Rijden in Thailand met een zijkar (video)

Door Sjaak S
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
11 november 2019

Ik rijd al een paar jaar in Thailand met een zijkar. Vorige week moest ik de belasting van de Yamaha betalen en moest deze losmaken van de zijkar, omdat de zijkar officieel niet toegelaten is.

Het stuur van de motor wordt vanwege de zijkar aangeschroefd (of vaster gezet – ik weet de term niet) en toen ik alleen met de motor naar de keuringsdienst reed, merkte ik dat het moeilijk was deze te sturen.

Vandaag wilde ik het stuur losser maken, maar weet niet precies hoe ik dat moet doen. Dus op YouTube gezocht en hoewel ik nu nog niet de oplossing gevonden heb (anders laat ik het in een zaak doen), vond ik wel een heel leuk filmpje over rijden met een zijkar. Niet in Thailand, maar het filmpje is zo leuk gemaakt, dat het voor iedere motorliefhebber en gebruiker van een zijkar zeker een paar leuke minuten bezorgt.

Veel plezier…

Video: Rijden in Thailand met een zijkar

Bekijk hier de video:

19 reacties op “Rijden in Thailand met een zijkar (video)”

 1. Bert zegt op

  Vraagje, als het niet is toegestaan bij de keuring en daarna monteer je de zijkar weer.
  Ben je dan wel verzekerd als je zelf een ongeluk maakt of een ongeluk krijgt door toedoen van een ander ?

  • thailand John zegt op

   Hallo Bert,
   Nee je bent niet verzekerd, alleen als je een motor met zijspan in de officiele motorshops koopt.
   Als je een Thaise zijspan koopt, kun je deze naar eigen believe ontwerpen/. Ik rijd met een zijspan waar 4 personen in kunnen zitten. En dan nog plaats voor 1 persoon op de motor. Maar iederjaar moet deze gekeurd worden en dan moet je de zijspan loskoppelen. Maar dit geld pas als de motor 4 of 5 jaar oud is.Dvanaf dan moet die ieder jaar gekeurd worden.en moet je de de zijspan loskoppelen. Anders wordt de motor niet goed gekeurd. Na de keuring weer aankoppelen. Maar je rijd dan onverzekerd. Zo gaat dat in Thailand.

   • Bert zegt op

    Bedankt voor je antwoord.
    Dat betekend dus dat je extra de klos bent als een motor met zijspan een ongeluk veroorzaakt.

 2. Cornelis zegt op

  Sjaak, volgens mij is het in het Nederlands een zijspan, en geen zijkar – alhoewel het natuurlijk volstrekt duidelijk is wat je bedoelt. Het geheel heet een zijspancombinatie.
  Wat jij omschrijft als stuur aanschroeven of vaster zetten is in werkelijkheid het strakker, vaster zetten van de lagers in het balhoofd, om de neiging tot slingeren van zo’n zijspan in te dammen. Technisch een betere oplossing is het monteren van een zgn. stuurdemper (mechanisch of hydraulisch),maar Ik weet niet of dat op jouw motor mogelijk is. Vreemd eigenlijk dat er vele duizenden van deze zijspancombinaties rondrijden terwijl zo’n combinatie wettelijk niet is toegestaan. Of, maar wacht even, we zijn in Thailand….

  • ruud zegt op

   Er bestaat zoiets als theorie en praktijk.

   De constructie is illegaal, omdat je de brommer/ motor hebt aangepast en die niet meer aan de originele keuring voldoet.

   De praktijk is, dat er dagelijks goederen moeten worden vervoerd, wat zonder zijspan niet lukt, omdat niet iedereen een pickup truck voor de deur kan betalen.

   Dan krijg je dus dit soort dingen.

  • Cornelis zegt op

   Er is nòg een mogelijke oorzaak voor her moeilijker sturen nu het zijspan verwijderd is: vervorming van het frame. Dat frame is natuurlijk absoluut niet ontworpen op de krachten die er door het zijspanrijden op worden losgelaten. Ik weet nog uit ervaring dat dat als je vroeger bijvoorbeeld een tweedehands solo BMW R50 kocht die ooit als politiemotor met zijspan dienst had gedaan, deze nooit meer zo stuurde als een BMW waar nooit een zijspan had aangehangen.

 3. Jaap zegt op

  Leuk filmpje!

  Elke keer als ik in Thailand ben verwonder ik me er over dat deze zijspancombinaties zo zwaar belast worden.
  Vroeger in Nederland zijspan gereden, daar kwamen heel wat techniek en keuringen bij te pas

  Maar dat is de charme van Thailand!!!

 4. Kees de Jong zegt op

  Of het stuur vaster word gezet betrwijfel ik. Dit omdat je dan het lager dat er onderzit stuk kan draaien, anders om losdraaien kan teveel speling geven gaat de komplete voorvork met stuur “kantellen” Ik denk dat het vrijwel zeker in je banden zit. Motoren met zijspan hebben geen “normale” motorbanden welke rond zijn ivm met het afschuinen in bochten. Zijspanmotoren hebben vlakke banden zoals onder een auto, omdat het span niet afschuinten je eigenlijk rechtop zittend een bocht doorgaat. Er zijn motorrijders die wat angstiger zijn in bochten en minder afschuinen tidens het bochten nemen. De banden slijten daarom niet goed mee aan de zijkanten en uiteindelijk wordt de banden ” vierkant ” in motorrijders jargon. Je vertelde al dat je al jaren rijdt op de Yamaha met span, en vrij wel zeker dat de banden vierkant zijn geworden, en dat stuurt zwaar, en als de bandenspanning ook niet goed is krijg je een moeilijk en zwaar te sturen motor. Wat zelfs gevaarlijk is.

 5. teun zegt op

  Waar het naast de technische kant betreft stuurafstelling hier over gaat is natuurlijk ook: het rijden met een zijspan is in Thailand niet toegestaan!!??
  En toch rijden er probleemloos ik weet niet hoeveel van die combinaties rond. Zonder dat dit verbod wordt gehandhaafd door het petten-gilde. Is het dus een wonder, dat regels betreffende het verkeer alhier en ook op andere terreinen door Thais niet serieus worden genomen?

  En als dergelijke combinaties verboden zijn, zal de verzekering (zo de bestuurder die überhaupt heeft) zeker niet uitbetalen bij schade aan derden.

 6. Jan Ponsteen zegt op

  Ja ik heb ook zo’n verhikel,al 3 jaar. Saleng noemen ze dat hier in Thailand. Harstike fijn ding achterhekje naar beneden matrasje en slaapdekentje mijn Saling heeft ook een hemeldakje. Heel fijn om ergens in de natuur op een warme dag in de middagwind een tukje te doen.
  Ja elk jaar keuren de Saleng afhalen, fluitje van een baht. Saleng mag in Thailand maar bij de keuring moet je alleen de moterbike voorrijden. Zorgen dat je het originele voetsteun veer plaats. Dat alles.

 7. Sjaak S zegt op

  Ja, ik was een paar dagen later naar het bedrijf gegaan waar de zijspan gebouwd en gemonteerd worden. Even een schroefje los draaien, zoals ik dacht, is niet het geval. Het hele stuur wordt ervan afgehaald en een apart lager (bearing) vervangt het normale. Hierdoor wordt het stuur stabiel gehouden. Dat laat ik nu maar zoals het is.
  Ik ben dan ook niet van plan veel zonder de zijspan te rijden. De oude banden heb ik al langer geleden door grotere, dikkere banden laten vervangen. Mijn plaatselijke monteur zei dat dit i.v.m. slijtage beter was.
  Dat lager moet trouwens (al naar gebruik) om de twee jaar vervangen worden, ook vanwege slijtage.
  Ja, inderdaad ging me dat ook door het hoofd. In Nederland zou je al lang van de weg gehaald worden. Ik moest twee keer flink remmen. De eerste keer maakte ik een rondje en de tweede keer kon ik het niet vermijden een deuk in de auto te maken, die zonder te kijken of remmen de weg op schoot. Gelukkig vond de bestuurder het belangrijker te kijken of ik in orde was en zei over de deuk..mai pen rai! Misschien had hij in geval van schadevergoeding mij moeten betalen..we waren allebei fout. Hij keek niet en ik reed te snel…ben nu wel voorzichtiger geworden…

 8. Rob V. zegt op

  Van een zijkar had ik nog nooit gehoord, zijspan wel. Hoe zou dat in het Thais heten vroeg ik me af?
  Volgens Thai-language.com:

  จักรยานยนต์แบบมีพ่วงข้าง – tjàk-krà-jaan bèp mie: phôewang-khâan
  letterlijk: fiets (tjàk-krà-jaan ) met (bèp mie: ) verbinden/trekken (phôewang) zijkant, zijde (khâan)

  Das een mond vol… is (motor met) zijspan toch een stuk makkelijker.

 9. ronald schutte zegt op

  leuke filmpje.

  De mini vrachtkar (zijspanvrachtkarretje?), die overal, ook in Bangkok wordt gebruik, zonder welke veel noodzakelijk vervoer zoals o.a. bevoorrading absoluut onmogelijk zou worden.
  Het is zo Thais dat het officieel verboden is.

 10. Rob zegt op

  Wat mij opvalt is dat de berijders van een zijkar nooit een helm dragen, maar ja this is Thailand.

  • ruud zegt op

   Je zit toch niet op de brommer, dus waarom zou je een helm moeten dragen?

   Aangezien de zijspan wettelijk gezien geen onderdeel is van de brommer, kan er ook geen wet bestaan, die je verplicht om een helm te dragen in de zijspan.

   Voor een caravan in Nederland bestaat waarschijnlijk ook geen verplichting om een veiligheidsgordel om te doen.
   Of je tijdens de rit in de caravan mag zijn, is een ander verhaal, dat weet ik niet, maar voor het niet dragen van een gordel in de caravan, kun je waarschijnlijk niet bekeurd worden.

   • RonnyLatYa zegt op

    Voor die gordel/helm zal je niet beboet worden. Die 200 Baht zal je wel uitsparen.
    Anders wordt het wanneer je beboet wordt voor het vervoeren van personen op plaatsen die daarvoor niet voorzien zijn en erger wordt het als je ook verantwoordelijk gesteld wordt voor (on)opzettelijke doodslag bij een ongeluk en dit te wijten is aan het illegale zijspan.

    Of je moet natuurlijk kunnen bewijzen dat je niet wist dat er een zijspan met persoon aan die brommer zat waar je mee reed, of dat je iemand vervoerde in die caravan.

 11. RonnyLatYa zegt op

  Ik weet eigenlijk niet of ik nu moet lachen of het zielig vinden. Heb ik wel meer als ik lees wanneer het Thaise systeem iemand goed uitkomt… (ik vijs er em vanaf en klaar voor de controle) . Ik mag hopen dat je nooit zo over je passagiers zo dacht. ….

 12. Aduard zegt op

  Op mijn grondstuk heb ik een kleine werkplaats laten bouwen, waar ik veel, hobbymatig, aan mijn voertuigen werk, heb zelf ook zo een zijkar gebouwd, en deze aan een Honda XLX 450 bevestigt, geen enkel probleem hier, o.a.de politie hier steekt de duim omhoog als ze de combi zien rijden.

  Het is, nota bene, mijn Vriendin die het meest rondrijdt met de combi, het is het meest ideale voertuig hier in de Isaan, iedereen rijdt ermee rond hier, het is onvoorstelbaar wat ze daarmee alles vervoeren, prachtig om te zien, alles kan niks moet hier, TiT.

 13. Sjaak S zegt op

  Inderdaad wordt het in Nederland zijspan genoemd. Maar ik heb de benaming van het Engelse Sidecar vertaald, vandaar “kar” en niet “span”.
  Wat vervoer betreft… daarvoor gebruik ik dat hoofdzakelijk. We hebben geen SUV, maar een gewone personenauto. Als ik planken van 4 tot 5 meter koop, kan ik die met de auto alvast niet transporteren. Ook breng ik één keer in de zes maanden ons plastic en metaalafval naar de verwerker. Dan gaan er een stuk of vier tonnen op de zijkar, vastgemaakt met snelbinders. Het is maar één keer gebeurd dat een hele ton van de kar viel…in het begin toen ik nog geen ervaring had.
  Maar ik heb er ook bij onze verhuizing een aantal jaren geleden de ijskast, matras van het dubbelbed (en het bed zelf – uit elkaar geschroefd) mee getransporteerd.
  Wat ik met die kar kan vervrachten, zal ik nooit met de auto kunnen doen. Zes zakken cement, goed voor 300 kg, bouwstenen en wat niet ook… bomen, planten, alles mogelijke.

  Een keer had ik de zweedse man van ons bezoek naar zijn resort gebracht: plastic stoel op de zijkar, vastgemaakt, vriendin ernaast en hij op de stoel. Hij was te stomdronken om zicht te bewegen. Gelukkig was het niet ver, maar zo kwam hij tenminste aan.

  Tijdens songkran zijn we eens met een ton water en de zij-span naar Hua Hin gereden en kon mijn vrouw water gooien…

  Ik heb zelfs mijn 60 kg zware crosstrainer (in ingepakte toestand) vanuit Hua Hin naar ons thuis gebracht. En idem ditto tegels…. moest wel even geholpen worden om van de motorparkeerplaats van Market Village naar boven te komen…

  Ik zou het jammer vinden als eensdaags de zijkarren/spannen verboden worden…. dan moet er een skylab komen (dat is een kar met een halve motor voorop)…


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website