Over gelekte olie en stervende koralen

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
14 augustus 2013

Maritiem biologen en overheidsdiensten zijn het oneens over de gevolgen van de olielekkage voor de maritieme fauna.

Duikers van het Department of Marine Science van de Kasetsart universiteit hebben geconstateerd dat het koraal in ondiep water voor de kust van Rayong wit is uitgeslagen. Op de stranden Khao Laem Ya en Had Ma Pim bij Rayong zijn teerballen gevonden, en rotsen zijn nog bedekt met olie. Een gebied van vijf rai met zeegras is niet aangetast.

Het koraal dat wit is uitgeslagen (bleaching) bevindt zich op een diepte van 10 tot 20 meter. Thon Thamrongnawasawat, hoofd van het Department of Marine Science, denkt dat het koraal bij eb is bedekt geweest met olie waardoor het koraal niet kon ademen. Het kan jaren duren voor het zich herstelt, want het groeit met slechts 1 procent per jaar tegen 5 procent bij andere soorten.

De teerballen zijn aan de oppervlakte van het water gevormd uit olie die verweerd is tot een vaste of semi-vaste substantie en aan land is gespoeld. Thon verwacht dat er de komende twee weken nog meer aan land zullen spoelen. ‘Het is belangrijk ze op te ruimen. Ten eerste omdat ze de stranden vervuilen; ten tweede omdat we niet weten hoe ze het ecosysteem beïnvloeden wanneer ze op of onder het zand blijven liggen.’

Teams van de universiteit hebben ook watermonsters genomen: op drie verschillende plaatsen en op verschillende dieptes. Sediment dat is verzameld van en onder de zeebodem, wordt onderzocht op zware metalen. Verder worden vissen, schelpdieren en verschillende soorten plankton voor laboratoriumtesten verzameld. Thon zegt dat elke diersoort in het gebied, inclusief wormen, getest moet worden omdat ze allemaal een rol spelen in het ecosysteem. ‘Dat proces is arbeidsintensief en kostbaar, maar nodig.’

Voorlopig is nog geen schade vastgesteld op grotere diepte, maar dat zegt niets over de effecten op lange termijn. Het kan maanden of jaren duren voordat de schadelijke gevolgen van de gelekte olie en het gebruikte oplosmiddel zichtbaar worden. ‘We moeten blijven controleren. Niet alleen op en rond het strand Ao Phrao, omdat golven, getijde en wind allemaal een rol spelen bij de verspreiding van de olie.’

Geen schade aan koraal

In tegenstelling tot de bevindingen van Thon en zijn teams zegt een topambtenaar van het Marine and Coastal Resources Department (MCRD) dat het koraal bij Ao Phrao geen schade heeft opgelopen. Hij verklaarde dit vorige week tijdens een hearing door een parlementscommissie. De MCRD heeft twaalf lokaties geïnspecteerd bij de eilanden Koh Samet, drie andere eilanden en Lam Ya cape op het vasteland. Slechts een deel van de koraalriffen scheidde slijm af, aldus het rapport dat de MCRD van de inspecties heeft opgemaakt.

De wateren rond Rayong bevatten 3.000 rai aan koraalriffen, waarvan 1.400 in nationaal park Khao Lam Ya-Samed, waar het Ao Phrao strand zich bevindt. Het gebied bevat ook 3.800 rai aan zeegras, waarvan 824 in het nationaal park. Volgens het MCRD-rapport is het koraal in sommige gebieden niet erg vruchtbaar en heeft het een dichtheid van 30 tot 50 procent.

Ook het Department of National Parks, Wildlife and Plant Conservation heeft een onderzoeksteam naar het gebied gestuurd, vier dagen na de lekkage. Het team kon geen onderzoek doen in water dat minder dan 3 meter diep was, omdat het nog bedekt was met olie, maar wel op grotere diepte en daar zag het koraal er normaal uit.

En dan hebben we nog het Pollution Control Department, dat belast is met de controle op het schoonmaken van het strand en de lucht-, water- en zandkwaliteit in de gaten houdt. De PCD heeft ook watermonsters genomen, op 23 plaatsen, maar daarvan zijn de resultaten nog niet bekend. Gezocht wordt naar zware metalen en polycyclic aromatic hydrocarbons. Als ze gevonden worden, kan het minstens een jaar duren voordat duidelijke sporen van contaminatie, met name door zware metalen, worden geconstateerd.

(Bron: Spectrum, Bangkok Post, 11 augustus 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Over gelekte olie en stervende koralen”

  1. michel zegt op

    Ik denk eerder de chemicaliën die ze gebruiken voor die troep op te ruimen dat dit meer slecht dan goed doet voor flora en fauna

  2. Rick zegt op

    Een olie lekkage zal echt wonderen doen voor een koraal rif, en door daarna die chemische rotzooi te spoelen zal het nu zeker wel extra schoon zijn.
    Ga maar eens in een zoutwaterbakje een eigen mini rif met vis opstarten kom je meteen erachter hoe complex het in elkaar zit.
    Maar hier kan 50 ton ruwe olie en tonnen chemicaliën geen kwaad zeker Thaise logica?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website