Over kippen gesproken

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
10 september 2019

In Nederland heeft Wakker Dier zich ontzettend in gespannen om de zogenaamde plofkippen uit de supermarkten te weren. Dit doorgefokt kippenras ‘leeft’ met 20 stuks op een vierkante meter, zien geen daglicht en bereiken binnen 6 weken 2 kilo slachtgewicht.

Op de Nederlandse Tv is met een bepaalde regelmaat een reclamespot van Wakker Dier te zien waarin met name Albert Heijn het hard krijgt te verduren omdat deze grootgrutter als een van de weinigen nog steeds de plofkip verkoopt. Je zou het bijna niet willen geloven maar alleen in Nederland worden jaarlijks meer dan 300 miljoen kippen voor de slacht gefokt waarvan 2/3 van een snel groeiend ras waartoe de zogenaamde Plofkip en de Supermarktkip.

Groepsindeling

Om met de meest dieronvriendelijke opfokmethode te beginnen de Plofkip, gevolgd door de Supermarktkip, de kippen met het Beter Leven Keurmerk met respectievelijk één, twee of die sterren en de meest diervriendelijk gefokte Biologische kip.
In de afgebeelde grafiek is de bezetting in gewicht per vierkante meter en de minimale leeftijd bij de slacht van de kippen aangegeven.
Duidelijk is af te leiden dat ook van de Supermarktkip niet gezegd kan worden dat deze zoveel diervriendelijker wordt gefokt dan de verguisde Plofkip.

Plofkippen lijden het meest in de vijfde en zesde week van hun leven. In de dichte stal heeft elke kip minder ruimte dan één A4. Ze kunnen vaak moeilijk lopen en staan krampachtig met gespreide poten te zoeken naar evenwicht. De dieren staan hun leven lang in hun eigen poep. Door de combinatie van een vochtige, zure vloer en te weinig beweging, ontstaan aan hun voetzolen pijnlijke zweren. Hun normale scharrelgedrag is onmogelijk geworden. Eigenlijk een schande dat wij in een welvarend land dit nog steeds laten gebeuren. Voor een paar centen meer koop je een meer diervriendelijk gefokte kip die ook nog heel wat lekkerder smaakt dan de waterige Plof- en Supermarkt kippen.

Bron: NRC

De situatie wereldwijd

Wereldwijd worden -schrik niet- 60 miljard kippen voor de consumptie gefokt en allemaal beslist niet onder diervriendelijke omstandigheden. Je zou kunnen stellen dat Nederland zelfs zeer diervriendelijk is in vergelijking tot met name Aziatische landen.
Lopend over een markt in Phnom Penh kon ik mijn ogen niet geloven hoe wreed mensen ten aanzien van dieren kunnen zijn.
Bij een kraam lagen de geslachte kippen en om de versheid aan te tonen lagen naast dezelfde marktkraam een hoeveelheid naar adem snakkende kippen. Alle dieren lagen meer dood dan levend met de poten aan elkaar vastgebonden op en over elkaar op de grond.
Als je zoiets ziet vergaat je de lust om nog kip te eten en resteert de vraag wat voor soort mensen op een dergelijk wrede manier zo met dieren omgaan. Om maar te zwijgen over de anti reclame voor de eigen negotie. Heb me na deze aanblik voorgenomen vanaf nu uitsluitend kip te kopen met het Beter Leven Keurmerk en Plof- en Supermarktkippen te mijden.

Wil je iets meer weten over het fenomeen plofkip google dan maar eens onder plofkip of lees het artikel uit de NRC www.nrc.nl/nieuws/2018/08/19/hoe-plofkip-uit-nederland-verdween-a1613545

10 reacties op “Over kippen gesproken”

 1. Bert zegt op

  Als de plannen van D66 doorgaan zullen we nog veel meer plofkippen in de supermarkt aantreffen.
  Alleen dan is het een ver van mijn bed gefokte kip en dan kraait er geen haan naar.
  Idem zal gelden voor de varkens enz.
  Kan mij nog van vele jaren geleden herinneren dat de varkensstallen in NL te klein waren voor de varkens, die moesten meer ruimte krijgen. Vele stallen werden afgebroken en verscheept naar Azie om weer opnieuw opgebouwd te worden.

 2. Toon zegt op

  zo verdrietig 🙁

 3. Rob V. zegt op

  Misschien zijn plaatjes op de verpakking een idee? Op vleeswaren, groenten en fruit een representatieve afbeeldingen van de omstandigheden waarin de inhoud heeft geleefd. Dat maakt denk meer indruk dan het prijskaartje of wel/geen ‘beter leven’ sterretjes.

 4. Ruud zegt op

  Wat maak je, je druk, eet geen kip, je eet toch ook geen hond.

  • nl th zegt op

   Ja Ruud, dat kun je zo denken wat moeten al die actie groepen dan?
   Het is eenmaal zo dat al die actie groepen de dienst willen uit maken, ook het maakt niet uit wat een ander er van vindt, persoonlijk vindt ik ook dat een ieder moet doen wat hij wil maar elke keer door zo’n groepje gezegd worden wat ik moet dan denk ik mag ik dat zelf uitmaken? Als je iets niet wil koop het dan niet simpel toch?

 5. Gilbert zegt op

  Binnenkort kunnen we overstappen op kweekvlees (industrieel gekweekt, écht vlees zonder dat er dieren aan te pas komen). Dan hoef je geen dieren meer te slachten of van die vegetarische namaakrommel te eten. Lekker écht vlees zonder zonder dieren.

 6. Ernst@ zegt op

  Hier zijn de nieuwste cijfers van Wakker Dier: https://www.wakkerdier.nl/campagnes/plofkip/plofkip-vrij/

 7. Erik zegt op

  Het bekende verhaal van de kip of het ei. Wat was er het eerst? De normale scharrelkip die duurder is of de goedkope kip die op wens van de consument zo goedkoop mogelijk moet zijn. De heilige kiloknallers!

  Onze smaakpapillen zitten tegenwoordig in de portemonnee. Wij, de consumenten, zijn schuldig.

  Ik lees Phnom Penh maar in Thailand gebeurt het net zo goed, en er zijn meer dieren dan alleen kippen die mishandeld worden. Alle vlees en vis laten staan is de enige manier om wijziging af te dwingen maar ook ik heb daar geen trek in………

 8. Niek zegt op

  Ik kan mij nog levendig herinneren de beelden van een traag bewegende massa levend gevilde kikkers in een grote rieten mand op een markt in Isaan. Walgelijk.

 9. Jasper zegt op

  Via de met Oekraine afgesloten handelsverdragen, waarbij de EU stond te juichen komen er weer miljoenen goedkope plofkippen Nederland binnen – waar wij het forkken er van in Nederland juist verboden hebben.
  Overigens is in Thailand 99 % van de kippen en varkens uit zo’n zelfde extreem intensieve veehouderij, preventief volgespoten met antibiotica.
  Buiten het dierenleed nog ongezond om te eten ook.

  Je zou er vegetarier van worden!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website