Seven Smulders, al ruim 11 jaar onze Honorair Consul in Phuket is doorgaans druk met het assisteren van Nederlanders in Phuket, Phang Nga, Krabi en Suratthani.

Wij vroegen hem naar de situatie in Phuket en met name de Phuket Sandbox.

Seven, je bent zelf net terug van een reis naar Nederland en hebt zelf de Phuket Sandbox ondervonden. Hoe vond je de voorbereidingen?

De dienstverlening van de Thaise ambassade in Den Haag was voortreffelijk. Niets dan lof; zeer behulpzaam en snel met het beantwoorden van vragen. Vrienden van mij ontvingen zelfs de Certificate of Entry op zondagmorgen. De website om een COE aan te vragen is gemakkelijk en efficiënt. Als je de juiste documenten paraat hebt, is het aanvragen een fluitje van een cent.

Obstakel was wel mijn Nederlands verzekeringsbewijs. Dit werd door Thailand niet geaccepteerd omdat er niet expliciet in stond dat je voor USD. 100.000 verzekerd was voor Covid-19. Ik heb daarom een extra verzekering moeten aanschaffen van 15.000 THB waarin dit bedrag expliciet wel was vermeld. Weggegooid geld dus.

En eenmaal in Phuket?

Eenmaal in Phuket aangekomen is alles perfect georganiseerd; je wordt aan de gate opgevangen door staf ingepakt in beschermende kleding. Vervolgens gaan zij door al je papieren heen en, als deze zijn goed bevonden, mag je door naar de paspoortcontrole. Ik was in iets meer dan een half uur buiten.

Vervolgens word je naar de parking begeleid waar eerst een PCR test wordt afgenomen; dan pas mag je met een – vooraf gereserveerd en betaald – busje naar je SHA+ hotel.

Eenmaal aangekomen moet je op je kamer blijven totdat de uitslag van je test bekend is. Dat duurde bij ons 12 uur. Daarna ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt als je maar ‘s avonds in het hotel overnacht. ‘s morgens wordt door het hotel (een keer per dag) de QR Code gescand van je tracing “Mor Chana” app, die tezamen met je temperatuur wordt doorgestuurd naar een COVID-19 crisiscentrum in Phuket. Op dag 7 volgt een 2de test en op dag 13 een derde. Op dag 14 mag je uitchecken en krijg je een brief mee waarin staat dat je succesvol aan het Sandbox programma hebt deelgenomen. Dit moet je met name bij je hebben als je vanaf Phuket naar andere provincies reist.

Seven Smulders met Chargé d’Affaires a.i. Susan Blankhart op de ambassade in Bangkok. Foto: Facebook Nederlandse ambassade in Bangkok

Seven Smulders met Chargé d’Affaires a.i. Susan Blankhart op de ambassade in Bangkok. Foto: Facebook Nederlandse ambassade in Bangkok

Al met al, hoe vond je de Phuket Sandbox ervaring?

Het is uitstekend te doen voor diegenen, die naar Thailand om een specifieke reden willen terugkeren, zoals werk, thuis en/of familie hier. Het is niet geschikt voor toerisme. Allereerst is het behoorlijk kostbaar. De tickets om rechtsreeks internationaal in te vliegen op Phuket waren duurder en je betaalt naast het SHA+ hotel ook voor de kosten van de PCR tests en extra COVID-verzekering.

Daarnaast is het in Phuket niet zoals velen wellicht verwachten. Bijna alles is gesloten en alcohol mag in restaurants en openbare gelegenheden niet worden geserveerd. Daarbij komt ook dat Thailand nu door Nederland oranje is verklaard hetgeen betekent dat je na terugkomst in Nederland in quarantaine moet.

Tot slot is het reizen naar de Phuket Sandbox niet volledig zonder risico. Als je in het vliegtuig in de buurt van iemand hebt gezeten, die met COVID-19 was besmet, moet je onmiddellijk op eigen kosten in quarantaine ook al test je zelf negatief. En als je met meerdere personen binnen komt en vervolgens een of meerdere personen van die groep positief wordt getest dan wordt die groep (gezin) onmiddellijk gescheiden en apart in quarantaine gezet. Het kan dan ook gaan om kinderen, die vervolgens van hun ouders zouden kunnen worden gescheiden.

Hoe zie je de toekomst van de Phuket Sandbox?

Mijn mening is dat het Sandbox programma wel zal blijven voortduren, als de dagelijkse besmettingscijfers het toelaten. Maar ik verwacht dat de komende maanden maar weinig reizigers van het Sandbox programma gebruik zullen maken. Ten eerste, omdat de buitenlanders die een reden hadden om terug te komen zoals werk, thuis en/of familie zo langzamerhand wel zijn teruggekeerd. Ten tweede, omdat vakantiegangers van de belangrijkste landen, die de toeristen “leveren”, door directe of indirecte restricties in hun mogelijkheden worden beperkt om naar Phuket/Thailand op vakantie te gaan. Ik denk met name aan landen als China, Australië, VS, Rusland, EU-landen en sinds kort ook het VK. En tenslotte omdat wij nu volop in het regenseizoen zitten; in september, oktober en november valt hier vaak de meeste regen.

Heb je contact gehad met Nederlanders die van de Sandbox gebruik hebben gemaakt? 

Voor zo ver ik kan nagaan, hebben ongeveer 450 Nederlanders gebruik gemaakt van het Sandbox programma. Maar deze informatie was van 17 augustus, dat zullen er nu wel wat meer zijn.

Het consulaire werk in Phuket bestond met name uit het beantwoorden van vragen zoals: ‘Kan ik van Phuket naar Bangkok of naar andere provincies reizen?’, ‘Wat zijn de voorwaarden van de Sandbox?’ en ‘Wat zijn de voorwaarden om naar Nederland te reizen?’. Deze vragen heb ik overigens ook gekregen van Nederlanders die nu vertoeven op de eilanden zoals Koh Phangan, Koh Samui en Koh Tao, die deel uitmaken van het nieuwe Samui+ programma.

Bron: Nederland Wereldwijd

Rating: 4.92/5. From 13 votes.
Please wait...

8 reacties op “Onze Honorair Consul in Phuket: zijn ervaringen met de Phuket Sandbox”

 1. Martin Stolk zegt op

  Heldere, juiste en eerlijke analyse van Dhr. Smulders. Hiermee is ook de heropening van Hua Hin (Prachuap Khiri Khan) gedoemd te mislukken. Ondoordacht en opportunistisch beleid van de Prayut regering.

 2. Osen1977 zegt op

  Erg blij met dit stuk. Denk dat het voor veel mensen ook prettig is om ervaringen te lezen. Als toerist zijnde heb je dus eigenlijk niks aan dit project. Hoop echt dat ze volgend jaar een andere koers gaan varen. Als Thailand hiermee doorgaat gaan mensen andere bestemmingen zoeken om hun geld uit te geven.

 3. bert zegt op

  Mag ik ook naar Phuket via een overstap in Bangkok, waarbij mijn bagage wordt doorgelabeld en ik pas op Phuket door de immigratie ga?
  Kan ik zo’n aanvullende verzekering ook in Thailand afsluiten en hoe doe ik dat?

  • Eddy zegt op

   Nee, je mag in Bangkok niet overstappen naar een ander vliegtuig. Overstappen buiten Thailand zoals via Singapore of Abu Dhabi mag wel.

   Je kan bijv via AA insurance brokers kiezen uit verschillende opties. Zie hier een overzicht https://www.aainsure.net/Travel%20Covid%20100.000%20USD.pdf.

   Kijk bijv. of asymptomatische gevallen worden gedekt en of je bij weigering COE door de ambassade de verzekering mag worden geannuleerd.

  • TheoB zegt op

   Nee bert,

   Je mag niet overstappen. Zie punt 5 onder deel 2. CONDITIONS & REQUIREMENTS in DETAILS op https://hague.thaiembassy.org/th/content/phuket-sandbox
   “5. Flight
   Option 1: fly to Phuket directly from outside of Thailand
   Option 2: fly to Phuket on a flight that make a quick stopover in Bangkok (Suvarnabhumi International Airport – SVB/BKK or Don Mueang – DMK) without leaving the aircraft

   please consult the airline of your choice
   Connecting flight (international -> domestic) at SVB/BKK or DMK is not possible except in case of chatered flight to Phuket”

   En ja bert,
   zo’n aanvullende verzekering kan je ook in Thailand afsluiten. Zie punt 5 onder deel 4. FAQs & Links op https://hague.thaiembassy.org/th/content/phuket-sandbox
   “5. COVID-19 health insurance: covid19.tgia.org
   Q: Must “COVID-19 coverage” and the minimum coverage of “100,000USD” be clearly mentioned in the insurance statement?
   A: Yes. You are recommended to buy it from covid19.tgia.org”

   Je kunt ook AA insurance Brokers in Thailand benaderen.
   https://www.aainsure.net/

   En afhankelijk van het visum moet je ook een ziektekostenverzekering hebben die de kosten dekt tot minimaal ฿400k in- en ฿40k outpatient. Die bedragen moeten expliciet vermeld worden in de verklaring van de verzekeraar. Te verkrijgen bij https://longstay.tgia.org/ en ook bij https://www.aainsure.net/
   De Nederlandse verzekeraars doen nogal moeilijk over het noemen van bedragen in die verklaring
   https://hague.thaiembassy.org/th/content/118896-measures-to-control-the-spread-of-covid-19

 4. Hans zegt op

  De Phuket News dagelijks lezend zie ik de cijfers ook

  Echter: Ik vraag me daarmede ook af hoeveel, helaas door Covid getroffenen, Farrang zijn.

  Ik heb absoluut begrip voor de zorgen die er zijn door de Covid maar kan de echte achterliggende gronden van Sandbox niet direct rijmen en lees je zeer zelden dat een terugkerende Farang onder de nieuwe geregistreerde zieken genoemd worden
  Blijkt dus dat de terugkomers vanuit Europa b.v. niet de groot-veroorzakers zijn maar helaas de reeds locale Phuket ingezetenen en de inlandse toerist die dan wel weer vanuit andere delen uit Thailand waar de Sandbox niet voor geldt, voor hen is een sneltest ( ATK ) bij passage van de controle al genoeg.

  Vreemd is het dus dat het sandbox systeem alleen voor de Farang bestaat die alleen als hij volledig gevaccineerd ( dus geen Chinovac etc ) is en een PCR-test kan overleggen en mede daar voornoemde redenen zo goed als zeker niet ernstig ziek kunnen worden.
  Ik heb derhalve twijfels over de Sandbox en vermoed hoofdzakelijk commerciele motieven
  Voor mij een reden om nog niet terug te keren naar mijn vrouw en eigen woning.
  Lijkt me een economische dreun voor Thailand als zeer velen dit ook doen

  Vrienden van mij zitten in de reiswereld maar raden ingegeven door de Sandbox aan hun clientele Thailand als reisdoel af.

  Na 15 jaar lang als pensionada jaarlijks langdurig in Phuket geleefd te hebben blijf ik Thailand een fantastisch land vinden maar zie ook de problemen voor de gewone bevolking en heb ik meelij met de, vaak in de toeristen industrie hardwerkende, Thai
  Hans

  • willem zegt op

   Uw informatie is erg verouderd. Lokale toerisme en alleen een sneltest is al sinds eind juli niet meer toegestaan. Vanaf 8 september is er weer beperkt toegang van zogenaamd domestic / binnenlands verkeer onder strenge condities. Gevaccineerd en getest.

  • Cor zegt op

   Beste Hans
   Veronderstellend dat je met Chinovac wellicht Sinovac (eventueel Sinopharm) bedoelt vraag ik me af waarom iemand die die vaccins kreeg, niet als volledig gevaccineerd zou worden beschouwd ivm Thaise CoE?
   Vaccineert de Thaise overheid haar eigen onderdanen dan met een vaccin dat zij zelf niet eens erkennen?
   Cor


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website