Rattus norvergicus oftewel de bruine rat

Bijna iedereen die in Bangkok over straat loopt zal ze weleens gezien hebben en dan heb ik het over de Rattus norvergicus oftewel de bruine rat of rioolrat als je dat liever hebt.

In een grote stad lijkt het of zij ook een 24 uurs economie kennen want je kan ze op alle uren van de dag tegenkomen als ze op zoek zijn naar iets eetbaars en dat kan van alles zijn want het is een alleseter.

Vele Nederlandse en misschien ook Vlaamse mensen vinden ratten maar vies, gevaarlijk of eng en plaatsen het beest standaard in de categorie ongedierte. De opleiding op de tuinbouwschool deed mij beseffen dat het standaard in een vakje plaatsen niet de juiste manier is.

De definitie van onkruid is dat dit de planten betreft die groeien op de voor de mens ongewenste plekken. Gras tussen de tegels heet onkruid en gras op een voetbalveld zoals in De Kuip wordt het hele jaar door vertroeteld. Bij ongedierte is dit eigenlijk hetzelfde. Dieren op ongewenste plekken en de mens bepaalt dat dit zowel zichtbare als onzichtbare plekken zijn want het is gewoon vies maar dat laatste is onjuist. De enige die vies is, is de mens.

In de dierenwereld is maar één ding van belang en dat is de cirkel geboren worden-eten-voortplanten-dood gaan. In de tussentijd wordt er geleerd, en de bruine rat heeft geleerd, dat het simpeler is om met mensen op te trekken aangezien zij eten achterlaten en hierdoor hoeft er maar een minimale inspanning verricht te worden om eten te vinden zodat er meer tijd is voor het maken van nageslacht.

Hoe viezer de mens hoe meer bruine ratten. Daarnaast zit het in de Europese genen ingebakken dat ratten allerlei virussen bij zich dragen waar de mens goed ziek of dood kan gaan en dit alles maakt het voor vele mensen logischer om niet de oorzaak aan te pakken maar het gevolg. Overlast of niet het gevolg van de oorzaak zal met harde hand bestreden moeten worden.

Zelf zie ik dat niet zitten want ieder levend wezen van schimmel, bacterie en virus tot plant, mens en dier hebben een functie. Een vrouwtjes mug op zoek naar bloed zorgt voor eitjes in het water wat vervolgens voeding voor kleine visjes is. De visjes worden opgegeten door grotere vissen of vogels en die zijn weer de klos als ze de mens tegenkomen. Het onvrijwillig bloed laten afgeven zorgt ervoor dat we een aandeel leveren om zelf als mens te overleven.

Een rat in Bangkok

De bruine rat heeft ook een functie. Naast het eten van alles en nog wat laten zij zien hoe slecht de mens omgaat met voedsel en afval. Dit zorgt voor veel eten met als gevolg veel nageslacht en degene die daar in Bangkok van profiteren zijn o.a. de katten, pythons en de Indische varaan. Zelfs de lieftallige tokeh lust jonge bruine ratjes.

De plek waar ik woon is omgeven door klongs en thuis produceren wij natuurlijk ook afval en hebben rijst in voorraad en dan kan het gebeuren dat er bruine ratten zijn, zeker in de natte maanden. Die zullen ergens onder het huizenblok wonen en wij hebben duidelijke afspraken met de bruine ratten familie gemaakt.

Geniet lekker van je leven maar zodra je in de aanbouw, waar vanwege het inklinken van de grond kieren zijn ontstaan, bij ons komt buurten en poepen dan zal zullen er wraakacties tegen de familie genomen worden. En het lijkt te werken.

De methode vind ik verschrikkelijk namelijk zo’n lijmplaat maar aangezien ze ons huis bezoeken zodra het licht wordt horen we snel genoeg of er een bijdehandje vast komt te zitten. Het piepen laat soortgenoten weten dat er gevaar is en om ze niet te lang te laten lijden breek ik hun nek met zo’n Thais tuinschepje en gaan de afvalbak in.

Een paar keutels over een hele week vind ik niet erg dus er is geen preventieve maatregel en daarnaast hoor ik aan het geluid van de hond dat de kleine varaan er na een jaar af en toe nog komt buurten.

De aankondiging dat de shopping malls dicht moesten tot 12 april en dat nu verlengd is naar 30 april betekent voor de plaatselijke bruine ratten bij die shopping malls veel minder eten dan dat ze normaal gewend zijn. In neem aan dat ze goed op gewicht waren en tegen een stootje kunnen, maar op den duur zullen ze toch op zoek gaan naar andere plekken.

Een volksverhuizing van bruine ratten via het riolenstelsel naar gebieden waar de ander bewoners niet op zitten te wachten. Een vluchtelingencrisis met verregaande gevolgen buiten het zicht van de camera’s en wederom veroorzaakt door menselijk ingrijpen.

De bruine rat verdiend beter. Naast proefdier voor de mens is het een intelligent en sociaal dier dat een groot aanpassingsvermogen heeft en meestal geen directe voedselconcurrent voor de mens. Dus als de mens het gedrag een beetje aanpast zoals het verminderen van het weggooien van voedsel en een andere manier van afval verzamelen dan kunnen beide best naast elkaar leven zonder dat er preventief bestreden moet worden.

Ingezonden door Johnny BG


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Lezersinzending: Wat voor impact heeft Covid-19 op de bruine rat?”

 1. Mark zegt op

  Rattus norvegicus, een lp die ik al lang niet meer gedraaid heb. Dankzij de coronacrisis komt die terug uit de kast 🙂

  Wij mensen kweken letterlijk als ratten. We nemen steeds meer natuurlijke habitats in van andere levende organismen. We wijzigen die habitats dusdanig snel en drastisch dat vele organismen uitsterven. We draaien de evolutie dol in een razende vaart.

  Er zijn ook organismen die zich aanpassen aan de door ons mensen gewijzigde habitat. Soorten knaagdieren en vleermuizen hebben het vermogen en eigenschappen die leven onder de mensen mogelijk maakt.
  Ze brengen ook ziektekiemen mee, waaraan zij in hun natuurlijke habitat niet ten onder gingen. Wij mensen worden nu met zo eentje razendsnel geconfronteerd.

  Ik las dat een virus met de besmettelijkheid van Covid 19 en de dodelijkheid van ebola ook had gekund. Gelukkig is ons dat nog niet te beurt gevallen.

  https://www.knack.be/nieuws/belgie/covid-19-is-geen-eenmalige-tegenvaller-we-moeten-onze-relatie-met-de-natuur-herzien/article-opinion-1581297.html

 2. Andy Isaan zegt op

  Leuk geschreven stuk en op alle punten heeft de schrijver gelijk ,alleen door zelf op te letten kun je ze het beste weren uit je eigen omgeving.

 3. Tino Kuis zegt op

  Leuk verhaal!

  De bruine rat verdiend beter. Naast proefdier voor de mens is het een intelligent en sociaal dier dat een groot aanpassingsvermogen heeft en meestal geen directe voedselconcurrent voor de mens.

  Ja, ik las onlangs dat ratten een grote mate van empathie ten toon kunnen spreiden.

  https://www.nationalgeographic.com/animals/2020/03/rats-empathy-brains-harm-aversion/

 4. Tamara zegt op

  Hey echt super leuk geschreven. Ben zelf trotse mama van verschillende getraumatiseerde ratten waaronder enkele halfwildjes en inderdaad de rat verdient beter en ze zijn vaak misbegrepen. Mensen zouden perfect kunnen samenleven met hen als de mens inderdaad wat meer verantwoordelijkheid nam. Ik hoop echter dat de covid 19 niet voor een massale extinctie oproep van de bruine rat gaat worden aangezien deze dieren al te vaak geassocieerd worden met verspreiden van….

 5. chris zegt op

  De shopping malls zijn dan wel gesloten maar dat geldt niet voor de supermarkten (ook in deze shopping malls) en nu een aantal tot afhaal omgetoverde restaurants. Er zal wel wat minder voedsel zijn voor de ratten maar ik vermoed dat het wel mee zal vallen.
  De ratten wonen niet naast of onder de malls vanwege de bioscoop, de bankfilialen, de beauty shops of de modewinkels.

 6. Eddy uit Oostende zegt op

  Prachtig geschreven en ik heb bijgeleerd.Heb dikwijls ratten ontmoet in Bangkok en vooral wanneer de eettafeltjes weg zijn op de straten is het een plezier om de ratten bezig te zien.Was eens in China Town-alle tafels verdwenen en op de ene hoek van de straat was er een rat op de uitkijk ,terwijl zijn soortgenoten zich te goed deden aan de etensresten op de grond en op de andere kant een kat met hetzelfde verhaal.Ze hielden elkaar goed in het oog en hadden hun territorium goed afgebakend.Prachtig om te zien.

 7. pjoter zegt op

  Dat Ratten op zoek zijn naar eten kan ik volgen, maar bij mij vinden ze niks dus zouden ze door moeten lopen.
  Dat doen ze echter niet en nemen dus waarschijnlijk wraak.
  Ze vreten de hele onder kant van de auto weg met name de isolatie, vreten de bedrading aan waar door de auto niet meer start en er zelfs kortsluiting is ontstaan.(gelukkig is de mijne uitgerust met zekeringen 😉
  Hebben het zelfs gepresteerd om zich dwars door de plastic afscherming van de ruiten wissers zich tot in de auto te knagen(hij zat onder het dashboard) en nesten te maken in de motor kap en tussen de motor en het chassis.
  Dat van laten leven heeft me nu al een aardige duit gekost.
  Dus bij mij worden ze gevangen en een kopje kleiner gemaakt.
  gelukkig is het nu aleen tijdje rustig in de buurt lol.

  Pas goed op je zelf blijf gezond en houd afstand dan komen we elkaar nog eens tegen op Thailand blog

  Groeten

  Pjoter

 8. Rob Urbach zegt op

  Rat, een lekkernij op het platteland
  Op het platteland vangen we ratten op onze rijstvelden. Net zoals kikkers, vissen, krab, mosselen en insecten. Dit gratis en voedzame voedsel wordt vaak samen met daar aanwezige kruiden, bloemen, groenten en fruit ter plekke verwerkt tot een lunch. Rat van de bbq met een sausje (naam phrik) is mijn favoriet.

  • Dat is niet de bruine rat. Rijstratten zijn een ander soort knaagdieren. De rijstratten (Oryzomyini) vormen een groep (tribus) binnen de knaagdierenfamilie Cricetidae.

   • Rob Urbach zegt op

    Dank voor de info. Ze heten dus anders, maar onveranderd nog steeds erg lekker.

 9. Nico zegt op

  Goed artikel, sta volledig achter de beschreven houding ten opzichte van deze dieren. Voorkomen van grote aantallen en overlast door het treffen van risico beperkende maatregelen is immers het beste bestrijdingsmiddel. Ik snap echter de titel niet goed: “Wat voor impact heeft Covid-19 op de bruine rat?”

  • Johnny BG zegt op

   Wat ik mij afvraag is wat het sluiten van de shopping malls tot 30 april met de ratten gaat doen en die sluiting is er alleen vanwege Covid-19.
   Zij zijn nu in grote getale afhankelijk zijn van eten wat dagelijks in de vuilnisbakken wordt gedumpt en dat zijn dan niet alleen de restanten van eten uit restaurants maar ook van de vele medewerkers van de vele winkeltjes en de bezoekers die ook voedsel kopen en meenemen, niet alles opeten en wat vervolgens in de afvalbakken verdwijnt.
   Onlangs was er ook in Lopburi met 2 groepen apen een probleem omdat er minder voedsel beschikbaar is https://www.thailandblog.nl/opmerkelijk/twee-rivaliserende-groepen-apen-in-lopburi-op-oorlogspad/

   Een sluiting van 22 maart tot 30 april is voor mensen die in die malls werken nogal wat en die treffen hun maatregelen. Het zou mij daarom niets verbazen dat er een punt komt dat de ratten ook maar eens verder gaan kijken dan alleen hun vaste omgeving bij de malls.
   In het beste geval voor de ratten spelen de verhuizingen ondergronds af en als het dan toch bovengronds gaat worden ben ik benieuwd naar de maatregelen. Misschien gaan we het de komende weken zien en dan weten we in ieder geval de oorzaak.

   Vervang rat door mens en shopping mall door verwoesten van ecosystemen en hetzelfde gebeurt. Ook voor de mens zal het hopelijk de ogen openen zodra Covid-19 zijn sporen in de westerse wereld heeft achtergelaten.

 10. Lodewijk vermeulen zegt op

  De rat is inderdaad een schoner wezen als de mens , het is een dier dat zichzelf schoon moet weten te houden daar er in de mensen wereld zoveel ziektes en vuiligheden zijn dat hij niet kan overleven zonder zichzelf te wassen , in mijn jeugd vaak tamme ( als ze ontsnappen dan worden het wilde) ratten gehad en er veel plezier aan beleeft als een soort van huisdier , een ieder vond ze leuk en lief maar als ze dan vroegen wat voor diertje dat het was en je vertelde dat het een rat was dan begonnen de meeste mensen te gillen en mij te vertellen dat het vieze beesten waren , de mens moet eens minder etenswaren weggooien , dan zouden deze intelligente dieren er ook minder zijn , als laatste zou je eens meer op moeten letten als je een rat ziet , negen van de tien keer is hij zichzelf aan het wassen om de vuiligheid van de mens van zich af te schudden.

 11. Hans Pronk zegt op

  Onlangs gelezen dat ratten verstoppertje kunnen spelen met mensen. De ratten kunnen zichzelf verstoppen waarna verwacht wordt dat de mens naar ze op zoek gaat of ze gaan mensen zoeken die zich verstopt hebben. En ze (de ratten) hebben er plezier in!
  In Amerika komen de ratten nu al te voorschijn maar niet om verstoppertje te spelen: https://www.zerohedge.com/health/rats-take-over-new-orleans-french-quarter-after-citywide-coronavirus-lockdown

 12. TheoB zegt op

  Ratten zijn relatief intelligente en sociale dieren.
  De (meeste?) ratten die als proefdier worden gebruikt zijn albinoratten. Klein van stuk, witte vacht en rode ogen. Worden daarvoor speciaal in het lab onder gecontroleerde omstandigheden gekweekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website