Ongelukken op zee in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , , ,
21 augustus 2017

Hoewel op het land niet altijd veilig is te reizen, vinden op zee ook de nodige gebeurtenissen plaats. Een gedeelte is te wijten aan het niet opvolgen van de voorspellingen wat het weer betreft. Daardoor worden risico’s genomen, die te voorkomen hadden kunnen worden.

Een Zwitserse familie had een boottocht gemaakt naar Koh Nang Yuan. Op de heenweg was het weer goed geweest. Echter op de terugweg werden de golven steeds hoger en vlak voor Koh Tao werd de boot door een grote golf gegrepen en werd de familie uit de boot geslingerd. Gelukkig droeg ieder een zwemvest en kon op eigen gelegenheid het strand bereikt worden.

Bij een uitstapje in de omgeving van Koh Khao Phing Kan ( het James Bond eiland) kwamen twee boten met elkaar in aanvaring. Op de ene boot zaten Chinese toeristen, terwijl op de andere Europese mensen zaten. Het ongeval gebeurde door slecht zicht en ruwe zee waardoor de boten op elkaar knalden. 20 toeristen werden in zee geslingerd, maar konden gered worden. Zij konden allen in het ziekenhuis behandeld worden, maar 3 personen moesten langer voor behandeling blijven. De andere (longtail) boot had met Noren en Belgen aan boord minder schade en gewonden.Hoewel de meteorologische dienst gewaarschuwd had niet uit te varen vanwege de hoge golven, werd daar geen gehoor aan gegeven.

Bij het derde ongeluk met een speedboot vielen 5 doden te betreuren. Een duikleraar en vier Thaise toeristen kwamen om; zij droegen geen van allen zwemvesten. Ook hier werd niet geluisterd naar de waarschuwingen voor storm en zware zee en kwamen 16 kilometer uit de kust in de problemen, doordat de boot omsloeg.

Toeristen, die een boottochtje overwegen, zouden de weersverwachtingen in de gaten kunnen houden (www.windguru.cz/1587) Het gebeurt soms dat het weer zeer snel kan omslaan, ondanks het feit dat het aanvankelijk zo goed leek te zijn. Op vele apps kan ook het een en ander gevolgd worden. Niet luisteren naar de bootslui, die je proberen te overtuigen, die willen uiteindelijk verdienen.

4 reacties op “Ongelukken op zee in Thailand”

 1. Gerrit zegt op

  Tja,

  Ook de veiligheid aan boord laat zwaar te wensen over.

  Wij zijn met de reguliere ferry boot van Phuket naar Kho Pi Pi gevaren en deze grote boot had wel plaats in het “vooronder” van meer dan 600 stoelen, maar er waren slechts 2 smalle deuren om er in en uit te kunnen.
  Als deze boot zinkt verzuipen heel, heel, heel, veel mensen. Ook de ferry van Pattaya naar Hua Hin heeft veel stoelen in het vooronder en ook maar twee deuren om er uit te komen.

  Bij vliegtuigen moeten alle passagiers het toestel binnen 90 minuten verlaten (kunnen) hebben. Maar bij een Thaise boot hebben ze aan zoiets nog nooit gedacht.

  Groetjes Gerrit

  • Bert Schimmel zegt op

   @Gerrit: Is het niet 90 seconden i.p.v. 90 minuten?

 2. Marco zegt op

  De passagiers worden vaak verplicht om een zwemvest te dragen.
  In geval van een calamiteit, zal de kapitein het voortouw moeten nemen.
  Deze draagt zelf geen zwemvest en ik vermoed dat de meesten van hen ook niet kunnen zwemmen.

 3. stevenl zegt op

  De boten bij James Bond Island zonken niet door het ruwe weer maar door onoplettendheid/bravoure.Weersvoorspellingen hier zijn erg onbetrouwbaar, TMD zit heel vaak fout en is de bron van de officiele waarschuwingen, die vrijwel altijd onterecht zijn of na afloop van het slechte weer komen. De genoemde site, Windguru, is de meest betrouwbare.

  Ik ga zo direct de zee op, en het ziet er goed uit voor vandaag en de komende dagen 🙂


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website