Foto: Koninklijke Marechaussee

De marechaussee heeft in 2019 op Schiphol minder incidenten afgehandeld en minder aanhoudingen verricht dan in 2018. Wel zijn er vorig jaar meer mensen geweigerd bij paspoortcontroles, aldus de marechaussee.

Op Schiphol is de marechaussee verantwoordelijk voor zowel de grenscontrole, bewaking, als alle politietaken. Bij de paspoortcontroles werden 2.795 personen geweigerd, een opvallende stijging van 20 procent. Reizigers worden geweigerd als ze bijvoorbeeld een onduidelijk reisdoel of onvoldoende geld hebben om in Nederland te verblijven. Daarnaast kan het zijn dat de reisdocumenten niet kloppen of paspoorten vals zijn.

Door de coronacrisis is het momenteel ook rustiger op Schiphol. Sinds het inreisverbod van 19 maart voor reizigers van buiten de EU, zijn 65 mensen de toegang tot Nederland geweigerd.

De Koninklijke Marechaussee is verantwoordelijk voor de grenspolitietaken op de Nederlandse luchthavens Schiphol Airport, Rotterdam The Hague Airport, Eindhoven Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Eelde Airport. Op de andere luchthavens in Nederland voert de Marechaussee alleen grenstoezicht uit.

Ook in Caribisch Nederland heeft de Koninklijke Marechaussee het grenstoezicht op de vliegvelden: Flamingo Airport (Bonaire), Roosevelt Airport (St. Eustatius) en Juancho E. Yrausquin Airport (Saba). Dit gebeurt op de volgende manier:

  • Het controleren van personen, zowel bij binnenkomst, als bij uitreis;
  • Het weigeren van personen die niet voldoen aan de voorwaarden voor binnenkomst;
  • Het natrekken van personen in geautomatiseerde opsporingssystemen en het ten uitvoer leggen van vonnissen en sancties;
  • Het uitvoeren van controles aan de gate om illegale immigratie en misbruik van de asielprocedure te voorkomen;
  • Het uitvoeren van Mobiel Toezicht Veiligheid op vluchten binnen het Schengengebied;
  • Het verzamelen, analyseren en delen van informatie met andere (veiligheids) instanties.

Bij het uitvoeren van de grensbewaking en het Mobiel Toezicht Veiligheid verzamelt en gebruikt de Koninklijke Marechaussee veel informatie. Deze informatie wordt indien mogelijk met andere opsporingsinstanties gedeeld.

Documentexpertise op het hoogste niveau

De Marechaussee levert tevens een belangrijke bijdrage aan de bestrijding en voorkoming van identiteitsfraude. Haar Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten (ECID) op Schiphol is hét landelijke knooppunt op het gebied van identiteitsfraude en identiteitsgerelateerde documenten. Het ECID houdt zich bezig met onderzoek, trends, analyse en catalogisering van valse of vervalste documenten. Er zijn vier regionale Koninklijke Marechaussee ID-desks in het land. Hier werken documentexperts die op het hoogste niveau zijn gespecialiseerd in reis-, identiteits- en verblijfsdocumenten. Zij treden bijvoorbeeld voor de politie op als aanspreekpunt voor vragen over de echtheid van documenten.

Bron: Koninklijke Marechaussee


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website