De martelgang van de bewoners van Klity Lang

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
29 januari 2013

Ma Aung Seng (50) is blind, Kamthorn Srisuwanmala (44) heeft last van gewrichtspijn, misselijkheid en hoofdpijn. Ze wonen in Klity Lang, een 100 jaar oud dorp met zo’n twee- tot driehonderd etnische Karen, verscholen in dichtbegroeide bossen in de provincie Kanchanaburi.

In de jaren tachtig begon vee van de bewoners dood te gaan, bewoners stierven, bij sommigen begon het lichaam op te zwellen en anderen klaagden over zware hoofdpijn. De bewoners merkten dat het water van de kreek bij het dorp troebel en smerig werd. In die kreek visten ze, namen een bad en soms dronken ze het water.

In april 1998 werd voor het eerst vastgesteld dat de bewoners een veel te hoge concentratie lood in hun bloed hadden. De boosdoener was snel gevonden: de Lead Concentrate Company, die sinds 1970 bovenstrooms van het dorp lood had gedolven en verwerkt in een bedrijfsgebouw dat 30 meter vanaf de kreek stond. Het bedrijf loosde het met lood vergiftigde afvalwater rechtstreeks in de kreek.

De martelgang die daarna volgde, laat zich moeilijk in een paar zinnen beschrijven. Hoogtepunten waren de sluiting van de mijn in 1998 en op 10 januari van dit jaar de toekenning van een schadevergoeding van 4 miljoen baht aan de bewoners door het Supreme Administrative Court. Maar aan adequate en snelle maatregelen ontbrak het grotendeels al die jaren. En nog steeds vermoeden de bewoners dat de kreek verontreinigd is ondanks verzekeringen van regeringsdiensten dat het oppervlaktewater nu drinkbaar is.

Ma Aung Seng heeft geen keus. Ze heeft geen waterleiding en ook geen geld om flessenwater te kopen. Wanneer ze water nodig heeft, vraagt ze haar zoon naar de kreek te lopen en water te halen. Ze gebruikt het om te drinken, te koken en te wassen.

Kamthorn reisde een jaar tussen zijn dorp en het Rajavithi ziekenhuis in Bangkok voor behandeling. Zijn toestand is verbeterd, maar volledig genezen zal hij waarschijnlijk nooit.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 27 januari 2013)

Uit Nieuws uit Thailand van 11 januari:

– Blije gezichten bij de 22 etnische Karen die langs de Klity Creek in Kanchanaburi wonen. Na 9 jaar van taaie juridische strijd krijgen ze eindelijk een schadevergoeding van 177.199 baht per persoon wegens de verontreiniging van de kreek met lood. De Supreme Administrative Court kende het bedrag gisteren toe en overlaadde het Pollution Control Department (PCD) met kritiek.

De PCD, aldus de hoogste bestuursrechter, vroeg pas 9 maanden nadat het gehoord had over de loodvergiftiging, het Royal Forest Department om toestemming te kreek te reinigen. Bovendien deed de PCD 3 jaar niets, nadat de National Environment Board toestemming had verleend voor de constructie van een dijk. Die dijk werd pas in 2004 aangelegd met als doel de verspreiding van het met lood gecontamineerde sediment verder te voorkomen.

Bron van de loodvergiftiging, waarvan tal van kinderen het slachtoffer zijn geworden (bij de zitting gisteren hadden de Karen foto’s van hen bij zich), was Lead Concentrate Co. Het bedrijf begon zijn werkzaamheden in 1967 en moest in 1998 op last van het ministerie van Natural Resources zijn deuren sluiten. In dat jaar werd ook de loodvergiftiging ontdekt.

Behalve betaling van de schadevergoeding heeft de rechtbank de PCD ook gelast de loodconcentratie van de kreek snel op een acceptabel niveau te brengen. Verder werd de PCD verplicht gedurende een jaar de loodconcentratie te meten van het water, sediment, vissen en planten, en de resultaten aan de bewoners te laten weten.

PCD directeur-generaal Wichien Jungrungruang zei na afloop van de zitting dat zijn afdeling vasthoudt aan haar strategie om het lood op natuurlijke wijze te laten verdunnen, alhoewel loodoverblijfselen die bij de kreek liggen, wel worden verwijderd.

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website