Premchai Karnasuta voor het gerecht

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
26 augustus 2019

Hoewel het alweer enige tijd geleden is, is nu pas Premchai Karnasuta, een rijke directeur van een groot Italiaans-Thais bouwbedrijf op 14 augustus voor de Criminal Court in Bangkok verschenen.

In eerste instantie werd hij veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf wegens illegaal wapenbezit. Dit leidde tot een groot protest omdat hij bezig was met illegale stroperij. Daardoor zullen er meerdere veroordelingen volgen, omdat hij met een aantal werknemers aangetroffen werd in een wildlife reservaat en in het bezit was van een dode zwarte (beschermde) panter en andere doodgeschoten dieren. Dit werd een aanklacht wegens illegale stroperij in een natuurgebied. Omdat Premchai Karnasuta schuld bekende werd zijn straf door het straftribunaal in Bangkok gehalveerd. Maar voor een poging tot omkoping van Park Rangers werd er weer een jaar bij opgeteld.

Echter de drie andere jachtgenoten werden schuldig bevonden aan het bezit van de dode panter en Premchai werd vrijgesproken van deze aanklacht. Dit wakkerde opnieuw protesten aan wegens deze ongelijke berechting en klasse justitie. De natuuractivisten droegen black panter maskers als symbool van protest bij verschillende gelegenheden en zullen het proces nauwkeurig blijven volgen om druk op de ketel te houden.

Premchai heeft nog één zaak extra in de rechtbank, het illegaal in bezit hebben van olifanten slagtanden tijdens de politie-inval in zijn huis in Bangkok. Het vonnis in die zaak is gepland op 1 oktober dit jaar.

De advocaat van Premchai kwam wel met een zeer merkwaardig verzoek. Hij vroeg het Hof om de straf van zijn cliënt te veranderen, waarbij Premchai bij boeddhistische monniken gedurende 15 dagen zou intreden om verdienste te verdienen voor degenen die hij onrecht had aangedaan. Bovendien gaf de advocaat aan dat Premchai 3.000.000 Baht voor algemene doeleinden zou doneren en dat hij zichzelf niet opnieuw met vuurwapens voor de rest van zijn leven zou inlaten.

Het Hof heeft het verzoek afgewezen wegens zijn voorafgaande veroordelingen.

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Premchai Karnasuta voor het gerecht”

 1. Leo Th. zegt op

  De door de advocaat genoemde donatie van 3 miljoen Baht is een uitstekende deal. Maar dan niet in plaats van een gevangenisstraf maar er bovenop!

  • TheoB zegt op

   …. en het staat hem natuurlijk geheel vrij om bij de boeddhistische monniken in te treden.
   Ik zou ‘m aanraden om aanzienlijk langer dan 15 dagen bij een tempel in te treden waar de kernwaarden van het boeddhisme worden aangehangen en onderwezen, want uit het verzoek van zijn advocaat leid ik af dat hij – zoals vele ‘boeddhisten’ – het boeddhisme beschouwd als een escape voor begane zonden/misdaden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website