Een Russische toerist (Redactionele bronvermelding: ot.sun / Shutterstock.com)

Phuket is een luxueuze nieuwe speeltuin geworden voor rijke Russen die de oorlog van Vladimir Poetin ontvluchten, maar sommige lokale bewoners zijn daar niet blij mee. Deze ontwikkeling heeft geleid tot een significante transformatie van het vakantie-eiland Phuket, waarbij de toestroom van Russen de vastgoedprijzen opdrijft en lokale wrok aanwakkert over de geldstroom naar het land.

De veranderingen zijn met name zichtbaar op het strand van Bangtao, aan de westkant van het eiland. Hier geniet de 22-jarige Russische toerist Dasha van haar tijd in het buitenland en prijst ze de warmte, de vriendelijke mensen, het heerlijke en pittige eten. Terwijl westerse landen Rusland proberen te isoleren met sancties, heeft Thailand Russische bezoekers met open armen ontvangen, vooral in het licht van het herstel van de toeristische sector na de COVID-19-crisis. Dit heeft geleid tot een verlenging van de visumduur voor Russische toeristen van 30 naar 90 dagen.

Deze gastvrijheid heeft geresulteerd in een aanzienlijke toename van Russische bezoekers. Bijna een half miljoen Russen arriveerden in de eerste helft van het jaar in Phuket, en meer dan 9.000 van hen verkregen een visum voor een langer verblijf. Als reactie op deze markt zijn er Russische restaurants en bedrijven opgedoken, en veel borden en menu’s zijn vertaald in het Cyrillisch. Rusland heeft zelfs een nieuw consulaat op het eiland geopend.

Vastgoedmakelaar Kristina Kamysheva benadrukt enkele redenen waarom Russen zich aangetrokken voelen tot Phuket: het aangename klimaat, de aanwezigheid van de oceaan (die ontbreekt in Rusland), en de algemene levensstijl op het eiland. Russen zijn nu ook de grootste buitenlandse kopers op het eiland, verantwoordelijk voor ongeveer 40 tot 60 procent van de condominiumverkoop. Dit heeft echter tot gevolg dat de dynamiek onder de Thaise burgers is veranderd. Er heerst bezorgdheid onder de lokale bevolking over de toegenomen aanwezigheid van buitenlanders en de economische impact ervan.

Russische ambassade op Phuket (Redactionele bronvermelding: ot.sun / Shutterstock.com)

In het Sole Mio-complex, gelegen nabij Bangtao Beach en voorzien van faciliteiten zoals een zwembad op het dak, een sauna, cryosauna en een stoombad, is 80 procent van de eigenaren Russisch. De belangstelling van Russische kopers heeft dit jaar bijgedragen aan een stijging van de vastgoedprijzen, met een toename van 10 tot zelfs 20 procent aan de westkant van het eiland.

Vastgoedexpert Chatchawan Wattanachote merkt op dat de vastgoedhausse, veroorzaakt door de nieuwkomers, ook een impact heeft gehad op de huurprijzen. De huurprijzen van luxe condominiums zijn met wel 300 procent gestegen, en in het westelijke deel moet men tot een jaar van tevoren boeken. Hij benadrukt echter dat deze prijsstijgingen niet van toepassing zijn op de meer landinwaarts gelegen delen van het eiland waar lokale arbeiders wonen.

Er bestaat ook bezorgdheid onder de lokale bevolking dat Russen illegaal werk verrichten of betrokken zijn bij criminele activiteiten. In juni werd een Kazachse man gearresteerd in verband met het neerschieten van een Russische man voor een café. Dit soort incidenten voedt de angst voor zakelijke rivaliteit en illegale activiteiten onder buitenlanders.

Ondanks deze zorgen worden buitenlandse toeristen grotendeels verwelkomd in Phuket. Lokale politicus Thitikan Thitipruethikul van de Move Forward-partij erkent dat er klachten zijn over Russen die illegaal werken, zoals in kapsalons en als taxichauffeurs. Hij stelt voor om de immigratiewetgeving aan te passen, zodat Russen legaal kunnen werken en belasting kunnen betalen, wat hen in staat zou stellen lokale arbeidskrachten in dienst te nemen en bij te dragen aan de economie.

Mevrouw Kamysheva ontkent dat er sprake is van spanningen tussen Russen en de lokale bevolking. Ze benadrukt de positieve economische impact van de Russische aanwezigheid en verwacht een verdere toename van Russische toeristen in de wintermaanden. Het lijkt erop dat, ondanks enige lokale weerstand, de Russische aanwezigheid in Phuket overwegend als positief wordt beschouwd, vooral vanuit economisch perspectief.

Bron: ABC News

13 reacties op “Phuket: nieuw Russisch toevluchtsoord te midden van conflicten”

 1. Lybeer zegt op

  Ik vertrek over 3 weken naar Phuket en ik weet nu al dat er ergernissen zullen zijn door het gedrag van Russische hordes die bvb een groot deel van het strand van Nai Harn transformeren in een Russische enclave, waar alle andere toeristen die willen genieten van de zon en de zee, meedogenloos weggepest zullen worden. Ik maakte dat verleden jaar dagelijks mee. Onze Russische medemensen k komen rond 15 uur het strand op een beginnen volleybal terreinen af te bakenen. Iedereen die in hun weg zit of ligt moet wijken. Ze installeren hun velden, sleuren grote hoeveelheden drank aan en zetten hun Bluetooth speakers op volume 110. Probeer maar eens te genieten van het strand terwijl Russische hiphop over het strand dreunt ‍‍. In plaats van de wetgeving aan te passen zodat ze legaal kunnen werken zou de Thaise overheid beter de bestaande wetgeving doen naleven.
  Prettige dag nog.

  • erich zegt op

   Juist het opdrijven van prijzen van onroerende goed probeert Thailand tegen te gaan maar de rijke Russen krijgen het wel voor elkaar net als in Pattaya, was daar 2 weken gelegen in Pattaya noord tegen Jomtien aan en het stikte daar van de Russen en de restaurants die ook alles in het Russisch aanboden, voelde toch ongemakkelijk juist door de oorlog in Oekraïne en het neerhalen van de MH17

  • hans schirmer zegt op

   Misschien een domme vraag waarom ga je dan naar phuket als je alweet dat het ergenissen zijn die je daar ontmoet???? er zijn genoeg andere plekken die je kunt bezoeken

   • hans zegt op

    fijne vraag als je hier al 15 jaar overwinterd heb en de goede tijden hebt meegemaakt en vrienden hebt

 2. JomtienTammy zegt op

  Als men de immigratiewetgeving zou aanpassen ivm toestemming om te mogen/kunnen werken dan moet dit voor iedereen van toepassing worden en niét enkel voor de Russen!!
  Dit zou het toppunt van discriminatie zijn…
  Maar nogmaals wordt duidelijk dat met geld alles kan!

 3. hans hofs zegt op

  Een redelijk eufemistisch stuk, wij wonen hier in Phuket al jaren en ervaren de overlast. Enige voorbeelden zijn het onbeschofte gedrag in winkels en met oud en nieuw waren er een aantal kroegen aan de Rawai boulevard kennelijk geclaimd door Russen want regelmatig hoorde je het gescandeerd Russia, Russia en Poetin, Poetin. Was nou niet een prettige ervaring, zeker als je enige betrokkenheid hebt met MH17. Alom kom je regelmatig graffiti Russia tegen waar dan wel later iemand het bekende “ fuck “ bij spuit. Een ongebreidelde schaamteloosheid die ik nog niet eerder had meegemaakt.

  Overigens, kort samengevat, in één der uitgaven van de Phuket News of Phuket Post werd er toen ( ergens in febr. 2023 ) ook al gewag gemaakt van foreign mafia gang problemen welke de lokale taxi en busjesondernemers overduidelijk problemen hebben met door Russen, doch ook Chinezen met eigen busjes, gidsen en chauffeurs werken.

  On dezelfde Phuket News/Post werd ook al gewezen op de aanwezigheid van de uiterst agressieve Russian Brotherhood, Bratvia, welke hun inkomsten vergaren via witwassen, afpersingen ( van o.a. echte Russische vluchtelingen ), private kapsalons, seksindustrie en speciale exclusieve toeristenshops met uitsluitend Russisch personeel.
  In zo’n shop ben ik ooit eens onschuldig binnengelopen en werd nog net niet eruit gegooid.

  Overigens in hetzelfde artikel werd ook gesproken over de “ Chinese Families “ ook wel “Vereniging “ genoemd welke veelal op eenzelfde manier werken maar zoals we al in Nederland ervaren hadden vaak aangestuurd door de Chinese overheid via Chinese Law firms in BKK.

  Al met al geen echt prettige ervaring. Zeker mede door de bekende corruptie in Thailand ( wordt overigens in hetzelfde artikel vernoemd ).
  Hans

 4. Netty zegt op

  Ik(76) was afgelopen januari een maand in Jomtien. Kwam vele jaren altijd heel graag naar het prachtige Thailand. Maar nu brak je nek over die lompe, sacherijnige Russen. Komende januari ga ik maar uitwijken naar Bali..

  • T zegt op

   Dan vrees ik dat je dezelfde teleurstelling staat te wachten ook op het godeneiland is inmiddels een overspoeling aan Russische toeristen en expats.
   Dat begon jaren geleden al maar sinds de oorlog is ook hier het aantal Russen explosief gestegen.

 5. Sjaak S zegt op

  Je wilt niet discrimineren, maar de Russen zorgen er zelf voor. Ik was er voor het eerst mee in aanraking gekomen in 2012 toen ik een week in Jomtien verbleef. Het waren unbeschofte mensen die ik daar tegen kwam. En ik ergerde me eraan dat ik voortdurend in het Russisch aangesproken werd.
  Toen ik later naar Hua Hin kwam, werd er gezegd dat de burgermeester van Hua Hin de Russen die plaats weerde. Nu anno 2023 weet ik niet of dat nog steeds het geval is.
  Vorige week vlogen mijn vrouw en ik naar Penang.
  We zaten in Bangkok op de luchthaven te wachten bij de vertrekhal. Even later kwam een oudere man met een meisje aan en het meisje werd naar ons gestuurd. Ze wilden weten of dat het vliegtuig naar Penang was. Beiden spraken geen woord engels. De man sprak me ook zonder blikken of blozen in het Russisch aan.
  Het maakt ze totaal onsympathiek.

 6. Teun zegt op

  Ik zat afgelopen jaar ook een paar maanden in Jomtien, en inderdaad veel Russen. Maar ik bemoei me niet met hun en zij niet met mij, dus geen last van.

  Verder ook een paar hele aardige en beleefde Russen ontmoet trouwens.

  Waar ik mij meer aan erger zijn dronken Britten, Aussies en luidruchtige Nederlanders in de bars en restaurants.

  Maar goed, er zijn plekken genoeg in Thailand om je rust te vinden zonder overlast van anderen.

 7. Marnix Hemeryck zegt op

  Ook in krabi veel Russen tegengekomen, zelfs arrogant lieten al hun rommel liggen op het strand .in de luchthaven was een man aan het overgeven in de hand wasbak

 8. janbeute zegt op

  Ik ben zelf nog nooit in Phuket geweest en heb ook geen enkele intensie om daar ooit naar toe te gaan.
  Sprak een tijdje geleden nog een Duitser die na vele jaren gewoont te hebben in Phuket zijn domicilie heeft gewisseld met San Patong niet ver van Chiangmai.
  Maffia eiland noemde hij het.
  Ik denk dat ze daar bij de Immi in Phuket zeker wel garen gaan spinnen met al die Russen.
  Visa stempels en verlengingen en wat zo al niet meer, zullen wel sneller gezet worden in Russia paspoorten dan bij Europesche en andere westerse landen.
  En wat een knots van een Consulaat gebouw zeg zo te zien op de coverfoto, zal wel voor meer zaken gebruikt worden dan alleen waar voor het bedoelt is.
  Was Russia buitenland minister Lavrov niet pas daar aanwezig voor de grand opening.
  En werd afgelopen week Putin, zelfs nog uitgenodigt voor een bezoek aan Thailand, door de nieuwe Thaise premier bij zijn bezoek aan China ivm een meting over de aanleg van een nieuwe zijde route.
  Je leest ook praktisch nooit iets over Russen met overstay en illegale werk zaamheden.
  Wel over westerse en Indiaase en Afrikaanse farangs die al wonende ergens in de busch busch van de Isaan en op een of andere manier tegen de lamp zijn gelopen.
  Russen en Chinezen krijgen een voorkeur behandeling alhier.

  Jan Beute.

 9. RonnyLatYa zegt op

  Ik meen me te herinneren dat er pakweg 20-15 jaar gelden al veel Russen rondliepen in o.a. Pattaya. Hun Roebel zat in stijgende lijn en dat kon je merken aan hun koopgedrag, vooral condo’s werden vlot gekocht.
  Mijn moeder die op bezoek was viel het zelfs op. Vooral omdat er dan een pak Russen in haar hotel zaten en dat er Russen in het hotel zaten lieten ze graag horen en zien.

  De jaren nadien is dat dan verminderd maar blijkbaar zijn ze dan terug.

  https://www.forbes.com/sites/susancunningham/2015/03/25/as-ruble-plunges-so-does-russian-tourism-in-thailand/?sh=f460d2345c7a

  Het gebouw op Phuket is trouwens een Consulaat-Generaal.
  https://thethaiger.com/news/phuket/new-russian-consulate-opens-in-phuket-deepening-thailand-russia-ties

  De ambassade bevindt zich in Bangkok.
  https://thailand.mid.ru/ru/

  Maar als je zo een gebouw neerzet is dat niet om dat morgen te sluiten natuurlijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website