Pattaya toen en nu

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
25 mei 2018

Veel aardige details zijn soms terug te vinden in oude boekjes of zelfs de Pattaya Trader. Ook aan de hand van foto’s is de ontwikkeling van Pattaya en Jomtien goed te zien. Op het bekende uitzichtpunt op de Pratumnak Hill (Khao Phra Tumnak) is de uitbreiding van Pattaya als een olievlek te volgen. Elk jaar weer een stukje erbij.

Zou men op de verbindingsweg Pattaya naar Jomtien rijden, de Thapphraya Road, dan zullen zich weinig realiseren dat dit aanvankelijk de originele naam was van Pattaya, namelijk Thap Phraya. Dit was de naam van het leger koning Taksin, die in deze omgeving de Birmese invallers versloeg. De oorspronkelijke naam van Pattaya is Taphraya, afgeleid van ‘zuidwest wind vlak voor het regenseizoen’.

Na die tijd is er veel veranderd, mede door de Vietnam oorlog en de aanleg van U-tapoa in 1965 voor onderhoud en als uitvalsbasis voor de B-52 bommenwerpers. In die tijd kon men in dollars betalen. Een tical was in die tijd 1 baht en gelijk aan 5 US cent en 20 baht stond jarenlang voor één dollar. Een rit per bahtbus was toen 1 baht. Verbazingwekkend dat het na ruim 50 jaar nog maar 10 baht bedraagt. Vergelijk dat eens met Nederland 50 jaar geleden en nu!  Een taxi van Bangkok naar Pattaya bedroeg slechts 220 baht en een kleine hotelkamer in Pattaya  300 baht per maand.

1 reactie op “Pattaya toen en nu”

  1. Jacques zegt op

    Inderdaad de enige constante is de verandering en Pattaya en zeker het Banglamung gebied samen met Nongprue, breidt zich alleen maar uit en wordt steeds voller. Op gezette dagen kunnen we op de piekuren al over de auto’s lopen bij wijze van spreken, want ik wil er niemand toe aan zetten. Ik moet er niet aan denken hoe het er over een nieuwe periode van vijftig jaar uitziet. Maar goed na mij de zondvloed, maar hoop wel dat de autoriteiten de zaken, zeker qua woninguitbreiding, in het gareel houden. Het moet wel leefbaar blijven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website