Mae Sot maakt een ongekende hausse door. In de grensplaats met Myanmar gingen de afgelopen twee jaar twintig nieuwe hotels open, bioscopen draaien de laatste films, warenhuizen verkopen internationale merken, Tesco Lotus is er neergestreken en Big C staat in de steigers.

Maar de gastarbeiders uit Myanmar profiteren er niet van. De meesten sappelen voor een hongerloontje van 60 baht per dag. En waag het niet er iets van te zeggen, want ‘voor jou tien anderen’.

Ma Tway (24) verdient 1000 baht per maand

Neem de 24-jarige Ma Tway, die in een naaiatelier werkt. Ze kwam in 2007 en verdiende toen 60 baht per dag. Na 2 jaar kreeg ze een loonsverhoging van 10 baht, na 3 jaar verdiende ze 80 baht en nu vangt ze 100 baht. Ze is illegaal en probeert nog steeds een werkvergunning en een paspoort te bemachtigen. Wanneer dat lukt, gaat ze ergens anders werken, waar ze meer verdient. Nu maakt ze 1.000 baht per maand, waarvan het meeste aan eten opgaat.

Zij en de andere werkers in het atelier zijn gedwongen om in een krappe behuizing te wonen met kleine stapelbedden. Voor water en elektriciteit vraagt hun baas 50 baht per nacht. ‘Daar moeten we wonen. Het is er vuil en er is niet genoeg water. En het is ook slecht voor je gezondheid. Vorig jaar heb ik tbc opgelopen vanwege de slechte omstandigheden.’

De stad groeit explosief, maar kan de overheid dat behappen?

Dat is één kant van het Mae Sot-verhaal. De andere kant bulkt van de pretenties en hoge verwachtingen. Vorige maand besloot het kabinet van Mae Sot een zogeheten speciale economische zone te maken, te beginnen met de tambons Mae Pa en Tha Sai Luad. Er komt een industrietterein, er verrijzen loodsen, magazijnen, distributiecentra en er komen douaneposten. Maar dat is nog niet alles, want Mae Sot ontvangt ook geld voor de aanleg van een tunnel, spoorbanen, een vierbaansweg Tak-Mae Sot en de regering is van plan een tweede Thailand-Myanmar vriendschapsbrug over de Moei rivier aan te leggen.

Binnen 2 jaar groeit de bevolking van Mae Sot naar verwachting van 130.000 naar 200.000 en dat aantal is exclusief de gastarbeiders uit Myanmar. Prasert Chungkitrungroj, secretaris-generaal van de Tak Chamber of Commerce, betwijfelt of de overheid die enorme toename kan behappen.

De luchtverontreiniging zal toenemen, het wegennet moet dringend verbeterd worden en de misdaad zal ook een probleem worden. De groeiende bevolking trekt ook een zware wissel op de openbare voorzieningen. De stad heeft één ziekenhuis dat nu al nauwelijks de toestroom van patiënten aan kan. Er is grote behoefte aan geschoolde werkers, zoals onderwijzers, verpleegsters en artsen.

Eenderde van de migranten woont in onveilige of ongezonde behuizing

Aan de 150.000 à 200.000 gastarbeiders uit Myanmar gaat dat allemaal voorbij. Zij vormen een goedkoop arbeidsleger dat niet profiteert van het per 1 januari naar 300 baht opgetrokken minimumdagloon. De cijfers stemmen ook tot weinig vrolijkheid. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van het International Rescue Committee en Tufts universiteit onder 800 migranten één op de vijf uitgezet te zijn, één op de tien was mishandeld en één op de zes was bestolen. Ruim eenderde leefde in onveilige of ongezonde behuizing.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 17 februari 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Mae Sot groeit spectaculair, maar migranten sappelen voor een hongerloontje”

 1. Jacques zegt op

  Een bericht over Mae Sot. Dat is welkom, volgende week ga ik er heen voor een border crossing. Blijkt het bericht niet te gaan over een vakantiebestemming. Maar over de benarde situatie van de (illegale) arbeidsmigranten.

  Dat maatschappelijke probleem is in Mae Sot en omgeving sterk merkbaar. De hier al vaker genoemde Thailandkenner Sjon Hauser heeft er ook over geschreven.

  Maar hij schrijft ook dat dit één van de weinige plaatsen is waar hij graag een paar dagen doorbrengt vanwege de sfeer en de bijzondere attracties.
  Ik ga op zoek naar een aantal van die attracties en op bezoek bij een Thaise kennis van ons die een paar jaar geleden nog in Nederland woonde. Uiteraard hoop ik naar huis terug te keren met een nieuw 30 dagen visum in mijn paspoort.

  • Hans Bos zegt op

   Ik neem aan dat je 15 dagen bedoelt. Over land krijg je niet meer. Tenzij je naar het buitenland vliegt…

 2. Dick van der Lugt zegt op

  @ Tjamuk. Ik praat nergens over, zoals je schrijft. Kijk onderaan het artikel dan zie je wat de bron is. Het bronartikel in Spectrum gaat niet in op de legale status van de Birmezen. Wel staat er een kadertje bij over het zogeheten verificatieproces. Ik heb dat weggelaten omdat ik daarover al talloze malen in mijn Nieuws uit Thailand heb bericht. Er moeten nog circa 1 miljoen Birmezen gelegaliseerd worden. Overigens betalen die niet allemaal 15.000 baht. Alleen degenen die een broker in de hand (moeten) nemen omdat hun werkgever weigert medewerking te verlenen of er gewoon geen zin in heeft. De kosten bedragen normaal 3.500 baht. Zie Spectrum, pag 5. Je kunt het artikel ook op de website vinden onder de titel Border boomtown: A tale of winners and losers.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Beste Tjamuk. Dat lijkt me toch in eerste instantie een taak van de Thaise pers. Of het bronnengebruik van Spectrum voldoet aan de journalistieke norm van een behoorlijk hoor en wederhoor valt moeilijk vanaf deze afstand te beoordelen. Maar ik zie niet in waarom ik aan uw informatie meer geloof moet hechten dan aan de informatie in Spectrum. Dat vind ik een nogal boude bewering. We zullen het met de verslaggeving van Spectrum moeten doen. Iets beters is er niet. Lees het, geloof het of geloof het niet.

 3. Hans Bos zegt op

  Ik zou niet weten waarom je in Mae Sot niet de grens met Birma over kunt. Aan de overkant van de rivier ligt Myawaddy. Op de brug krijg je een permit voor een kort bezoek en bij terugkomst passeer je weer de Thaise grenspost.

 4. Jacques zegt op

  Naar aanleiding van opgelet: van verwarring is in ieder geval geen sprake.
  Vorig jaar ben ik bij Mae Sai de grens over gegaan naar Tachileik voor m’n 90 dagen verlenging. Dit jaar wil ik dat bij Mae Sot doen. Ik weet welke kant ik op moet.
  Een paar jaar geleden was dat daar blijkbaar nog niet mogelijk. Maar uit alle informatie die ik heb opgezocht blijkt dat je daar nu de grens over kan. Ik denk dat de persoon achter opgelet zich baseert op verouderde informatie.
  Per abuis had ik het in mijn eerste reactie over een 30 dagen visum, dat is hiermee recht gezet.

 5. J.Jordaan. zegt op

  Thamuk,
  Jou informatie staat in geen enkel tijdschrift. Je denkt toch niet dat de Thai mensen uit het buitenland vandaan halen om die het Thaise minimumloon te betalen.
  Die mensen hebben een stuk grond gekocht 300.000 Bht.
  Bestaan er eigenlijk wel legaal mensen uit Birma?
  Dick heeft het over de wantoestanden die er in grote schaal zijn.
  Ga jij dat goedpraten met jou verhaal wat niet te controleren is.
  Mijn verhaal is ook niet te controleren. Ik heb gehoord 5 % uit Burma is legaal hier.
  Die wonen hier al meer dan 25 jaar.
  J.Jordaan.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website