Daar sta je dan op Schiphol en met je tickets voor Thailand in de hand en ja hoor het paspoort ligt nog op de keukentafel thuis. Wat nu? Dan kan je proberen om een noodpaspoort te krijgen. Steeds meer reizigers kloppen daarvoor bij de Marechaussee aan, zo schrijft BNR nieuwsradio.

In augustus is het dan ook topdrukte bij het Bureau Nooddocumenten op Schiphol, waar tijdelijke reisdocumenten oftewel noodpaspoorten worden uitgegeven. De Koninklijke Marechaussee laat aan BNR weten dat reizigers steeds vaker vragen om een noodpaspoort. Dat aantal steeg de afgelopen jaar met met ruim 9 procent.

Op Schiphol werd vorig jaar 8.600 noodpaspoorten verstrekt. Dit jaar (tot en met 8 augustus) zijn er al 5.794 tijdelijke paspoorten uitgegeven. De Koninklijke Marechaussee verwacht ook dit jaar weer een stijging.

Vergeetachtigheid kost je geld, voor een noodpaspoort moet je direct € 46,61 afrekenen en het document is maar voor één reis geldig. Verder moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Om een aanvraag voor een noodpaspoort te kunnen doen, moet je onderstaande stukken overleggen:

 • Een bewijs dat je de reis niet kan uitstellen. Dit kan je aantonen met bijvoorbeeld vliegtickets en hotelreserveringen.
 • Een recent gewaarmerkt afschrift basisregistratie personen (BRP) met daarop de vermelding van uw nationaliteit, in een envelop. De envelop dient door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn. Gewaarmerkt betekent dat het document gelijk is aan het origineel.
 • Een gewaarmerkte kopie van uw recente aanvraag van een nieuw reisdocument (RAAS-formulier), in een envelop. Ook deze envelop dient door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn.
 • Andere reisdocument(en), als je die hebt.
 • Een geldig legitimatiebewijs, zoals een geldig Nederlands rijbewijs.
 • Een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Als jij je reisdocument kwijt bent: een gewaarmerkte kopie van het proces-verbaal van de aangifte van vermissing.

En denk er aan: een noodpaspoort is niet geschikt als legitimatie.

No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Marechaussee Schiphol geeft vaker noodpaspoorten uit”

 1. Paulg zegt op

  Een checklist maken en deze voor vertrek even nalopen lijkt mij een stuk handiger. Scheelt ook weer extra kosten voor de overheid.

 2. Jack G. zegt op

  Je moet wel wat gewaarmerkte en verzegelde zaken bij je hebben om zo’n noodpaspoort te scoren. Dat betekent volgens mij dat je eerst naar het gemeentehuis moet en als die niet snel je paspoort kunnen leveren dan kun je met die al die papieren richting Schiphol. Vroeger kon je als je als je je paspoort ‘vergeten’ was even snel een noodpaspoort scoren maar die route is zo te zien nu dicht zoals ze vorig jaar of al weer langer hebben aangekondigd. Nu is het nieuwe paspoort 10 jaar geldig en dat scheelt weer gedoe. Wel blijven opletten op de 3 of 6 maanden regelgeving die in sommige landen geldt. Ik moet zeggen dat de taxichauffeurs die mij richting de luchthavens rijden bij het instappen mij vaak vragen of ik mijn paspoort bij me heb.

 3. TheoB zegt op

  Ik begrijp niet hoe je dan aan een noodpaspoort kunt komen als het paspoort nog op de keukentafel thuis ligt.
  Als je nog tijd hebt om bij je gemeentehuis “een recent gewaarmerkt afschrift basisregistratie personen (BRP) met daarop de vermelding van uw nationaliteit, in een envelop. De envelop dient door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn. Gewaarmerkt betekent dat het document gelijk is aan het origineel” én
  “een gewaarmerkte kopie van uw recente aanvraag van een nieuw reisdocument (RAAS-formulier), in een envelop. Ook deze envelop dient door de gemeente gesloten en verzegeld te zijn” te krijgen, kun je net zo goed naar huis gaan om je paspoort van de keukentafel te grissen. Kost, denk ik, minder tijd.

 4. Leny zegt op

  Ik snap echt niet dat je voor dat je op vakantie gaat je reispapieren niet bij elkaar doet .
  En je paspoort vergeten snap ik helemaal niet!

 5. Gringo zegt op

  Het is onwaarschijnlijk, dat er duizenden noodpaspoorten worden verstrekt aan reizigers, die hun paspoort op de keukentafel hebben laten liggen. Zij kunnen op Schiphol onmogelijk aan alle voorwaarden voldoen.

  Ooit is het mij overkomen, paspoort in ander jasje laten zitten. Met een mailtje van mijn werkgever, die een kopie van mijn paspoort meestuurde was een noodpaspoort snel geregeld.

 6. Christina zegt op

  Nog een tip er zijn veel mensen waarvan het paspoort niet voldoende geldig is.
  Koop een kalender en plaats daarop de datums en geldigheid van paspoort rijbewijs enz.
  Ik ken veel mensen waarvan Hun rijbewijs verlopen was. Mijn baas was dank aar dat Ik hem bijtijds erop attent maakte dat zijn paspoort nog 6 maanden geldig moest zijn na thuiskomst.
  Maar ja daar ben dan een super secretaresse voor. Niet getroost iedereen kan het als je even nadenkt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website