Oud papier verzamelen in Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
12 juni 2021

Weerayuth Kanchanacharoen / Shutterstock.com

Oud papier verzamelen was een hobby uit mijn jeugd. Met een regelmaat gingen een vriendje van mij en ik – als jongens van rond 10 jaar – langs de deuren in onze buurt om oude kranten, reclamefolders e.d. op te halen.

Ik kan nu wel verklappen, dat we zogenaamd namens de speeltuinvereniging kwamen, maar we brachten de buit naar een “voddenjood” in onze straat. We kregen er – voor ons doen – een behoorlijke prijs voor, soms wel 10 cent per kilo. Een leuk zakcentje, dat overigens meestal nog dezelfde dag aan snoep, patat en zo werd verbrast.

Clubs en verenigingen

Sinds jaar en dag zijn er sportclubs en -verenigingen bezig met het verzamelen en verkopen van oudpapier om de kas te spekken. Het mooiste voorbeeld is de Rotterdamse voetbalclub Excelsior, dat nog altijd het imago heeft van een club van oudpapier. Op de website lees ik, dat het oudpapier het broodnodige geld opleverde, dat per jaar soms wel enkele duizenden guldens kon bedragen.

Met een half versleten busje ging een groepje vrijwilligers wekelijks op pad om op vaste adressen oude kranten op te halen. Zelfs de voorzitter van de club ging af en toe met de inzamelaars op pad. Anekdotisch is, dat toen hij met hen op een adres kwam waar de oude kranten tot het plafond lagen opgestapeld, hij zich omdraaide en lachend naar de anderen riep: “Bel de penningmeester, we kunnen Cruijff kopen!”

Markt voor oudpapier is ingestort

Voor handelaren in oudpapier in Europa zijn het zware tijden. In een artikel op de website van het Algemeen Dagblad vertelt een Arnhemse “voddenjood”, Frits van Mierle, hoe een florerende markt in oudpapier is ingestort. Hij kan geen geld meer betalen aan mensen, die oudpapier komen brengen, sterker nog, hij moet voor het eerst geld vragen aan mensen die hun oudpapier bij hem komen inleveren.

De florerende markt was vooral te danken aan China, maar dat land heeft de import van oudpapier volledig stopgezet. De prijzen zijn daarom historisch laag, voor een ton oudpapier wordt nog slechts 25 Euro betaald. Lees het hele verhaal op www.ad.nl/

John And Penny / Shutterstock.com

Oudpapier in Thailand

Ik ging eens kijken hoe het met de markt voor oudpapier in Thailand is gesteld. Er zijn genoeg recyclingbedrijven, die oudpapier verwerken, maar ook hier is de prijs die voor oudpapier wordt betaald, rampzalig gedaald. Door de importstop van China wordt oudpapier op de wereldmarkt voor een habbekrats verhandeld, waardoor de lokale inzamelaars van oudpapier ook enorme schade ondervinden. \

In een krantenartikel van november 2019 roept het Department of Foreign Trade op om de import van oudpapier aan banden te leggen. In 2019 werd tot en met october 1,5 miljoen ton oudpapier ingevoerd, hetgeen een waarde had van 6,6 miljard baht. Het oudpapier komt vooral uit de VS (24%), Italië (11%) en Japan (7%). Het gevolg is, dat de waarde van oudpapier in Thailand recentelijk van 3 baht per kilo is gezakt naar 1,5-2 baht per kilo.

Eigen ervaring

Bij mij thuis worden flessen en blikjes ook verzameld en deze week was het tijd om de grote vergaarbak, die we daarvoor gebruiken, te legen. We brengen het zelf naar een Thaise handelaar. Door o.a. de verhuizing van onze zoon naar Bangkok om daar te studeren, hadden we ook zo’n 60 kilo aan oude (school)boeken en ander papier. Dat leverde zegge en schrijve 27 baht op, niet de moeite dus!

22 reacties op “Oud papier verzamelen in Thailand”

 1. Sjaak S zegt op

  Zelfs als het zo weinig oplevert, is het nog steeds beter dan gewoon weg te gooien. Wij verzamelen al 7 jaar plastic, glas, blik en papier. Om de zes maanden breng ik het weg en krijg er in de regel tussen de 60 en 100 baht voor. Het gaat me niet om dat geld. Maar wel om een plek waar je het heen kunt brengen en waar je hoopt dat het verder verwerkt gaat worden.
  Zoals ik ook al eens eerder vermeldde: in Hua Hin, Blúport Shopping Mall, staat op de parkeergarage, begane grond een inzamelpunt voor oude batterijen en lampen…
  Dat is toch niet slecht, of wel?

  • Don zegt op

   Prijs je gelukkig dat dit bestaat in Hua Hin.
   Nu nog dit soort informatie in het engels op het internet.

  • pete zegt op

   Hier in Nongkhai en omgeving word om een heel andere reden ,papier,blik en plastic ingezamelt.

   Een maal per maand word de plastic flessen en blikjes etc opgehaald en naar de dichtsbijzijnde tempel gebracht.

   Dit is een soort begrafenisverzekering voor arme thaise mensen.

   Bij overlijden staat de tempel garant voor 30.000 baht van de kosten voor de begrafenis .

   Elke maand wanneer er plastic flessen en blikjes bij de desbetreffende thaise persoon word opgehaalt krijgt deze een bewijs van de tempel als zijnde dat men plastic etc heeft toegelevert.

   Wanneer een bepaalde persoon in desbetreffende Soi overlijd word op deze manier door de tempel een grote bijdrage gelevert aan een fatsoenlijke begrafenisritueel .

   Een begrafenisritueel is erg belangrijk in de thaise cultuur.

   • Erik zegt op

    Wij wonen ook in Nongkhai (tambon Nong Koom Ko aan de bypass naar de brug) en hier wordt alle waardevolle afval verkocht aan een opkoper. Een familie struint de wegen af en haalt op bij mensen die bereid zijn hun afval te bewaren. Het brengt nauwelijks wat op; bierblikjes schijnen wel leuk te zijn om te verkopen maar er zijn hier nauwelijks bierdrinkers. Oud ijzer wordt ook gewaardeerd.

    Het zijn arme mensen die leven op minimumniveau en rond moeten zien te komen van wat de natuur ze biedt naast een gepacht rijstveldje en een koe of een paar kippen. Mensen die werk hebben zitter er wat ruimer bij.

  • theiweert zegt op

   In Kantharalak is in een klein zijstraatje bij de witte tempel een rode kast voor TL-balken, batterijen e.d. Denk niet dat het erg bekend is, ben er bij toeval langs gereden en het opgemerkt.

   Helaas wordt alleen karton, blik en plastic flesjes afgehaald en ingenomen.
   De rest moet je maar zelf zien hoe je het kwijt raakt, dus is verbranden de enigste oplossing.

 2. A.J.Edward zegt op

  Heb hier (Thailand) 4 grote plastic afvalbakken achter in mijn tuin, bedoeld voor glas+blikjes, papier, plastic- flessen en restafval staan, als er een van de bakken bijna vol is waarschuw ik oudere man die dan langskomt met zijn tuktuk (als je dat noch een tuktuk mag noemen) en leegt die dan voor mij, steevast wil hij mij dan wat geld geven, maar dat weiger ik en steekt zijn Battjes met een glimlach weer terug in zijn broekzak, restafval gaat wekelijks naar de straatkant, gereed voor de vuilophaaldienst, heb altijd gehoopt dat de Isaners hier een voorbeeld aan namen,….. helaas.

 3. johank zegt op

  Gaven ze maar 3 Bath per kilo voor plastic, zou het een stuk leefbaarder maken daar…
  Dat brengt de arme mensen die wél willen werken, tot een beter bestedings-nivo en helpt ook nog dier en milieu.
  Dit is alleen maar een win win situatie en zou een grote impuls wezen voor minder plastic voor de Aziatische regio aldaar.
  Ik zie namelijk steeds meer rivieren plastic, waar het water niet meer zichtbaar is.
  https://www.google.com/search?sxsrf=ACYBGNTi-HNPppNeyP-6epfIxvFJo3OuAA:1579773037166&q=plastic+rivieren&tbm=isch&source=univ&client=firefox-b-d&sa=X&ved=2ahUKEwiYvdKVuZnnAhVMPFAKHVecB2wQsAR6BAgKEAE&biw=1920&bih=916

 4. Bert zegt op

  Wij houden ook alles apart, papier en karton. Dit brengen we zelf weg, een 100 kilo in de 3 maanden. Momenteel 1 baht per kilo. Is niet zo zeer voor het geld, maar mijn dochter heeft veel oude kranten nodig en die koop ik dan gelijk daar a 12 baht per kilo.
  Toevallig deze week ook wat oude pannen en printers en dingen meegenomen, goed voor 95 Thb, toch weer 2 lekkere Magnums.
  Plastic flesjes en blikjes doen we allemaal in een grote zwarte zak en als die vol is zetten we die ’s ochtends aan de weg. Schat dat die dan een 15 kilo weegt. Meestal is die binnen no time weg, meegenomen door iemand die dan weer een leuke dag heeft.
  Wij houden dat niet apart voor het geld, maar puur om een steentje bij te dragen aan een beter milieu en om iemand een goede dag te bezorgen.
  Heb verder geen last van vliegschaamte en pak ook de auto als ik verder moet dan 500 meter.

 5. Wil zegt op

  Beste Gringo,
  Op deze wijze van gescheiden inzamelen en inleveren van glas, blikjes en papier lever je wel een positieve bijdrage aan het milieu. Dat is toch eigenlijk veel belangrijker dan 100 baht.
  Als nou eens meer mensen zo contentieus te werk zouden gaan….

 6. Jos zegt op

  Ik verzamel ook al jaren hier in Nongpru plastic, glas, blik en papier. Hoeveel we er voor krijgen weet ik niet want om de twee weken komt de kuisvrouw een dagje kuisen en als er voldoende verzameld is brengt die het weg. De opbrengst is voor haar.

 7. Rob V. zegt op

  Zelfs nul baht is de moeite toch al? Een kleine bijdrage aan een betere wereld met minder verspilling en vervuiling.

 8. ser kokke zegt op

  moeten wij de thai de les lezen?
  ik ben nu 76 en 50 jaar geleden was het in nederland hetzelfde:
  Echte rotzooi flikker je gewoon ergens langs de weg of ergens in de polder, waar niemand het ziet.
  Ik heb dat ook gedaan!
  ook hier komen ze er wel achter, dat vervuilen heel duur is, achteraf.

  • TheoB zegt op

   Niet de les lezen, maar door uit te leggen en door je gedrag laten zien dat het ook anders, schoner en beter kan. Vervolgens hopen dat het aanslaat. Hoe eerder hoe beter.
   Ik zal vroeger mijn afval ook achteloos hebben weggegooid, maar ben me nu bewust van de schade die dat gedrag veroorzaakt voor komende generaties. En ik heb niet eens kinderen.

  • theiweert zegt op

   Als ik Nederland vergelijkt met landen als Japan, China (Ja CHINA), Singapore dan denk men zouden in Nederland eens voorbeeld aan moeten nemen. Daar zijn de straten schoon en vindt men geen vuil op de straten. In Japan vindt je buiten in de supermarket, treinstation geen prullenbakken.

   Als je echter in de USA weer komt verbaas je je over het overvloedig gebruik van plastic, ook in hotels bij het ontbijt zie je erg veel plastic. Dat is dan een “ontwikkeld” land, maar als je in Texas komt denk je er toch anders over.

   Nee het is lange weg te gaan nog in Thailand. Helaas moeten wij ook zelf het vuil verbranden, want ene ophaaldienst is er niet en het dorp vindt dat ook niet nodig.

 9. Jacques zegt op

  Wij verzamelen al jaren flessen van glas, plastic, blikjes, karton etc bij onze woning en op de marktkraam. Dit gaat in grote zakken en als deze vol zijn wordt dit opgehaald. Navolging op de markt krijgt dit niet maar men bevoorraad ons wel. Daarvoor brachten wij dit zelf weg met onze truck naar bedrijfjes in de buurt die hier in handelen. Onze huishoudster heeft thans dit als taak gekregen en zij mag de inkomsten houden. Levert per maand zo’n 150 baht op. Er is nog wel wat nodig om de gemiddelde Thai milieu bewust te maken. Ik loop ook nog steeds als enige met mijn boodschappentas van de Albert Heijn op de markt boodschapjes te halen. Gewoon doorgaan is mijn devies.

 10. Leo zegt op

  Ok bewaar plastic,blikjes,glas en Papier apart.
  Er komt eens in de week een gehandicapte jongen langs met een handkar om het op te Galen

 11. Erwin Fleur zegt op

  Beste Gringo,

  Ook in mijn jeugt werd mij geleerdt dat geld op straat ligt.
  De schuur stond vol en daar bleef het niet bij.

  Koper was en is nog steed een goed zak centje, dus ik liep gebouwen af die afgebroken werden
  om daar mijn centje mee te pakken. Bij het inleveren kreeg ik 2,80 gulden per kilo.
  Deze opkoop boer, zij: luister als ik hoor of merk dat jij in mijn zaken zit krijg je niks.
  Hij gaf toch altijd het geld en wist dit.

  Nu en in Thailand blijkt en is nog steeds dat bijna alles geld oplevert dus, sparen maar!
  Ook wij blijven blikken sparen om tegen een halfe Bath ‘per blik geld te krijgen.

  Het is al tijden dat in Thailand bijna alles gerecycled word, ook uit armoede.
  Als er iets tegen over staat gebeurd dit normaal en zo niet word het gedumt.

  Met vriendelijke groet,

  Erwin

  P.s. wij krijgen geen korting op onze gemeente belasting voor het schijden van afval, maar wel vier containers
  In de tuin.

 12. erlevenhiermensenvan zegt op

  Niet zozeer van papier-dat is er nauwelijks nog, wel van kartonnen dozen en plastic-moet precies gesplitst in oude enkelwater flessen en ander en het meest de blikjes. De nog precies hele mooie gaan naar die kunstenaars die er souvenirs van maken, de rest per kg. En al vele jaren in deze drukke toeristenbuurt leven er tientallen homeless people van, al is lang en hard werk en bepaald geen vetpot-je kan er tot 200 bt/dag mee krijgen. Langs alle guesthss en gewone huizen komt wekelijks/maandelijks de opkoper langs. Een wat groter guesthse met veel bierzuipers heeft ook enkele 100 bt/mnd als extraatje voor de cleaners.
  Jammer is alleen dat die ophalers/homeless meestal meer rotzooi maken bij doorzoeken afvalbakken dan nodig is. In Duitsland bvb zijn vaak aparte staanders voor statiegeldfllesophalers.
  En uiteindelijk komt de gemeenteophaaldienst elke dag en die zoeken/sorteren ook nog eens al het bruikbare eruit voor het naar de stort gaat-en daarom vindt elke BKKse ingezetene dat ie geen tax hoeft te betalen want ze zijn toch al rijk zat? Thuis betaal ik soms in feite meer aan ophaalkost dan de kost van de spullen die weggaat als je zuinig leeft (zoń 250 eur/jr, dus met aftrek wegzijn rond de 1 eur/dag)

 13. willem zegt op

  Heb in mijn jeugd hetzelfde gedaan Gringo,maar toen kregen we iets van 20 cent per kilo,dat tikte aardig aan.Was in de tijd van de oliecrisis (net erna) weet ik nog omdat er een hoop bezinebonnen tussen het oud papier zaten.

 14. Lung addie zegt op

  En, wat denken jullie wat er gebeurt met alle copies welke wij moeten inleveren bij immigratie? Indien ze deze bewaren dan zouden ze magazijnen vol met stapels papier hebben. Ik zag hier, bij de immigratie zo een stapels, samengebonden papier liggen en vroeg wat ze er mee deden: VERKOPEN natuurlijk. Ja, wat dacht je anders?

  • Jacques zegt op

   Een deel wordt hergebruikt bij immigratie. Ik kreeg altijd een papiertje uitgereikt bij mijn 90 dagen bezoek waar op de achterkant informatie van anderen stond te lezen. Privacy wetgeving en top.

 15. peter zegt op

  Zolang er geen verandering komt in ons denken tov afval en het kapitalistisch systeem, zal er nagenoeg niets veranderen.
  Zeker niet bij bedrijven, waar het ALLEEN om zoveel mogelijk winst te maken, dat is het draaiende wereld principe.

  In Nederland staat zowaar een fabriek, welke gebruikte PET flessen weer omzet in nieuwe.
  Echter de kosten zijn minimaal hoger dan een nieuwe PET fles uit grondstof, dus bedrijven kopen fles uit grondstof en niet uit recycling. Meer winst. Zo ook met papier en andere? Hoogst waarschijnlijk

  China, Thailand, en meer Aziatische landen zijn gestopt met importeren van afval plastic. Geen markt (lees bedrijven om enorme winsten mee te halen) dus ervoor, anders zou het werken. Vanuit grondstof is goedkoper.
  Tonnen plastic werden er gesorteerd door arme Aziatische mensen. Desondanks dumpten we ELK jaar minimaal 8000000 TON plastics in de oceanen. Ik vraag mij af, hoe dit toegestaan kan worden.
  En omdat Azië niet meer importeert, zal er meer worden gedumpt in de …oceanen.

  Vervolgens gaan we dan weer ingewikkelde machines uit vinden om het er weer uit te halen !
  Te laat, het plastic is kleiner geworden, micro plastic zwerft rond, vissen, vogels worden met plastic gemummificeerd en sterven. Schilpadden, walvissen ea worden omwikkeld met plastic en sterven.
  Er zijn (had begrepen 5 stuks) eilanden zo groot als Texas bestaande uit plastic, 8000000 ton plastic/ jaar in de oceanen !

  Karton wordt weer duurder, doordat er een te kort is door de immense bestellingen welke we doen.
  Hoppa moet dus meer karton komen. Massa is kassa, prachtige slogan..
  Toen ik op de lagere school zat, waren er 3 miljard mensen, nu bijna 9 miljard. Wij zijn top of the chain, maar met met veel te veel mensen. Mi is reductie dan ook de enige oplossing.

  Systeem zal een keer barsten, dat is duidelijk. We zijn al aardig op weg.
  Er zijn te veel mensen op dees aardkloot. Vroeger hadden we nog oorlogen, maar wordt minder.
  Hebben we nu dan virussen omdat probleem te gaan oplossen?
  We hadden al SARS, MERS en nu dan Corona, welke een aardig effect had, maar nog te weinig.
  Hoe zou de aarde er nu uit hebben gezien, als we in de19/20 eeuw geen oorlogen hadden gehad?
  Waarschijnlijk op zijn eind.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website