Honderden rivieren wereldwijd bevatten zorgwekkende concentraties antibiotica, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van de Engelse stad York. Er werden op 711 plekken in 72 landen monsters genomen van het rivierwater. In het merendeel daarvan is antibiotica aangetroffen. Op 111 locaties werd het toegestane niveau overschreden, in sommige gevallen met wel 300 procent.

De antibiotica komen in het water terecht via uitwerpselen van mens en dier, door lekken bij waterzuiveringsinstallaties en door producenten van medicijnen die afval lozen. Daardoor ontstaat  het risico dat bacteriën resistent worden voor de antibiotica. Ernstige ziekten kunnen dan niet meer goed worden bestreden.

Het meest gevonden antibioticum is trimethoprim, dat voornamelijk wordt gebruikt voor de behandeling van blaasontsteking. Het werd gevonden in 307 van de 711 monsters.

De meest met antibiotica vervuilde rivieren liggen in Afrika en Azië. De grootste hoeveelheid troffen de onderzoekers aan in Bangladesh, waar het veilige niveau van het medicijn metronidazol, gebruikt voor de aanpak van infecties van onder meer de huid, met meer dan 300 keer werd overschreden. Ook rivieren in Kenia, Ghana, en Pakistan bleken zwaar vervuild.

Van de in Europa geteste rivieren bleek 8 procent de veilige niveaus van antibiotica te overstijgen. Het monster dat in Oostenrijk uit de Donau werd genomen, was met zeven verschillende soorten antibiotica het zwaarst vervuild. Ook in de Britse rivier de Theems, die vaak wordt gezien als een schone rivier, werd een mix van vijf antibiotica aangetroffen.

De onderzoekers benadrukken dat niet alleen hoge waarden gevaarlijk zijn. Ook bij lagere waarden met antibiotica bestaat het risico dat bacteriën resistent raken. De Verenigde Naties waarschuwden vorige maand al dat in 2050 tien miljoen mensen kunnen sterven door antibiotica resistentie.

Bron: NOS.nl

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website