Nu dat er sprake is van modernisering van de Thaise spoorwegen (SRT), zijn een aantal kunsthistorici naar het staatsbedrijf gestapt met het verzoek om een aantal oude stationnetjes te sparen.

Volgens Parinya Chukaew van het Koninklijk Mongut Instituut voor technologie zou bijna de helft van de 443 oude stations uit architectonisch oogpunt een hoge historische waarde hebben, zodat het behoud ervan verzekerd zou moeten worden.

Zo gauw de uitbesteding en uitvoer zou gaan plaatsvinden, is dit onderdeel veilig gesteld. Zou de opdracht tot vernieuwing niet doorgaan, dan hoopt men dat de SRT de historische waarde van de oude stations zal erkennen. Als voorbeeld noemt Parinya het oude station van Khon Kaen, dat bewaard moet blijven, omdat dit eventueel door de modern gebouw van twee verdiepingen vervangen zou worden.

Ook doet hij een beroep op de Minister President Prayut Chan-o-cha om begrip te hebben voor dit stuk historisch erfgoed.

5 reacties op “Pleidooi voor het behoud van historische Thaise treinstations”

 1. Wim van Doorn zegt op

  Zo´n oud station blijft een sta in de weg. Je behoudt toch ook geen ouderwetse keuken of badkamer in je moderne huis? Wat wel wenselijk is, is de oude stationnetjes van top tot teen te fotograferen en ergens een tentoonstellingsruimte in te richten, en wat allicht nog een beter idee is, is er een visual reality van te maken.

 2. HansNL zegt op

  Helaas is hetvoor Khon Kaen te laat.
  De slopershamers zijn druk bezig, en zijn al zo ver dat er van redding geen sprake meer kan zijn.
  Jammer?
  Er was al zoveel aan het stationsgebouw verhapstukt.
  Wat ik wel jammer vind is het seinhuis.
  Uniek, en oh zo memorable voor mij.
  Mijn loopbaan bij NS heeft ook een poosje vertoeft in wat klassieke beveiliging genoemd wordt.
  Ben een paar keer wezen kijken daarboven.
  Zoveel overeenkomsten.

 3. Francois Nang Lae zegt op

  Wat toevallig dat dit nou net op Thailandblog staat. Ik heb gisteren een verhaal geschreven over stations, met als eindconclusie dat het stationnetje van Hang Chat, bij Lampang, het allermooiste van de wereld is. Toen wist ik nog niet dat ik vandaag nog twee andere stationnetjes zou gaan zien: Khun Tan en Mae Tan Noi. Alledrie even pittoresk. Foto’s op https://www.flickr.com/photos/135094751@N06/sets/72157680806499751. En wie het verhaal lezen wil: http://opwegnaarthailand.blogspot.com/2017/04/op-een-klein-stationnetje.html.

  • Rob V. zegt op

   Prachtig dit soort gebouwen. Zulke foto’s zijn mooi maar historische gebouwen bewaar je het best door ze te laten staan of naar elders te verplaatsen. Slopen is echt zonde.

 4. Slagerij van Kampen zegt op

  Ik heb in Nederland het spoorweg museum te Utrecht bezocht. In Lamae in Zuid Thailand zag ik een stationnetje zoals ik zag in het museum. Handbediening seinen enz.: een levend spoorwegmuseum, nog vol in gebruik. Met vlaggende beambten….. Er werd nog even snel aan de aankomende trein gesleuteld voor vertrek.. Leeg loket. De kaartjes verkoper moest eerst thuis gewekt worden in zijn huis. Ondertussen lag poes in zijn mand voor het loket! Thailand op zijn mooist toch?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website