Pattaya en de Waterfront building story

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond, Pattaya, Steden
14 september 2020

Op 16 juli 2014 stopten de gemeenteambtenaren van Pattaya de bouw van het 53 verdiepingen tellende flat- en hotelproject aan de Bali Hai Pier, nadat een storm van protesten losbarstte op sociaal media. Het bekendste, bijna klassieke uitzicht op Pattaya werd grof verstoord door de bouw van dit nieuwe project.

De toenmalige burgemeester Itthiphol Kuneplome verklaarde dat hij het project, wat teruggaat tot 2004, voortdurend had gevolgd met daarbij de juiste en volledig transparante juridische processen en hij drong er bij iedereen op aan die anders beweren de verschillende hoorzittingen en rapporten zelf te bestuderen. De ontwikkelaars, Bali Hai Co Ltd, het Israëlische bedrijf achter het project, beweerden dat ze hadden voldaan aan alle wettelijke eisen die van hen werden verlangd.

Officieel werd de bouw van The Waterfront Suites and Residence op 16 juli 2014 door bevoegde instanties gelast om te stoppen, nadat veiligheidsinspecteurs ontdekten dat het gebouw – met name de brandtrappen en liftsystemen – afweken van eerder goedgekeurde bouwontwerpen. Hoofdaannemer Thai Engineering, echter negeerde het verbod en bleef doorwerken tot voormalig Pattaya burgemeester Itthiphol Kunplome besloot na een persconferentie op 18 augustus 2014 om het project stil te leggen. De opdracht om het werk te stoppen kwam pas na duizenden klachten op Thaise sociale media van “verontwaardigde” burgers over het project, met inbegrip van milieugroepen. Thai Engineering beweerde echter dat ze niet werden gesommeerd te stoppen met het werk en gaven de schuld aan de ontwikkelaars.

Foto’s waarop de toren een groot deel van het uitzicht op Pattaya Bay belemmert, verschenen medio 2014 op Facebook, Twitter en andere online bronnen, met verontwaardigde Thais die een bericht schreven over opnieuw gepubliceerde foto’s aan de National Council for Peace and Order (NCPO) die het leger aanspoorde om onderzoek te doen. Deze periode was kort na een militaire staatsgreep begin 2014 door.

De klachten gaan vooral over het groter en dichter bouwen bij het strand dan toegestaan. Daarnaast werd ook het uitzicht van het Prins Chumphon Khet Udomsak standbeeld zittend op de top van Pratumnak Hill belemmert, wat erg belangrijk is voor de Royal Thai Navy. Het beeld is bedoeld om uit te kijken over de oceaan en niet naar het appartement.

Een ander merkwaardig punt is de verdediging dat het project te dicht bij de waterlijn zou staan. Door de teruggewonnen grond zou de kustlijn verplaatst zijn en daardoor legaal!

Opvallend is dat de ontwikkelaars Bali Hai Company Ltd een milieu-impact rapport hadden ingediend bij het Chonburi provincie panel, die het goedkeurde en dit in mei 2008 doorstuurde naar Office of Natural Resources and Environmental Policy and Planning (ONREPP). Deze zou het project opnieuw onderzoeken, maar de exacte resultaten van het onderzoek zijn nog steeds niet duidelijk! Wel werd een verbod uitgevaardigd dat geen toestemming meer verleend wordt aan nieuwe projecten, die het uitzicht op de kust belemmeren. Echter de schuld ligt bij de overheid bij eerder door hen goedgekeurde plannen en volgens plan uitgevoerd door de ontwikkelaar.

Itthipol probeert zich in 2014 in te dekken door te stellen dat de projectontwikkelaars van de goedgekeurde plannen waren afgeweken als het ging om brandtrappen en liften. Nu moest de gehele structuur opnieuw gecontroleerd worden op mogelijke meerdere afwijkingen! Zouden deze dusdanig zijn dan zou naar de rechter gestapt worden om dit miljarden project te slopen! Hij beweerde dat de stad en de overheid niets te maken had met eventuele veranderingen in het project en legde de schuld volledig op de ontwikkelaars. De ontwikkelaars, ondertussen, beweerden dat zij het ontwerp volgden dat door de overheid aan hen werd voorgelegd en beschuldigden de contractanten voor de veranderingen.

Het is duidelijk dat de situatie complex is, waarbij niemand de verantwoordelijkheid neemt. Het is triest te constateren, dat na de stop het Bali Hai Co Ltd bedrijf in mei 2015 doorgaat met de verkoop van appartementen en er nog maar 38 stuks in de verkoop heeft staan.

Intussen breekt een moeizaam gevecht en juridisch getouwtrek los tussen bouwbedrijf en contractanten. Op 16 januari 2017 dient het Bali Hai Co Ltd bedrijf een verzoekschrift bij de Central Bankruptcy Court in Bangkok in voor schuldsanering van meer dan 2,3 miljard baht. Het Centrale Faillissementshof heeft het bericht uitgevaardigd en de belanghebbenden op de hoogte gebracht middels een faillissementsplan. Het herstructureringsplan werkt niet. Een paar maanden later is de Bali Hai Co Ltd bedrijf naar verluidt failliet gegaan en het appartement staat nog steeds, bijna vier jaar later, als een verlaten monument van corruptie aan de kust van Pattaya! Resultaat: failliete ontwikkelaars, aannemers voor de rechtbank, de burgemeester uit zijn ambt ontslagen en gedupeerde condo “eigenaars”, die via het Thaise hof proberen nog wat geld terug te krijgen.

Eind 2018 werden de eigenaren van de grond van het appartement aansprakelijk gesteld door twee grote civiele rechtszaken ter waarde van meer dan 100 miljoen baht door een groep van twintig condo eigenaren. De kopers werden vertegenwoordigd in deze gevallen door Chalermwat Wimuktayon, de oprichter van Magna Carta Law Office in Pattaya. Deze zaak loopt nog. Daarnaast heeft een andere groep mensen naar verluidt relevante overheidsinstanties in december 2018 aangeklaagd die toezicht zouden houden op het project om wijzigingen of milieuschade te voorkomen. Dat is afgewezen.

Dit en komend jaar zullen de meeste rechtszaken nog in behandeling zijn. Zolang dat nog loopt, mag het gebouw niet gesloopt worden. Een sta in de weg voor de gemeente Pattaya, die het Bali Hai gebied had willen vernieuwen met een terminal voor cruiseschepen.

In 2018 is de kraan en ander bouwmateriaal door Worakit Construction Company van de top van de Waterfront building verwijderd wegens instortingsgevaar.

Bron: The Pattaya News


» Laat een reactie achter


Rating: 5.00/5. From 5 votes.
Please wait...

9 reacties op “Pattaya en de Waterfront building story”

 1. Bertje zegt op

  Ik heb het 2 jaar geleden weer eens gezien…. Het wordt een 2de “Sathorn Unique Tower” zoals in Bangkok.
  Tja. Erg triest.

 2. Rob zegt op

  Er staat ook nog zo’n soort gebouw tussen Rayong en Ban Phe

 3. Bob jomtien zegt op

  Ik begreep ook dat er te veel etages werden opgericht dan volgens de vergunning was goedgekeurd

 4. Jos M zegt op

  In 2018 is de kraan en ander bouwmateriaal door Worakit Construction Company van de top van de Waterfront building verwijderd wegens instortingsgevaar.!!!
  Dit zegt wel veel over de kwaliteit van de materialen die daar gebruikt zijn ..

 5. Herma Noort zegt op

  Het is inderdaad een gebouw dat het fantastische uitzicht vanaf het uitkijkpunt geen goed doet. Ieder jaar hoop je dat het is gesloopt maar helaas staat het gedrocht er nog steeds.

 6. FrankyR zegt op

  Een moderne en Thaise Toren van Babel…

 7. Ben zegt op

  Ik zie nog niet wie het sloopt.
  Wie zal day betalen zoete lieve gerrritje.
  Eerst de toestend van het gebouw kontroleren daarna beslissen slopen of afbouwen.
  Ik denk dat er bitter weinig geintresseerde zijn die het af willen bouwen zonder garanties van de overheid ivm vergunningen
  Met een goede sloper ( opblazen) ligt het zo plat maar niemand zal daar geld insteken.
  Ben

 8. l.lagemaat zegt op

  De gemeente Pattaya zal knarsentandend t.z.t bakzeil moeten halen, anders blijft het gehele Bali Hai gebied
  zoals het nu is. Geen droombestemming Pattaya als fraaie en uitnodigende badplaats!
  De kopers zullen zich niet onbetuigd laten. Het duurste appartement 100 miljoen baht!
  Magna Carta Law Office in Pattaya gaat het in eerste instantie om het ” verdienmodel” in deze zaak.
  Een van de duurste advocaatkantoren in Pattaya; niet per definitie de beste!
  De bemoeienis van MP.Prayuth was zoals gewoonlijk voor de Bühne ( 2018?) en zette geen zoden aan de dijk.

 9. chris zegt op

  Een Belg heeft jaren geleden ook een appartement in dit gebouw gekocht en een eerste aanbetaling gedaan. Omdat het appartment niet op tijd af is, heeft hij (via een met mijn vrouw bevriende advocaat in Pattaya; mijn vrouw werkt in de bouwsector) een procedure aangespannen om zijn contract te ontbinden en zijn geld terug te krijgen. Hij heeft de rechtzaak gewonnen maar krijgt zijn geld voorlopig niet terug omdat de banken beslag hebben laten leggen op het onroerend goed en de grond.
  Sinds kort schijnt er een beetje beweging in de zaak te zitten omdat er een koper voor de grond en gebouwen zich bij de banken heeft gemeld. De advocaat hoopt dat hij een deel van zijn aanbetaling terug krijgt als de koop doorgaat.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website