Pattaya politie in (horeca)zaken

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
3 juni 2018

Er  moeten naar schatting in Pattaya meer dan duizend beer bars zijn. Over het feit of die allemaal een redelijk bestaan hebben kun je de nodige twijfels hebben. Niet voor niets wisselen heel wat kroegen regelmatig van eigenaar.

Een hoog percentage is gemeenschappelijk eigendom van een buitenlander in samenwerking met een Thaise partner, hetgeen wettelijk voorschrift is.

Veel buitenlanders die in Thailand hun geliefde denken te hebben gevonden zien het barbedrijf als een van de weinige mogelijkheden om enig inkomen te verwerven. Een glas vullen is toch een simpele bezigheid en de bar omfloersen met een paar lieftallige dames zal de klandizie doen toestromen. Ja, dat denkt menigeen in zijn stoutste dromen.

Als je, ook in Pattaya, ogen en oren goed de kost geeft hoef je echt geen horecadeskundige te zijn om tot de conclusie te komen dat het bij heel wat barretjes bittere armoede is. En dat betreft niet enkel en alleen de inkomsten maar ook de aankleding van die kleine drinktentjes. Troosteloos en vaak heel ongezellig.

Politie

Als je de geruchtenstroom moet geloven speelt ook de politie een belangrijke rol in het uitgaansgebeuren. Heel wat exploitanten zullen op de een of andere wijze oom agent financieel dienen te ondersteunen. Wat bijvoorbeeld te denken van de verplaatsbare barretjes die in de toeristencentra in de avonduren op straat hun opwachting maken. Gedoogbeleid. Althans in zoverre de uitbater de uitgestrekte hand van de politie vult.

Aan de Beach Road in Pattaya kun je tussen Soi 7 en 8 een bar luisterend naar de naam ‘We are the World’ vinden. Een lange bar waar je rondom kunt aanschuiven en waar elke avond een orkestje speelt. Een heel arsenaal aan dames voert binnen en buiten de bar gewillig de bestelde drankjes aan.

Een prettige bijkomstigheid is dat het  ‘Happy hour’ hier niet al te letterlijk wordt genomen en tot laat in de avond voortduurt. Daarbij staat de bar bekend vanwege haar laag prijsniveau.  Al sinds jaren zou de politie eigenaar van deze bar zijn.

Een paar meter verder dan deze ‘wereldbar’ is de Lucky Star Beer Bar gevestigd. Het lijkt er op alsof men het er naast gelegen broertje gekopieerd heeft. Bar, dames en jawel  ook een orkestje. Insiders beweren dat ook deze bar eigendom is van?  Jawel.

Ach, werken bij de Thaise politie is ondanks het lage basissalaris nog niet zo slecht. Met een beetje creativiteit vullen de diverse emolumenten het salaris wel aan.

8 reacties op “Pattaya politie in (horeca)zaken”

 1. George zegt op

  Mogelijk levert de bar fine meer op dan de omgezette drank of is er een welkome aanvulling op.

 2. Niek jansen zegt op

  Die hele reeks Hillary beerbars in soi Nana in Bangkok schijnt eigendom te zijn van een echtgenote van een politieman.

 3. Jacques zegt op

  Ik vind het onverteerbaar dat er nog steeds zoveel corruptie is waar te nemen bij de Thaise politie. Soms lees je wel van interne optredens maar dit is maar een klein deel dat wordt aangepakt. Wanneer houdt dit eens op. Zeker in de prostitutie en bar industrie is er het nodige te halen en wordt dit ook op systematische wijze binnen gehaald. We kennen allemaal de voorbeelden wel. Ik denk dat het meeste beschermingsgeld naar de politietop gaat, want die moeten er van weten en dit toestaan en de rest pakt er een deel van en doet het zware werk. Thailand op zijn best. Wat ook aan de orde is, dat zien we overal terug komen en dat is het feit dat je een bedrijfje nagenoeg overal kunt neerzetten. De kleine zelfstandigen of dit nu bareigenaars zijn of andere bedrijvigheid kopen of huren een pand en ja hoor weer een bar erbij of een winkel of noem maar op. Er wordt niet gekeken of de plek wel geschikt is en of er aan vergunningvereisten, zo die er al zijn, wordt voldaan. Men doet maar wat. Je zult maar net een woning hebben gekocht en ernaast komt een bierbar. Dan kan je dus wel de biezen pakken of er zijn erbij die dat prettig vinden, want dan hoeven ze niet ver te lopen. Ieder zijn meug maar voor mij zou dit een drama zijn. Ja ja het kan in Thailand, maar inderdaad de bedrijvigheid is vaak maar een kort leven geschonken en het is niet zo moeilijk om na te gaan waardoor dit komt. Het is zo doorzichtig als ik weet niet wat.

  • theoS zegt op

   Jacques je leeft in de Far East. Mensen zijn hier makkelijker en niet zo halsstarrig in hun opvattingen als de gemiddelde Nederlander.

   • Jacques zegt op

    Beste Theo ik ben mij dit bewust en zie dit dagelijks om mij heen gebeuren. Het is ook niet echt een land voor mij, maar mijn lief is hier en zij wil niet meer naar Nederland. Daar heeft ze 20 jaar gewoond en nu op leeftijd wil ze niet meer vliegen. Ik zal het er mee moeten doen, zeer tot mijn ongenoegen en wat halsstarrigheid betreft, ik zou het omschrijven als vasthoudendheid met een optie tot verandering als ik ervan overtuigd ben dat dit beter is. Als je kijkt naar de massale prostitutie en de negatieve doorwerking hiervan op de Thaise maatschappij, het grote aantal onveilige bestuurders met als gevolg de vele ongelukken, het feit dat velen maar wat doen zonder hierover na te denken, maar daarbij dus echt wel irritant of nog erger hun ding doen, de overvloedige corruptie en ga zo maar door, dan kan ik er toch echt geen positief woord voor over hebben. Ik moet toegeven niet tot de kameleongroepering te behoren, de mensen die met alle winden meewaaien en hierdoor totaal onberekenbaar zijn. Wat u bij mij ziet is wat het is en dat zal altijd zo blijven, tenzij men goede argumenten heeft en dat komt maar zelden voor kan ik u delen.

    • Ruud010 zegt op

     Beste Jacques, het valt allemaal wel mee, en van alle “bedenkelijke” zaken die jij opnoemt is er niet één bij waarmee jij rechtstreeks te maken hebt/had: wat heb jij van doen met massale prostitutie, met alle verkeersongelukken en de vele verkeersslachtoffers, en wanneer ben jij gepakt door een corrupte ambtenaar of werd je gehinderd in jouw gedrag vanwege het feit dat een bierbar naast jouw huis werd geplant? Het lijkt erop dat je niet lekker woont in Thailand. Maar je schikt je omdat jouw vrouw/vriendin niet terug wil naar Nederland. Waarom zou ze? Ze is immers Thaise. En had zij in Nederland op eenzelfde wijze zoveel commentaar? Ik denk het niet! Het zou goed zijn als je Thailand eens wat meer accepteert zoals Thailand is, en haar mensen zijn. Het heeft geen zin om alle onvolmaaktheden van Thailand op te noemen, je er aan te ergeren, en net te doen of deze jouw leven vergallen. Wees zelf geen kameleon, maar blijf bij jezelf en probeer slechts iemand te zijn die poogt op zijn oude dag nog te genieten van de vele andere prachtige Thaise dingen die zich voordoen. Mijn Thaise vrouw zegt altijd dat het voor een farang in Thailand gemakkelijker is zich te schikken omdat het zijn eigen keuze en beslissing was om in Thailand te gaan wonen. Sukses.

 4. mat zegt op

  Alleen de landlords verdienen geld, heel veel geld, behalve de huur die ze incasseren is er ook nog jaarlijks de key money te voldoen, in veel gevallen is dit meer dan wat er het hele jaar aan huur wordt betaald. In soi 7 was destijds de huur 32000 per maand, en het keymoney 400.000 per jaar. Keymoney is niets anders dan een bedrag te voldoen om een nieuw jaar contract te krijgen. De eigenaren van de grond worden steenrijk, en de bar eigenaren verdienen geen cent. De bar fine waarvan gezegd wordt dat dit de bar eigenaar moet redden, wordt in de meeste gevallen gedeeld met de dame, van de 300 baht bar fine krijgt zij minstens 100 baht.OOk al draait je bar goed en heb je veel klanten, dan nog verdien je geen cent, dan gaan gewoon de kosten omhoog. Vaak moet ook de electriciteit en het water aan de landlord worden betaald, die daar weer een percentage opzet uiteraard. In soi 7 was het destijds ook nog eens zo dat je verplicht werd om je inkopen ook bij de landlord of zijn helpers te doen, dus daar verdient hij ook nog eens flink op. Het zal dan ook niemand verbazen dat de landlord die die miljoenen per jaar opstrijkt een politie man is die in BKK een hoge positie heeft.De helpers als je ze zo mag noemen zijn de enige die je te zien krijgt, de gtote baas zie je niet!!!
  Als je 1 keer een bar hebt gehad in Pattaya, en je weet wat er allemaal gebeurt, doe je het nooit meer een tweede keer!!!!!Als je het uitrekent zie je dat ik destijds 784,000 baht per jaar betaalde, plus de electriciteit, water, salarissen, inkoop en nog wat kleinere kosten zoals betalen voor het schoonmaken van de toiletten, politie en nieuw meubilair. Daar moet je heel veel pilsjes voor verkopen, zeker met al die farangs die alles te duur vinden, en klagen klagen. Die zelfde mensen die klagen dat het bier te duur is en de muziek te hard staat, staan een paar uur later in een of andere disco in Walking straat waar de muziek nog veel harder staat en het bier wel 3 keer zo duur is, dan klagen ze niet!!!!

 5. Jasper zegt op

  Het is niet voor niets dat je je moet “inkopen” op het beroep van politieman. De hele familie betaald mee aan de omkoop som, en dan wordt Somchai de nieuwe aanwinst in het politiecorps…. Geschikt of ongeschikt???
  Maar goed, zo gaat het in de gehele aziatische en arabische wereld.

  Er is nog een lange weg te gaan, men probeert niet voor niets allemaal naar de schaarse democratien te vluchten….


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website