(Iam_Anupong / Shutterstock.com)

Verschillende toonaangevende ondernemers in de Walking Street, van visrestaurants tot bars hebben gewaarschuwd voor een “totale ineenstorting” van de toeristenindustrie in Pattaya als de Thaise overheid geen buitenlandse toeristen meer in het land toe laat.

Jaarlijks bezoeken tien miljoen toeristen de stad Pattaya en stond zelfs vorig jaar nog op de 9e plaats van de meest bezochte steden in de wereld met ongeveer 350.000 bezoekers meer dan het jaar daarvoor. Echter, als gevolg van de Covid-19 coronavirus is de stad misschien wel een van de meest getroffen steden in Thailand, omdat ongeveer 80 procent van het BBP gebaseerd is op het toerisme.

Doordat veel horeca en locaties gesloten kiezen ook de binnenlandse toeristen voor andere bestemmingen met alle nadelige gevolgen van dien, waaronder verpaupering van de stad. Afgelopen week brak er een enorme brand uit aan het begin van de Naklua Road (komend vanaf de Sukhumvit Rd.) mogelijk veroorzaakt door daklozen, die daar onderdak zochten.

Door de bijna gehele ineenstorting van de toeristenindustrie begint het ook bij de andere ondernemingen te kraken en te piepen. Het vervoer in de stad, rondleidingen, winkelcentra, taal- en kookscholen, massageshops en vele andere ondernemingen hebben weinig tot geen klandizie. Zelfs de ziekenhuizen en tandartsen lijden onder deze Covid-19 epidemie. Tienduizenden mensen zijn al werkloos of hebben de stad verlaten en zijn teruggekeerd naar hun eigen provincie.

Mevrouw Prem Ruedee Sae Khow, de eigenaar van King Seafood in Walking Street, vertelt dat zij af en toe open is om haar werknemers te kunnen betalen. Haar belangrijkste klanten zijn echter de buitenlandse toeristen. Door het voortdurende inreisverbod voor buitenlandse toeristen, ziet zij niet in hoe Pattaya zal overleven, ook niet door het binnenlands toerisme te promoten. Velen hebben gewoon niet het geld om te reizen of op dit moment geld om in eigen land uit te geven. Ze vindt dat de overheid een manier moet vinden om toeristen terug te brengen en niet te wachten tot er een vaccin beschikbaar is.

De heer Weerasak Cheung, die eigenaar is van een kleine souvenirwinkel in Walking Street, zei dat, hoewel de meeste verhuurders begrip hebben voor de situatie, velen van hen ook in financiële problemen zijn geraakt. Het verstrekken van hulp met bankleningen is slechts uitstel van het einde. Weerasak vindt ook dat het gemeentebestuur van Pattaya meer moet doen om zich op binnenlandse Thaise toeristen te richten. Er zijn gesprekken gaande over straatfestivals, foodfestivals en sommige locaties gaan zich meer richten op Thaise toeristen.

De heer Ud Kaewsuwan, eigenaar van een bierbar, zei dat hij al twintig jaar in deze business werkt en hoewel het zijn ups en downs heeft gekend, hij nog nooit zoiets meegemaakt heeft, als wat er nu plaatsvindt. Hij heeft geluk gehad doordat zijn verhuurder nu geen huur eist, maar later mag voldoen. Hij maakt zich wel zorgen om de vele werknemers, die geen enkele sociale zekerheid hebben.

Voor hem lijkt de situatie als het “wachten op regen tijdens een droogteperiode”.

Bron: The Pattaya News

23 reacties op “Pattaya verwacht catastrofe door wegblijven buitenlandse toeristen”

 1. Rianne zegt op

  Het betreft niet enkel Pattaya, alle Thaise steden zullen te maken hebben met een toeristische en daardoor economische neergang. En niet alleen betreft het Thailand, alle landen zijn getroffen door de rigoureuze maatregelen van betreffende overheden. Het wachten is op een covid19-vaccin, althans ook dat zeggen de betreffende overheden. Pattaya doet er goed aan de toptalent situatie eens goed in kaart te brengen en een plan van aanpak te bedenken hoe de stad weer op te starten per 2021. Laten we hopen dat de stad direct ook een metamorfose ondergaat en aan de seksindustrie en het door de omstandigheden gedwongen werken in de sectoren ervan een eind wordt gemaakt. Gegarandeerd dat meer kwalitatieve toeristen de stad zullen bezoeken en Pattaya niet meer afhankelijk is van dikbuikige lust-zoekers.

  • wibar zegt op

   Wow wat een gigantische vooroordelen worden hier naar voren gebracht. Lijkt wel of i k de streng christelijke partijen in Nederland in je commentaar door hoor. Een einde aan de sex industrie ? Aan de gedwongen prostitutie daar kan ik je nog bij steunen maar aan de hele sex industrie ? Daar zie ik geen reden voor. Je uitspraak geeft daar ook helaas geen argument voor. Je laatste zin is ook al zo’n enorm vooroordeel “dikbuikige lust-zoekers”? Moet ik dat uitleggen dat een dikke buik betekent dat je op zoek naar lust naar Pattaya gaat. ? Al die andere gebruikers van de sex industrie (inclusief een niet gering aantal Thai) zijn dus wel oke ? Ik ben in mijn 16 jaar frequent bezoek aan Thailand welgeteld 1 keer naar Pattaya geweest en vond het best wel leuk om te zien hoe het vermaak gebruikt maakt van de beschikbare geldstromen van het toerisme. Beide partijen hebben er baat bij. Dus waarom zou dat moeten veranderen. Gedwongen prostitutie is wat mij betreft overal ter wereld “not done”. Maar gewoon de sexindustrie ontmantelen op basis van neem ik maar aan eigen vooroordelen is onzin.

   • Marc Dalle zegt op

    Een zeer terechte repliek op een wereldvreemde en paardebril visie. Neem de bars en sex gerelateerde zaken weg uit Pattaya en de stad is ten dode opgeschreven . Denk niet dat al die toeristen daar komen voor dat bedenkelijk stukje strand….. Covid19 en de maatregelen hakken er serieus in; en niet alleen daar en ook nietv alleen in Thailand. Wel kan je ook stellen dat de Thaiseoverheid sinds jaren het individuele toerisme eerder heeft bemoeilijkt dan aangemoedigd. Dat blijkt voor de post corona tijd nog meer het geval te zullen zijn wanneer je alle verklaringen eens natrekt. Neen, rooskleurig ziet het er niet uit voor het toerisme daar en elders. Alle mensen die hun brood/rijst verdienen in bars en sexindustrie ook hun werk ontnemen zou pas echt nog ern nieuwe sociale ramp betekenen.

  • Rob zegt op

   Als Pattaya moet veranderen en meer kwalitatieve toeristen moet gaan trekken, wat zal er dan moeten gaan veranderen.
   Mooie stranden of natuur hebben ze niet.
   Met erotiek is niks mee , bij vele reclames zetten ze mooie dames of heren.
   Kijk naar de vele commercials erotiek verkoopt.
   Laten we als voorbeeld de wallen in Amsterdam nemen.
   Trekt 3 miljoen toeristen aan en daar gaat een berg geld in om.
   Is Amsterdam daarom minderwaardig.
   Maar er zijn altijd van die roomse figureren die daar op neer kijken omdat zei zich beter voelen als de rest.
   Het is geen plicht om naar Pataya te gaan vind je het niks dan ga je ergens anders naar toe.
   Maar stop met dat kinderachtig gedoe.
   Ik heb geen medelijden met die ondernemers die hebben jaren lang hun zakken gevuld.
   Wel heb ik medelijden met het personeel die hebben het slecht in pataya.
   Ik woon in Phuket en dat draait als een trein het kan niet op hele stukken land en gebouwen worden nu plat gegooid en vernieuwd
   De ene naar de andere shoppingmol wordt uit de grond gestampt.
   En de ene na de andere auto wordt bij de dealer opgehaald.
   Kijk naar alle ford rangers die er rond rijden kosten per maand flink geld.
   Ze staan te springen om personeel.
   Scholing is belangrijk waar ik nu bezig ben vroegen ze om 10 lassers of ik mensen wist die op de boot wilde werken.
   Dus al dat geklaag dat het zo slecht gaat in Thailand ik weet het niet .
   Nogmaals stop met het omlaag halen van mensen die van het leven genieten.
   Je leeft maar één keer
   De bar is niet voor mij maar voor wie het leuk vind veel plezier.

  • Jacq Reijnders zegt op

   Heb je er gewerkt dat je weet dat het allemaal dikbuikige lust-zoekers zijn. Pataya is zo gegroeid tot wat het nu is door de Americaanse Vietnam- militairen om even bij te komen van het oorlogsgeweld in Vietnam. Uit heel Thailand heeft men vrouwen naar Pataya gehaald om deze militairen te plezieren en weer klaar te stomen voor nieuwe gevechten in Vietnam. Toen ging het dus om voornamelijk afgetrainde jonge mannen zonder dikke buik die ook wel lust voelden om deze veelal mooie Thaise jonge vrouwen te behagen. Zo zit de wereld toch in mekaar, niet dan?

  • weyde zegt op

   Sex industrie word door de overheid in stand gehouden door veel te lage lonen.

 2. Jozef zegt op

  Hey Rianne,
  Blijkbaar ben jij nog niet veel in Thailand geweest. !!
  Ik volg Wibar in zijn reactie, en vraag me dan ook af of de dames die in de sex industrie werken geen eten moeten kopen, hun families niet moeten onderhouden en hun huur betalen. !!!
  Wees blij en besef hoe goed wij het hier hebben met de talrijke vangnetten als we problemen hebben.
  Dus….jouw reactie vind ik zeer kort door de bocht hoor.
  Leer iets over Thailand voor je zoiets post.
  Grtjs, Jozef

 3. laksi zegt op

  Tja,

  Ook in Chiang Mai staat het huilen, nader dan het lachen.
  Mijn vrouw vertelde, dat bij ons in de straat nu ongeveer 3 á 4 op de 10 bewoners werkeloos zijn.
  De buren, allebei werkzaam bij een hotel, ook ontslagen.
  Dit kan echt niet lang meer duren.

  In de City, zie je alleen maar rolluiken naar beneden met rode bordjes, te koop, te huur of ter overname.
  De eens zo overvolle zondagmarkt; leeg, totaal leeg.
  De nacht bazaar; een enkele verdwaalde Thai. en ook hier stoppen steeds meer kramen.
  Als dit eind September niet opgelost is, enne dat verwacht ik niet. Dan zal de hele nacht bazaar wel opgedoekt zijn.

  Olifanten parken allemaal gesloten, tijger Kingdom, gesloten, Sip lijnen allemaal gesloten.
  Meer dan de helft van de hotels zijn gesloten en zij die open zijn, draaien allemaal verlies.

  Dan heeft het als toerist, ook geen nut meer, om nog naar Chiang Mai te komen.
  Dus niet alleen Phuket of Pattaya, maar ik denk veel in Thailand staat op springen.

 4. johank zegt op

  Beste Rianne,
  Wat bedoel jij precies met dat volgens jou Pattaya een ’toptalent situatie’ heeft?
  Denk je nu dat alle ondernemers daar zitten te wachten om daar Sincity te veranderen?
  Wat hebben volgens jou dikbuikige lust-zoekers met kwalitatieve toeristen te maken?
  Wat zijn volgens jou dan kwalitatieve toeristen?
  Ben jij weleens in Phuket,Hua-in geweest of andere Thaise plaatsen of überhaupt buiten jou leefgebied van de bijbelbelt geweest?
  In deze plaatsen en tal van andere Thaise steden en dorpen is deze seksindustrie de “gewoonste” zaak van Thailand, dit zit nml in de cultuur verweven.
  Verder kan ik er beter niks over zeggen denk ik ,laten we in ieder geval hopen dat er snel een covid 19 vaccin komt, en dat de toeristen weer snel massaal de ondernemers daar in Thailand en uiteraard wereld wijd kunnen reizen.

 5. wannee zegt op

  Pattaya is inderdaad ontstaan door de Amerikaanse soldaten en is hier door geworden zoals het is.
  Het is een mooie plaats geworden voor vele mensen,ook hebben veel mensen uit heel de wereld zich hier gevestigd.
  Alle mensen die hier naar toe gaan weten wat voor plaats het is, en de meeste houden ervan en komen meerdere keren terug,en dan heb je nog een aantal mensen die hier niks te zoeken hebben maar gewoon komen om dan tegen iedereen te vertellen hoe erg die plaats is .
  Laat deze plaats zoals het is en verander het niet zou ik zeggen.
  Hoop dat alles na het virus weer goed komt en alle mensen die van Pattaya houden er weer naar toe gaan zodat niet alleen Pattaya er boven op komt maar ook andere delen in Thailand die afhankelijk zijn van Pattaya weer een goed leven krijgen.

 6. Christiaan zegt op

  Als ik de reacties lees, blijkt iedereen wel een voorstel of een idee voorhanden te hebben. Maar wellicht wil de Thaise Overheid het voormalige Pattaya niet terug, laat het door bloeden en gaat het dan anders opzetten. .

  • Patrick zegt op

   Wat meer respect voor de farangs die Thailand bezoeken zou ook mogen want dit daalt al jaar na jaar….

  • Fred Repko zegt op

   Wat Christiaan zegt zou zo maar eens waar kunnen zijn.
   Ik ben bang dat de kaarten zo liggen, de kip met de gouden eieren wordt geslacht ( of laten ze doodbloeden ).

 7. Mark zegt op

  20 jaar geleden vertelden ze mij, dat al barretjes en winkeltjes in al die soitjes langs de beachroad veel te duur waren voor de grond waar ze op staan. En dat die verplaatst zou moeten worden richting 3 road, en de grond gebruikt gaat worden voor hoogbouw door project ontwikkelaars. Misschien nu de tijd daarvoor?? Ik heb het altijd super naar mijn zin gehad in Pattaya, great town, wel heel druk de laatste keer voor Corona.

 8. Fred zegt op

  Alle bars in de zijstraten van beach road zullen op termijn verdwijnen voor hotels en appartementen.
  De bars zullen zich meer concentreren rond third road en soi buakaaw.
  Walking street zal blijven, voor de toeristen maar veel te duur voor expats …maar dat was nu al het geval

  • rori zegt op

   Als fat gebeurt moet er wel vraag zijn. Die is er niet.
   Als ik zie wat er de laatste jaren is gebouwd en ook de leegstand ga betrekken valt dat wel mee.
   Wat er bij komt zijn indiers, Russen en eh in het algemeen arabieren.

   Als je Thailand nu niet in kunt en men houdt dit wat langer aan is het eerste wat mensen doen zeker niet in iets investeren waar je niet kunt wonen.

   Geen vraag naar een product geen reden om in iets anders of nieuws te investeren.

   Mijn jongste zwager is projectontwikkelaar en houdt zich bezig met golfbanen en de resorts daar om heen.
   Alles ligt sinds februari op zijn achterste en zelfs bestaande plannen zijn voor een heel groot deel ingetrokken.

   Plannen rond lake sirikit on hold. De snelweg vanaf Uttaradit via Lake Sirikit is men wel aan het aanleggen maar gaat ook in de helftvan het tempo wat gepland was.

   Ook hiet slaat de twijfel toe. Dit omdat er duidelijk ook minder verkeer in Thailand onder weg is.

 9. Peter zegt op

  Ik verbaas me enorm over hoe Thailand haar eigen economie volledig verwoest, terwijl er relatief erg weinig besmettingen, ziekenhuisopnames en doden zijn.
  Een ongelooflijke overreactie waardoor ik vermoed dat er andere politieke doelstellingen achter zitten, heb echter geen idee welke….

 10. Mike zegt op

  Alles draait om geld.
  De grond waar al die kleine bars staan aan de kust.
  Zijn een fortuin waard.
  De maffia project ontwikkelaars zullen krijgen wat ze willen.

  • rori zegt op

   De grond is alleen wat waard als er iets op gebouwd kan worden en als daar dan animo voor is.
   En als er mensen zijn die projecten kunnen en willen betalen.
   Een Thai gaat niet bij voorkeur naar Pattaya. Velen zoeken het dan in de regio of het gebied van hun ouders of familie.

   Als ik alleen al de leegstand en de half afgebouwde appartementencomplexen complexen zie in jomtien zuid in de richting van marina trek ik dat alles in twijfel.

 11. Serge Berghgracht zegt op

  Ja hallo, wat een reactie voorop hier ….
  Ik eindig steeds mijn vakantie 2x per jaar in Pattaya…. alles enkele dagen laten bezinken en genieten van het pure rock ‘n roll leven…. en voorts wat uitrusten, wandelen en genieten van een ijskoud biertje.
  Maar in Pattaya en omgeving is ook heel wat te bezoeken!
  Echter nergens ter wereld vind je zo een groot aanbod aan goeie ‘life-music’ en als er dan in de stad leuk uitziend vrouwelijk volk rondloopt met een glimlach dan is dat des te aangenamer !

  Chockdee khrap .
  Serge

 12. Jacques zegt op

  Als je in Pattaya de bareigenaars en de grootverdieners in de seksindustrie gaat interviewen krijg je natuurlijk heden ten dagen een bepaald negatief beeld van de huidige situatie door hun geschetst. Maar de hele economie krijgt klappen te verduren, dus dat is niet verwonderlijk. Velen zijn aan het inleveren en de onzekerheid dat dit zich weer zal herstellen blijft voorlopig nog wel voortduren. Het toerisme is maar een onderdeel van het totaal. Zelf ben ik voor een gecontroleerde afbouw van de seksindustrie en de hoeveelheid van bars. Een totaal verbod daar ben ik geen voorstander van. Wel de wet hanteren of indien de meerderheid van de Thai dit wenst de wet aanpassen zodat prostitutie op de minst schadelijke manier plaats kan vinden. Het sekstoerisme is echt doorgeslagen en dient minder hoog op de prioriteitenlijst te staan. Seks is van alle dagen, maar heeft op deze wijze veel te lang geduurd. De negatieve punten die dit wereldje ons laat zien, zeggen genoeg als argument om mijn mening te doen gelden. Dus een inhoudelijke discussie zou moeten gaan over de inhoud en niet over onderbuikgevoelens die nauw verweven zijn hiermee. Snel op de teentjes getrapt zijn werkt ook niet erg constructief.

  Dat Rianne dikbuikige mensen aanhaalt als lustzoekers is maar voor een deel terecht. Dat gaat echter niet voor een ieder op en generaliseren wekt ergernis. Die dikbuikige mensen vind je vaak wel in bars, maar of die vaker seks hebben als mensen zonder dikke buik, ik denk het niet. Verleiding doet wat met de mens en een continue gebrek aan geld ook. Dus beide partijen vinden elkaar met alle gevolgen van dien. Vele van ons lijden onder dit gedrag, maar de mens is weerbarstig en wil niet horen en commentaar geven hierop daar zakt bij velen de broek vanaf. Het geloof wordt er dan weer bij gehaald en dat is zo doorzichtig en kortzichtig en duidt natuurlijk ook op generaliseren.

  Pattaya om eens wat te noemen, heeft veel meer te bieden dat het huidige sekslabel doet vermoeden. Ik mag hopen dat we de oude toestanden niet meer terug zien en dat er nu wordt doorgepakt en de toekomst kan, mits men de juiste beslissingen neemt, alleen maar beter worden. Investeren in nieuwe initiatieven. Verstrekken van scholing c.q., omscholing voor mensen uit die Thaise doelgroep en het goede uit de mens naar boven zien te halen. Het tonen van alternatieven uit voorbeelden van andere landen en plaatsen, waar dit wel aanwezig is en werkt. Voorbeelden zijn nodig die navolging behoeven. Een eenheid creëren en nieuwe banen, waarmede de Thai aan de slag kan. De corruptie aanpakken en dus ook een bezem door onder anderen de politiekorpsen in Thailand die de weg kwijt zijn en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is een illusie ik weet het want het zal niet gauw gebeuren, maar de hoop uitspreken is alvast een begin, want hoop doet leven. Aan het Thaise volk de rest.

  • fred zegt op

   Heeft U de mening al gevraagd aan de bardames ? Volgens mij zal U van een kale reis terugkomen. Uiteraard gaan ze op uw emotie spelen en allemaal vertellen hoe graag ze ook een ander leven zouden willen ….waarmee ze in feite bedoelen dat jij ze gaat sponsoren en met wat geluk ze enige maanden wat gas terugneemt thuis bij de familie.

   U weet dat er ooit een vereniging was die aan de bardames een opleiding aanbood met de bedoeling hun leven een andere wending te geven.
   Na 3 jaar is die vereniging er onverrichter zake mee gestopt. Er hadden zich ondanks al hun verwoede pogingen en publiciteit rond hun organisatie precies 3 dames aangeboden waarvan geloof ik er 2 hun opleiding hebben afgemaakt. Deze 2 bleken dit te hebben gedaan voornamelijk om hun toenmalige boyfriends te plezieren.Ik weet niet maar het zou me niet verwonderen dat ze ondertussen terug in het bar leven zijn gestapt.

   Ik weet niet of U wel past in Thailand ? Als er iets is waar Thais een hekel aan hebben dan zijn het bemoeienissen. Leven en laten leven heeft U het precies zeer moeilijk mee.

   Indien deze mensen werkzaam in de bars zin hebben om iets anders te doen zullen ze dat zeker doen ……een Thai doet zelden iets tegen zijn zin.

 13. Marinus zegt op

  Het merendeel van de reageerders geeft hier terecht aan niet te willen generaliseren. Veel dames zijn uit geldnood bargirl geworden. Maar ik weet van mijn Thaise vriendin, die destijds in een goede buurt in Bangkok woonde dat zelfs haar overbuur meisje voor dat pad koos .Zelfs nadat zij was afgestudeerd aan de universiteit! Haar moeder werkte jaren voorheen bij Philips en kreeg, toen Philips met de semiconductors stopte een flinke zak met geld mee. Die 40.000bht draaide zij er snel door en haar nieuw werkzaamheden bestonden vooral uit het chatten met voornamelijk buitenlandse mannen. Op een gegeven moment had zij een man uit Zwitserland. die verbleef daar 3 maanden. Ook een man uit Noorwegen verbleef daar enkele maanden en nodigde haar uit in Noorwegen. Deze mannen wisten niet van elkaars bestaan, waardoor het jaren heeft geduurd voordat de heren lont roken. De Zwitser had nog een Vietnamese vrouw in zijn homeland zitten, maar werd erg boos toen hij ontdekte, dat hij niet de enige was. Denk nu niet, dat de bewoners in de wijk Sai Mai over hun buurtgenoten geen kwaad spreken, want dat gebeurde zeker. Wat wil ik nu zeggen met dit praktijk verhaal. Vooral dit; mensen zijn verschillend en kiezen hun eigen pad.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website