Twee keer per week stapt Sirirat Thongthipa op de mountainbike om met collega’s te patrouilleren in de oude stad van Ayutthaya. Ze rijden een route van 12 kilometer over het eiland Koh Muang, soms zigzaggend over smalle paadjes, waar politiewagens niet kunnen komen. Vanaf ’s ochtends tot eind van de middag.

Zien ze iets wat niet door de beugel kan, dan komen Sirirat en haar collega’s in actie, want ze hebben wapentraining (foto homepagina), taktische training (foto) en EHBO-les gehad. Maar ze worden ook aangehouden door toeristen, jonge kinderen en ouderen. Fietsen worden gezien als een vriendelijk vervoermiddel, verklaart Sirirat.

Sirirat besloot vier maanden geleden om zich aan te sluiten bij de Bike Patrol Volunteer Group, elf man sterk; zij is de enige vrouw. Alhoewel geen fulltime agent, dragen ze wel een politieuniform en om hun middel een riem met zaklantaarn, handboeien, een walkie-talkie, knuppel, camera en mobiele telefoon.

De leden zijn zakenlui of werknemers, die een of twee dagen per week tijd vrijmaken voor het werk. Sirirat, moeder van twee kinderen, heeft een fotowinkel. Ze sloot zich aan omdat ze de bad guys wil stoppen en ze wil een rolmodel voor andere vrouwen zijn. ‘Als ik het kan doen, kunnen andere vrouwen het ook.’

De mountainbike had geen geheimen voor haar, want ze rijdt er al een tiental jaar op en kan zelfs een trofee laten zien. De schiettraining gaat haar ook goed af, want de tweede keer had ze al de hoogste score van allen. Maar ze blijft op en top een vrouw; ze vergeet nooit lichte makeup aan te brengen en lange mouwen te dragen om haar huid tegen het zonlicht te beschermen. ‘Het is een vrouwen ding’, lacht ze.

Tweewielers zijn geschikter voor het oude stadsdeel dan auto’s en motorfietsen

De fietsbrigade werd in 2003 heringevoerd door politiesergeant Wakin Rushatathada. Hij achtte tweewielers het meest geschikt voor een klein gebied als het oude stadsdeel van Ayutthaya. De politie had eerder al een fietsbrigade gehad, maar de fietsen waren vervangen door motorfietsen. Het voordeel van de mountainbike is dat die op plekken kan komen waar een motorfiets of een auto niet kan komen. Zo worden vitale minuten gespaard, die net het verschil kunnen maken tussen een aanhouding en gevluchte verdachte.

Een van de plaatsen die daardoor veiliger is geworden, is het Bung Phraram park. Het park was een populair trefpunt van drugsgebruikers en drinkebroers. De komst van de fietsbrigade maakte aan die praktijken een eind. Maar het werk omvat meer.

Toen Sirirat onlangs op patrouille was, stuitte ze in het park op een jongen en een meisje in schooluniform. Wat die van plan waren, laat zich raden. De fietsvrijwilligers vroegen de telefoonnummers van hun ouders en waarschuwden hen. Lesje geleerd, maar of ze op hun falie hebben gehad van hun ouders vermeldt het verhaal niet.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website