Olifantenleed

Door Joseph Jongen
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
14 juli 2019

Het is ruim twintig jaar geleden dat ik Soraida Salwala, oprichtster van de FAE (Friends of the Asian Elephant) ontmoette en ook dokter Preecha Phaungkum van het olifantenziekenhuis in Lampang (zie ook: www.friendsoftheasianelephant.org).

In de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp had men een zogenaamde kantelaar in gebruik genomen waarmee een olifant ingeklemd op haar zij kon worden gelegd en dat was zelfs tot in Thailand doorgedrongen. Als inwoner van Nederland zou ik daar wel het fijne van weten. Had je gedacht. Na mijn vakantie werd dus snel een afspraak gemaakt met Willem Schaftenaar, de dierenarts van Blijdorp. Met eigen ogen kon ik daarna het geweldige gevaarte, dat via een heuse regiekamer werd bestuurd, aanschouwen. Het gesponsorde geheel moest voor het olifantenziekenhuis in Lampang een onoverkoombaar bedrag gaan kosten. Een portable x-ray apparaat stond hoger op het verlanglijstje en dat kwam er.

Door de contacten in Lampang en de F.A.E. verrijkte ik mijn kennis over olifanten in niet geringe mate en werd deelgenoot van de vele problemen die de organisatie in Thailand ondervind met betrekking tot het welzijn van Jumbo.

Kan me nog een zeer boze Thaise boer voor de geest halen die het liefst al de olifanten wilde liquideren. Zijn boosheid was ingegeven door de vernieling van een groot deel van zijn oogst door een horde olifanten. In mijn Westerse gedachtewereld zou de ontstane schade toch wel geclaimd kunnen worden bij een verzekering of de Staat; zo simpel dacht ik destijds nog. Zie de betreffende man nog staan waarbij ik walgde bij de gedachte dat hij echt in staat zou zijn een aantal lieflijke dikhuiden om zeep te helpen.

Moest een dezer dagen bij het kijken naar het NOS-journaal toch weer terugdenken aan diezelfde persoon.

Botswana ingeklemd tussen Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika en in het noorden grenzend aan Angola en Zambia telt twee miljoen inwoners en maar liefst 130 duizend olifanten. Naar alle waarschijnlijkheid is dit een te lage inschatting omdat recente tellingen tot aanmerkelijk hogere aantallen komen.

In Zuid- en West-Afrika is het aantal olifanten door onder meer strooppraktijken sterk aan verminderen en ook in Thailand is het aantal afgenomen. Botswana voerde tot nu toe een stevig stroopbeleid want wie werd betrapt onderging hetzelfde lot en werd ter plekke doodgeschoten.

Toch is er een verandering gaande want de dorpelingen ondervinden veel last van de olifanten. Er zijn te veel dikhuiden en de boeren kunnen nog ternauwernood gewassen aanplanten. Het jachtverbod op olifanten is opgeheven en de regering wil vierhonderd vergunningen á raison van 30 duizend dollar gaan uitgeven om één olifant te mogen afschieten. Je moet niet bepaald armlastig zijn om voor een dergelijk bedrag een olifant voor eigen plezier neer te schieten, ergo je kunt je afvragen of in het brein van een dergelijk persoon ….

Ach, laat ik me daar maar niet over uitlaten want twintig jaar geleden begreep ik die Thaise boer evenmin.

Uiteraard zijn de overwegend blanke, niet in Botswana wonende dierenbeschermers, fel gekant tegen de plannen van de regering. Daar beginnen ze nu toch te luisteren naar de zorgen van de zwarte landbouwers, of zou president Masisi stemmen trachten te werven voor de verkiezingen die later dit jaar plaatsvinden.

Wereld natuurfonds

Het WNF is van mening dat het afschieten van olifanten geen goede oplossing is en pleit voor een groot grensoverschrijdend natuurgebied. Delen van Angola, Botswana, Namibië, Zambia en Zimbabwe moeten met elkaar een groot natuurreservaat gaan vormen. Maar daar komt heel wat politiek gedoe bij om de hoek kijken. Denk enkel en alleen maar eens aan de visum inkomsten voor deze vijf landen. Zal men daar op korte termijn uitkomen? Het is voor de olifanten te hopen.

4 reacties op “Olifantenleed”

 1. l.lagemaat zegt op

  Farah Morrison – Avaaz meldt het volgende:

  Het is krankzinnig — terwijl tienduizenden olifanten gruwelijk worden afgeslacht, probeert Japan zijn welig tierende ivoormarkt open te houden. Maar Japan is volgend jaar het gastland van de Olympische Spelen en wil miljoenen extra toeristen aantrekken — laten we hen duidelijk maken dat mensen overal ivoorvrije Olympische Spelen en een verbod op deze bloederige handel willen. Teken nu!

 2. chris zegt op

  Moeten olifanten ook al een visum hebben om de grens te passeren? (wink)

 3. Sjeng zegt op

  Het probleem is natuurlijk NIET de hoeveelheid olifanten, zoveel zijn dat er trouwens niet als je de 100000zende telt die al in de loop der tijd zijn afgeschoten.
  Het probleem zit hem in het feit dat er zich in heel o.a Afrika een bevolkingsgroep met geweld ( o.a de blanke VOCers, Engelsen enz) heeft gevestigd die er helemaal niet thuis horen. Deze groep heeft honderden jaren achtereen met geweld land gestolen van de inheemse bevolking,land plat gebrand en de dieren afgeschoten en verjaagd voor hun koeien en meer van dat vee wat er oorspronkelijk niet thuis hoort. Gevolg hiervan is dat ik weet niet hoeveel miljoenen vierkante kilometers zijn afgefakkeld en bebouwd, waar dus geen olifanten meer kunnen zijn. Idem geld uiteraard voor de steden die dito grond in beslag nemen. En dit probleem doet zich niet alleen in Afrika voor.
  Maar de mens heeft een absurde drang om al maar meer te hebben en dit dan het liefst met geweld uit de natuur te halen.Bos plat,dieren afschieten, stenen erop zetten.. moet kunnen voor de superieure mens…toch..?? En dan later lopen janken en zeiken dat er, in dit geval teveel olifanten zouden zijn.

  En nu niet beginnen ja maar da willen die boeren in Afrika zelf….nee nonsens die boeren hebben geen plek meer om te bebouwen door de idiote expansie drift van de blanken die hun land hebben gejat.
  Er als er geen land/bos o.i.d meer is tja dan komen de dieren op plekken waar de mens gaat miepen zeuren dat ze op “hun erf/tuin ” komen…neee foute conclusie. Als mens léén ( steel….) je grond van de dieren. Dus als er bv slangen in je tuin zitten bedenk dak dat dit land van dit dier is en NIET zo als sommigen denken van de mens. Ik ben niets beters als een ander maar zal never nooit niet klagen, zaniken e.o zeuren als er wat voor ook dier bij mij in mijn tuin/huis terecht komt. De mens is op deze mooi bol het enige overbodige wezen..hij neemt alleen voor z’n eigen belang. Ohja voor de zekerheid melden ik ben zo blank als wat….voor het geval mensen iets anders zouden denken

  • Winlouis zegt op

   Ik ben het volledig met je eens Sjeng. De mens is het verderf van de natuur en het gaat altijd over hetzelfde. GELD.!!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website