Oxfam Novib: Wereldwijde groeiende kloof tussen arm en rijk

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags:
22 januari 2019

Miljardairs zagen vorig jaar hun vermogens dagelijks met 2,5 miljard dollar groeien, een stijging van 12%. Het vermogen van de 3,8 miljard armsten nam in dezelfde periode met 11% af. Dat blijkt uit het nieuwe rapport over economische ongelijkheid dat Oxfam Novib heeft gelanceerd, voor het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite.

Uit het jaarlijkse Oxfam Novib-rapport ‘Public Good or Private Wealth’ over mondiale economische ongelijkheid blijkt dat de groeiende kloof tussen arm en rijk slecht is voor armoedebestrijding, schadelijk is voor de economie, en leidt tot toenemende maatschappelijke onrust over de hele wereld. Het rapport stelt vast dat de belastingtarieven voor rijke individuen en bedrijven steeds verder zijn gedaald terwijl het aantal miljardairs sinds de financiële crisis is verdubbeld. Tussen 2017 en 2018 kwam er iedere 48 uur een nieuwe miljardair bij.

Michiel Servaes, algemeen directeur Oxfam Novib: “Mondiale ongelijkheid neemt in een schrikbarend tempo toe en Nederland speelt hier als doorsluisland een zeer kwalijke rol in. We moeten belastingontwijking uitbannen. Uit internationaal onderzoek bleek vorig jaar nog dat een kleine 10% van de winst die multinationals wereldwijd wegsluizen om belasting te ontlopen in Nederland terecht komt. Nederland kwam daarmee in de top 5 van belastingparadijzen. Ons rapport laat zien wat de gevolgen zijn van extreme ongelijkheid en onrechtvaardige belastingregels. Terwijl grote bedrijven en de superrijken steeds minder belasting betalen, kunnen miljoenen meisjes niet naar school en sterven vrouwen wegens gebrek aan goede kraamzorg. Dáár moet het in Davos over gaan.”

Conclusies rapport

 • Uit data van Credit Suisse blijkt dat vorig jaar 26 mensen over hetzelfde vermogen beschikken als de armste helft van de wereldbevolking (3,8 miljard mensen).
 • Slechts vier cent van elke dollar aan belastinginkomsten die in 2015 wereldwijd werd geïnd, was afkomstig uit belastingen op vermogen, zoals erfenissen of eigendom. Deze soorten belastingen zijn in veel rijke landen de laatste decennia verlaagd of verdwenen en bestaan nauwelijks in ontwikkelingslanden.
 • Belastingtarieven voor vermogende personen en bedrijven zijn ook drastisch verlaagd. Zo daalde het hoogste tarief van de inkomstenbelasting in rijke landen van 62 procent in 1970 tot slechts 38 procent in 2013. Het gemiddelde tarief in armere landen is slechts 28 procent. Het gemiddelde tarief voor de winstbelasting daalde van 38% in 2003 naar 24% in 2018 wereldwijd. Ook Nederland besloot recent het winstbelastingtarief verder te verlagen, van 25% naar 20,5%.
 • In sommige landen, zoals Brazilië, betaalt de armste 10 procent van de bevolking nu een groter deel van hun inkomsten aan belasting dan de rijkste 10 procent. Ondertussen worden publieke diensten in veel landen zwaar onder-gefinancierd of geprivatiseerd waardoor de toegang voor de armste burgers in gevaar komt.
 • Elke dag sterven circa 10.000 mensen omdat ze geen toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg.

“Economisch en sociaal zijn de gevolgen van deze trends enorm,” stelt Servaes, “Maar het idee dat mensen niet gehoord worden leidt logischerwijs tot boosheid en frustratie. In toenemende mate hebben zij het idee dat politieke leiders vooral naar een rijke elite luisteren en niet naar de wensen van de gemiddelde burger. Die boosheid zag je in Nederland met de discussie over de dividendbelasting. En wanneer een groepje CEO’s in een geblindeerd busje premier Rutte in het torentje bezoekt, vragen mensen zich terecht af waarom zij die toegang hebben en wat daar besproken wordt. Bedrijven en vermogende particulieren moeten gewoon hun eerlijke bijdrage aan de samenleving leveren en niet worden voorgetrokken.”


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Oxfam Novib: Wereldwijde groeiende kloof tussen arm en rijk”

 1. Tino Kuis zegt op

  Wat Thailand betreft; er is een man in Thailand die net zo veel bezit als de armste 40 procent van de Thaise bevolking samen.

 2. Ernie zegt op

  Als je € 1000 bezit, heb je meer dan vermogen dan een miljoen mensen die alleen schulden hebben.

 3. Henri zegt op

  De Romeinse keizer, Marcus Aurelius zei al ¨Begeerte heeft eeuwigheidswaarde¨ , en dat is toch al een poosje geleden dat hij deze uitspraak deed. Zo gelijk het oudste beroep in de wereld prostitutie nog steeds een realiteit is, zal ook het streven van de mensheid naar meer en nog meer realiteit blijken te zijn.

 4. janbeute zegt op

  Kijk alleen maar eens in Bangkok wat die hightower condos zoal kosten 10 en meer miljoen is niks voor een condo.
  En dan die dure shoppingmalls.
  En dan zie je als laatst tijdens die typhoon de echte armoede, arme hutjes met golfplaten in het zuiden.
  Trouwens Tino die man heeft pas geleden wel een grote erfenis gehad.
  En in Nederland moeten mensen weer gaan staken, zoals in de metaal voor een beetje loonverhoging. Sinds Jaren en Jaren alleen maar ingeleverd te hebben

  Jan Beute.

 5. Jacques zegt op

  Wat geld en macht wel niet doet met een deel van de menselijke bevolking komt overduidelijk in dit stuk naar voren. Dat en nog zoveel mensen lijden en niet worden bijgestaan of geholpen is een teken aan de wand. Over de hele wereld is dit zichtbaar en wordt het vaak nog goed gepraat ook. Kijk naar ministerpresident Rutte en consorten. De onzin om voetbalspelers een vermogen te geven voor hun kunde om tegen een bal te trappen, om maar eens wat te noemen, tot aan het grootkapitaal, de bankbestuurders en hun aandeelhouders. Regeringen die er niet zijn voor hun burgers. Ik denk dat er wel een oneindige lijst is te produceren dit aangaande. Als je er bij nadenkt word je gillende gek en het verbaast mij dus niet dat dit tot veel onrust leidt. Daar waar een bepaalde groep het normaal vindt om een vermogen voor een maaltijd met alcoholische drank uit te geven of eerste klasse te reizen en er mensen verhongeren zegt dit genoeg. De mensheid is goed bezig en het egoïsme is overal te zien voor wie daarvoor openstaat en het zich ook aantrekt.

 6. brabantman zegt op

  Oxfam Novib. Las van de week een artikel over de salaris van de grote jongens bij deze organisatie. Daarmee kunnen heel wat arme mensen geholpen worden. Vergeten is al weer de enorme (sexuele) misbruik door de medewerkers van Oxfam Novib hetgeen al weer doeltreffend in de doofpot gestopt is. Ook hier geld weer: linkse subsidie slurpers die goed voor zichzelf zorgen en af en toe een rapportje publiceren.
  Over Davos. Bijeenkomst van de zich over het milieu ‘zorgmakende’ elite. Wel met een nog nooit eerder vertoond record aantal prive jets naar Davos vliegen. Men moest zelfs vliegtuigen laten uitwijken naar andere luchthavens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website