Oogsten in de Isaan (foto’s)

Door Paul Schiphol
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
25 april 2017

Met dank aan de Inquisiteur, voor zijn mooie beschouwingen over het rauwe Isaanse leven. Zelf heb ik twee jaar terug in de oogsttijd een dag mogen meewerken, dit valt voor een farang ook in goede conditie, zwaar tegen.

De eerstvolgende oogsttijd zal voor de Inquisiteur zeker weer aanleiding zijn de ons een vervolg inkijk in het leven van Piak en Taai te geven, het oogsten gaat veelal in een groep en dan valt er altijd wel iets voor wat het optekenen waard is.

Ik gun de medebloglezers graag een inkijkje in mijn enkele dag rijstoogsten, het hier enige tijd later opvolgende oogsten van het suikerriet, heb ik met deze ervaring achter mij, maar uit m’n hoofd gelaten.

Paul Schiphol

7 reacties op “Oogsten in de Isaan (foto’s)”

 1. Maarten Vasbinder zegt op

  Zou de volgende keer maar een lange broek en mouwen aantrekken

  • NicoB zegt op

   Lange broek en mouwen is niet alleen tegen zonverbranding maar ook tegen mogelijke irritatie door jeuk en mogelijke slangen, alhoewel die meestal wel op de loop gaan als er een ploegje in het veld aan het werk is. Ga je met suikerriet aan de gang, dan het ten zeerste aan te bevelen.
   NicoB

 2. Paul Schiphol zegt op

  Beste Maarten, je hebt volkomen gelijk, echter ik ben een Farang en wij nijgen ons uit te kleden als het warm is, dit in tegenstelling tot de Thai die er dik ingepakt tegenaan gaan. Overigens, met behulp van “factor 50” zonnebrand crème, heb ik het er zonder verbranding door (té) grote blootstelling aan de zon van af gebracht.
  Gr. Paul

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Prachtige foto’s overigens.
   Volgende week mag ik er aan geloven. Cassave (Maniok). Vooral rapen van de stengels. Niet zo zwaar dus.

   Groet,

   Maarten

 3. Henk zegt op

  Hele leuke en mooie foto’s om te zien.

 4. Will Wokke zegt op

  Mooie fotos, heb mij er ook al een aantal keren aan gewaagd. Geweldig om aan deel te nemen. Natturlijk het is warm, het kan jeuken, dus alles bedekken is aan te raden. Het wordt gewaardeerd en om 8 uur al aan de whiskey, mij niet gezien. De ervaring van het oogsten doet je beseffen dat de mensen zwaar werk verrichten, petje af.

 5. Bert Van Eylen zegt op

  Beste Paul, ik begrijp volkomen je relaas. Ongeveer 15 jaar geleden werkte ik ook mee in de rijstvelden van de familie van mijn vrouw. Echter ook maar één dag want ik koos dan ook de laatste oogstdag uit. Ik wist dat het zwaar was en toen al in de vijftig. Nadien hielp ik ook met suikerriet kappen met lange hemdmouwen, lange broek en zelfs nog beenbeschermers tegen eventuele slangen. En die laatste waren er ook.
  Ik vond het te gemakkelijk om van de Thaïs te horen zeggen dat ze lui zijn en wilde aan den lijve ondervinden
  dat er periodes van zwaar lichamelijk werk bestaan. Respect voor de weerstand van die mensen, mannen en vrouwen.
  Groeten. Bert.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website