Onduidelijkheid over het bezit en gebruik van e-sigaretten

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
30 januari 2019

In het jaar 2014 verbood Thailand de invoer, verkoop en dienstverlening op e-sigaretten, echter sinds de invoering op het verbod op e-sigaretten heeft de overheid problemen met handhaving en strafvervolging. Dit werd toegegeven door Keerati tijdens een interview met The Nation.

Het Ministerie van toerisme tekende bezwaar aan nadat buitenlandse toeristen daarover geklaagd hadden, omdat deze maatregel bij aankomst in Thailand niet bekend was gemaakt. Hoewel het voorschrift de import en verkoop van dit product verbiedt, geldt er geen specifiek rookverbod van e-sigaretten. Dit leidt tot verwarring zowel bij de opsporingsambtenaren als bij het gerechtshof.

Om het probleem definitief op te lossen krijgt het onderzoekspanel voor tabakscontrole (TRC) de opdracht om het probleem rond de e- sigaret helder te krijgen wat betreft verbod en rechtsgang.

De TRC denkt ongeveer 6 maanden nodig te hebben om een studie daaromtrent af te ronden. Daarna zal het panel tot een uitspraak komen over dit probleem. Wat ook meespeelt is het invoerverbod van e-sigaretten. Op grond daarvan kan men tot maatregelen komen die zowel de invoer hoeveelheden als de registrering bepalen.

Het Ministerie van gezondheid blijft bij het verbod op het gebruik van e-sigaretten omdat het schadelijk voor de gezondheid zou zijn en mogelijk de jongeren eerder tot roken zou aanzetten. Echter de Food and Drug Administration willen de e-sigaret in Thailand toelaten onder de noemer van geregistreerde medicamenten. De invoerrechten zouden verhoogd moeten worden.

Afgelopen jaar heeft de groep “The End Cigarette Smoke Thailand” 40.000 handtekeningen ingezameld om tot legalisering van e-sigaretten te komen.

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Onduidelijkheid over het bezit en gebruik van e-sigaretten”

 1. ruud zegt op

  De e-sigaret is niet meer dan een manier om mensen verslaafd te maken/ houden.
  Ik heb niets tegen een verbod.

  Dat buitenlandse toeristen het verbod op de e-sigaret niet kennen, is lastig.
  Aan de andere kant, wordt je in Nederland ook verondersteld de (hele) wet te kennen, iets wat in de praktijk uiteraard volstrekt onmogelijk is.

  Waarschijnlijk zou bij de grens – op het vliegveld en elders – het verbod duidelijk aangegeven moeten worden.
  En voor de toeristen industrie lijkt het me ook een schone taak, om dit in het lijstje waarschuwingen op te nemen.

 2. Arie zegt op

  Gewoon toelaten want de mensen die een E sigaret hebben zijn in elk geval goed bezig om van het roken af te komen (is in elk geval beter dan gewone sigaret)

 3. Annie zegt op

  Inderdaad arie ,
  Ik ben zelf na 39 jaar sigaretten gestopt en over gestapt op de e sigaret ( met de intentie om te stoppen)
  Ik ben ook aan het afbouwen met ml dus stel dat ik nu naar Thailand zou gaan dan zou ik weer aan de sigaretten moeten omdat het daar verbonden is ,

 4. Rob zegt op

  Het ministerie voor gezondheid kan zich beter druk maken over de luchtvervuiling, de vele verkeersdoden, het overmatige alcoholgebruik, de zwerfhonden met rabies enz. enz.

 5. Gerard zegt op

  Een kennis van mij stoomde ook met een E-sigaret die hij vanuit Nederland had meegenomen en hij had een vrij grote inhoud voor de vloeistof en een forse batterij.
  Hij werd vaak aangesproken door westerse mannen die wilde weten waar hij deze geweldenaar had gekocht.
  Wij hebben ook wel gezien dat ze te koop werden aangeboden door zowel stalletjes als door losse verkopers.
  Ook een koffieverkoper op de hoek bij Soi Lenkee had zo”n ding en blies met groot plezier enorme wolken de straat op zodat het argeloze verkeer midden in een mistbank terecht kwam.
  Later hoorden wij dat het eigenlijk verboden was want de tabaksindustrie zat hier niet op te wachten.

 6. Lessram zegt op

  Na 35 jaar roken ben ik 2 jaar geleden 100% succesvol overgestapt op de e-sigaret. Er is maar 1 moment dat ik me bezondig en dat is tijdens vakanties in Thailand en/of Cambodja. Daar rook ik gewone tabak sigaretten. Op schiphol geef ik mij e-smoker aan degene die ons brengt en eenmaal buiten het vliegveld op Bangkok gaat de vlam in de eerste sigaret. Op de terugweg “same-same-but-differrent” alle tabak in de prullenbak…. en bij aankomst op Schiphol zo snel mogelijk naar degene die ons haalt want die heeft de e-sigaret bij zich.
  Echt stoppen is nog niet het doel. Al verminder ik langzaam aan wel de nicotine hoeveelheid (van ooit 18mg/ml naar nu 7mg/ml); voordeel van zelf de vloeistof maken; ik weet wat er in zit.

  Het zou ideaal zijn als Thailand (en Cambodja) duidelijkheid hebben qua regelgeving. Op straat zijn in Bangkok e.d. genoeg e-sigs te koop, maar ja wel verboden.

 7. Lessram zegt op

  Trouwens; erg contrasterend wat je steeds weer leest, ook hier;

  Het Ministerie van toerisme:
  Hoewel het voorschrift de import en verkoop van dit product verbiedt, geldt er geen specifiek rookverbod van e-sigaretten.

  Het Ministerie van gezondheid:
  blijft bij het verbod op het gebruik van e-sigaretten

  • l.lagemaat zegt op

   Wat denk je van het wiet “beleid”in Nederland?

 8. Lung addie zegt op

  Toen ik mijn dokter in Belgie ooit vroeg wat hij dacht van de e-sigaret was het antwoord: het kan nooit slechter zijn dan de gewone tabaksigaret. Niet roken is nog steeds het beste maar ja …..

  • Lessram zegt op

   Veel zit er ook niet in een esigaret.
   Propylene Glycol (ook in rookmachine brandweer/theater)
   Vegetable Glycerin (in shampoo, margarine, snoep e.d.)
   Smaakstoffen zelfde als in al het eten en snoep.

   En nicotine, wat net zo schadelijk is als coffeïne.

   Al die tig +3000 stoffen die in tabak zitten om je verslaafd te houden. (Benzeen, formaldehyde, waterstofcyanide, arsenicum, amoniak etc…)

 9. raymond zegt op

  Werd aangehouden door ome agent omdat ik een e-cig dampte.
  Moest wat tea money betalen en kon gaan.

  Vraag van mij waarom het verboden was:
  ‘You NOT PAY TAX for smoking. Not fair fair sir’

  hahahahaha, moest wel lachen, maar wel een correct en eerlijk antwoord, want daar draaid het natuurlijk wel om (niet of het nu wel of niet gezonder is dan een normale cig, maar om de accijntjes c.q. centjes)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website