Veel misverstanden over koffie en thee

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond, Eten en drinken
Tags: ,
12 maart 2023

Koffie en thee. We drinken het veel en vaak. Je verwacht dat we over zo’n dagelijkse gewoonte dus best veel weten. Twee jaar terug werd er voor het eerst een Nationaal Koffie & Thee Onderzoek (1433 deelnemers) uitgevoerd door Koffie & Thee Nederland naar kennis, houding en gedrag van Nederlandse koffie- en theedrinkers. Wat blijkt? Véél misverstanden! Onze kennis mag echt wel een beetje bijgespijkerd worden!

Enkele opvallende cijfers uit het onderzoek:

FEIT: Zwarte koffie past perfect in de Schijf van Vijf.
Slechts 14% van de ondervraagde koffiedrinkers weet dat zwarte koffie*, net als thee, deel uitmaakt van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Koffie én thee passen in een gezond leefpatroon. Het zijn verantwoorde, gezonde en eigentijdse dranken. Zwarte koffie bevat minder dan 1 kcal per 100 ml.

FEIT: Van koffie droogt je lichaam niet uit.
Dit in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Slechts 31% van de ondervraagde koffiedrinkers weet dat van koffie je lichaam niet uitdroogt. En het glaasje water naast je espresso dan? Dat is bedoeld om je smaak vooraf te neutraliseren zodat je optimaal van je espresso geniet en is niet om achteraf dorst te lessen. Koffie draagt bij aan de 1,5 – 2 liter vochtinname per dag die de Schijf van Vijf adviseert.

FEIT: Zwarte thee is net zo gezond als groene thee.
Maar liefst 57% van de ondervraagde theedrinkers denkt dat groene thee gezonder is dan zwarte thee. Maar dat klopt niet!
Groene en zwarte thee komen van exact dezelfde theeplant. Het verschil ontstaat, doordat de blaadjes van zwarte thee zijn gefermenteerd of geoxideerd, en de blaadjes van groene thee niet. Dat proces verandert wél de kleur en de smaak, maar heeft nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten, aldus het Voedingscentrum.

FEIT: Groene thee bevat ook cafeïne.
Slechts 26% van de Nederlandse theedrinkers weet dat groene thee cafeïne bevat. In thee wordt het geen cafeïne genoemd, maar theïne. Cafeïne is een natuurlijk product en staat bekend om de stimulerende werking. Het is het bekendste bestanddeel van koffie, maar je kunt dus ook een kop thee nemen om je energieker te voelen. De hoeveelheid theïne in thee is ongeveer twee tot drie keer minder dan de hoeveelheid cafeïne in koffie. Dit is afhankelijk van de zetmethode (in een kopje filterkoffie zit bijvoorbeeld meer cafeïne dan in een kopje espresso). Overigens denkt 41% van de Nederlandse theedrinkers dat zwarte thee meer theïne bevat dan rooibosthee. En dat klopt wél: in rooibosthee zit, net als in kruidenthee, helemaal geen theïne omdat rooibos niet afkomstig is van de theeplant.

Meer weetjes

Koffie en thee zijn, na water, de meest gedronken dranken in Nederland:

 • 82% drinkt wekelijks koffie, 67% dagelijks.
 • 71% drinkt wekelijks thee, 40% dagelijks.

De Nederlandse koffie-/theedrinker …

… drinkt gemiddeld 4,1 koppen koffie per dag.
… drinkt gemiddeld 3,2 koppen thee per dag.

Jongeren zijn het minst bekend met de gezondheidsvoordelen van koffie en thee. Jongeren drinken minder koffie dan ouderen:

 • 27% van de jongeren (16 – 24 jaar) drinkt dagelijks koffie.
 • 88% van de groep 65 jaar en ouder drinkt dagelijks koffie.

Koffie en Thee in Thailand

Koffie en thee zijn beide populaire dranken in Thailand en worden op verschillende manieren geconsumeerd. Thailand heeft een eigen koffiecultuur ontwikkeld, waarbij de traditionele koffie gemengd wordt met gecondenseerde melk. Hieronder volgt meer informatie over koffie en thee in Thailand.

Koffie in Thailand

Thailand produceert zelf niet veel koffie, maar de koffiecultuur is wel sterk ontwikkeld. De traditionele koffie in Thailand wordt gemaakt met Robusta-bonen en gemengd met gecondenseerde melk en suiker. Dit resulteert in een zoete en romige koffie die bekend staat als ‘koffie met melk’ of ‘Oliang’. Het wordt vaak geserveerd met een schaaltje ijs, zodat het lekker koud blijft.

Naast de traditionele koffie met melk zijn er in Thailand ook verschillende koffiehuizen te vinden die gespecialiseerd zijn in andere soorten koffie, zoals espresso, cappuccino en latte. Deze koffiehuizen hebben vaak een trendy en moderne uitstraling en zijn populair bij jongere generaties.

Thee in Thailand

Thee is ook populair in Thailand en wordt meestal geserveerd als ijsthee. De thee wordt gezet met theeblaadjes en suiker en vervolgens geserveerd over ijsblokjes. Vaak wordt er ook een scheutje gecondenseerde melk aan toegevoegd om het wat romiger te maken. Dit resulteert in een zoete en verfrissende drank die vooral tijdens warme dagen erg populair is.

Thailand staat ook bekend om zijn jasmijnthee, die gemaakt wordt van theeblaadjes die zijn geurigd met jasmijnbloesems. Deze thee heeft een lichte, bloemige smaak en wordt vaak geserveerd bij maaltijden of als een rustgevende drank na het eten.

Kortom, zowel koffie als thee zijn populaire dranken in Thailand. Of je nu de traditionele koffie met melk wilt proberen of wilt genieten van een verfrissend glas ijsthee, er is voor elk wat wils.

Bron: Nationaal Koffie & Thee Onderzoek

2 reacties op “Veel misverstanden over koffie en thee”

 1. Jos zegt op

  Ooit gelezen in een wetenschappelijk onderzoek dat alle nadelen van koffie niet op wegen tegen de goede eigenschappen van koffie: Koffie ie gewoon gezond.
  Uit dat onderzoek bleek dat Koffie, Thee en Chocolade net als fruit de vrije radicalen bestrijden. Koffie doet dat zelfs in extreme mate, veel beter dan fruit.

  Vrije radicalen zorgen o.a. voor cel-veroudering, dus koffie drinkers zien er jonger uit 😉

  Langzame koffie (ouderwetse filterkoffie) is gezonder dan snelle koffie (Expresso).
  Snelle sterke zwarte koffie kan de slechte cholesterol en de Ferritine verhogen, dat kan een punt van aandacht zijn.

 2. Bertbod zegt op

  Filterkoffie is inderdaad gezonder, maar er wordt door het voedingscentrum wel geadviseerd om maximaal 4 koppen koffie per dag te drinken


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website