouwen die zichzelf aanbieden als “slachtoffer en gedwongen door de omstandigheden” en mannen die dit doen als “gebruik maken van vraag en aabod om gewoon goed geld te verdienen” is toch wel een heel eenzijdig verhaal.

  Maarja, het viel te verwachten he? P&W en de andere discussie programma’s staan nu niet echt bekend om hun diepgang en slimme vragen. Doorvragen is er amper bij, zo was voormalig minister van immigratie Gerd Leers te gast en die kon zo zijn onzin verhaaltje afsteken over immigratie aantallen en beleid. Schermen met de hoge getallen (complete immigratie noemen ipv slechts gezinsmigratie of dat zo’n 60% van de migranten weer emigreert) en vage doelstellingen (“kansarme migratie tegengaan” , wie zijn die kansarmen dan precies? Hoe defineer je die? Hoe filter je die uit de groep normale en kansvolle migranten? Hoeveel normale mensen mogen het slachtoffer worden van strengere eisen die er op gericht zijn “kansarmen” te weren? Nee dat vragen P&W niet). Maar ik dwaal af.

 6. Robert Kool zegt op

  Pauw en Witteman zouden eens in eigen persoon in Thailand moeten rondkijken om een objectief beeld te krijgen van de situatie hier. Die Belgische dame kent de weg in Afrika en heeft uiteraard, als praktiserend sexuologe, het meerdere malen zelf ‘aan den lijve’ ondervonden. Wetenschappers moeten nu eenmaal hun werk grondig doen alvorens zij hun stellingen geloofwaardig kunnen aanbieden. Dat laatste geldt ook voor P&W.

 7. I-nomad zegt op

  Ik zou willen iedereen willen voorstellen om het woord sekstoerisme niet te pas en te onpas te gebruiken. Relatie-toerisme lijkt me in veel gevallen beter de lading dekken, (No pun intended). Steeds meer mensen die zich eenzaam voelen zoeken hun korte of lange termijn relatie-geluk in gebieden waar ze meer kans of van slagen hebben.
  Het enige positieve aan het verhaaltje van Goedele vond ik het betoog dat het binnen relaties vrij normaal is dat er sprake is van financiele zekerheid die de hoofdkostwinner kan bieden, ongeacht uit welk land de beide personen komen.
  Ik zou willen stellen dat mensen uit landen met hogere inkomens zich in armere landen nu eenmaal jonger kunnen ‘ inkopen’ , ongeacht of het hierbij om vrouwen of mannen gaat.
  Zo zijn er bijv. behalve mannen ook vrouwen uit het Westen die een Thaise schone aan de haak hebben geslagen.
  Zelf woon ik in Thailand en heb sinds 3 jaar een monogame relatie met een lieftallige Kathoey. Gedurende 2.5 jaar hebben we in Z-O Azië rondgereisd om een leuke plek te vinden, maar ook omdat ik zeker wilde weten of het zou blijven klikken..
  Sinds een half jaar wonen we nu in een leuk huisje in Noord Thailand.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website