Monniken gaan plastic afval hergebruiken

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
23 november 2019

In de Wat Chak Daeng tempel wordt in plaats van bloemen als offergave plastic afval gewaardeerd!

Monnik Phra Tipakorn Ariyo heeft als opgave het thema “Plastic is geen afval” gelanceerd. Grote hoeveelheden plastic flessen worden naar de tempel gebracht. De flessen worden door de monniken schoongemaakt en daarna samengeperst. Een fabriek weeft er textielstof doorheen en naaisters kunnen daar uiteindelijk kleding van maken, waaronder de oranje gewaden van de monniken.

Het idee om plastic te gaan hergebruiken kwam eveneens van deze monniken en na experimenteren lukte dit. De “nieuwe grondstof” wordt voor meerdere doeleinden gebruikt onder andere voor het herstel van schoenen.

Het plan bestaat om een vormingscentrum op te richten om het idee meer bekendheid te geven. De monniken willen daarmee een voorbeeld afgeven voor het gehele land. Het milieubewustzijn staat nog niet op een hoog plan bij de bevolking, aldus de 56-jarige Phra Tipakorn.

Volgens een studie van de overheid produceerde het land in 2017 al een afvalberg van 27 miljoen ton. Nog geen derde deel daarvan werd hergebruikt. Het land behoort volgens de organisatie Greenpeace tot de grootste vervuiler van het zeemilieu waarvan de helft uit plastic bestaat.

Bron: der Farang

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Monniken gaan plastic afval hergebruiken”

 1. RonnyLatYa zegt op

  Gaan we het dan toch nog mogen meemaken ?

  Convenience store chain “7-11” will stop giving plastic bags to shoppers at 137 pilot branches starting November 25, before implementing the plastic bag policy nationwide on January 1, 2020.

  https://www.nationthailand.com/news/30378637

 2. KhunKoen zegt op

  Iedereen kan natuurlijk ook zelf beginnen door met een eigen tas boodschappen te gaan doen of plastic zakken te hergebruiken, bij de eetstalletjes.
  Is alleen wat problematisch als je je maaltje afhaalt daar.
  Om dat soort zakjes te hergebruiken is niet fris en niet safe denk ik…….

 3. Sjaak S zegt op

  Ik vind het vreemd. Ik breng al zolang ik in Thailand woon (sinds 2012) om de zoveel maanden ons plastic, papier en ijzer naar een lokale handel (waarvan er bij ons in de buurt al twee zijn). Die sorteren de afval. Plastic is dan wel niet zoals in Nederland ALLE plastic, maar flessen en schalen. Ook wel kapotte emmers of verfemmers. Ijzer wordt alles genomen, elektronisch afval ook.
  En in tegenstelling tot in Nederland krijgen we ook iedere keer zo’n kleine 100 Baht of meer terug. Er zijn ook mensen die het ophalen, maar die komen niet zo regelmatig langs de deur. Die geef ik het gratis mee, kunnen ze nog wat extra’s verdienen.
  Wat er verder mee gebeurt, weet ik niet, maar ik neem aan dat ze dat plastic niet weggooien, maar dat het verwerkt wordt. Die bedrijven verdienen er ook aan.
  En zoals altijd, de verbruiker moet er zelf mee beginnen… we kochten tot vorig jaar vaak water in flessen. Echter sinds we een kleine filterinstallatie hebben, niet meer. Dat scheelt ons een hele hoop plastic afval. Als het kan nemen we zelfs onze flesjes mee wanneer we ergens heen gaan, zodat we geen nieuwe hoeven te kopen. Zou dit iedereen doen, zou de berg afval al zeker snel kleiner worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website