Leegloop in Pattaya

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Achtergrond
Tags: ,
19 november 2020

(Tiew.Zog.Zag / Shutterstock.com)

Tijdens een bijeenkomst met locoburgemeester Pattana Boonsawad in de wijk Soi Khopai wist Teerasak Jatupong, chef City Manager’s Office, te melden dat er inmiddels 300.000 personen de stad Pattaya hebben verlaten, vanwege de Covid-19 crisis.

Bij het merendeel hiervan gaat het om medewerkers van restaurants, horecabedrijven, uitgaansgelegenheden en bars. Veel van deze bedrijven zijn gesloten of hebben hun personeelsbestand sterk moeten inkrimpen.

De stad heeft nu een langdurig tekort aan internationale bezoekers en dat vertaalt zich in de hoeveelheid afval wat per dag wordt opgehaald. Normaal gesproken wordt er 500 ton per dag verzameld. Nu is dit gedaald tot slechts 200 ton per dag.

Noina, een bargirl uit Soi Daeng-Dum is door het wegblijven van buitenlanders in Pattaya haar inkomen kwijt. Ze heeft bijna al haar spaargeld moeten gebruiken. Inmiddels heeft ze Pattaya verlaten en is ze teruggekeerd naar haar familie in Udon Thani waar de kosten van het levensonderhoud goedkoper zijn en zij de familie kan helpen op de boerderij.

Ook de motorbike taxichauffeurs hebben het moeilijk. Zij zoeken ander werk, gaan klussen of beginnen een stalletje waar bijvoorbeeld gegrilde kip verkocht wordt.

Hoe de stad zich na de corona epidemie zal herstellen, is op zich een hoofdstuk apart en waar niemand nog een zinnig woord over kan zeggen.

Bron: Pattaya Mail

13 reacties op “Leegloop in Pattaya”

 1. Jozef zegt op

  Ja, hier is reeds zoveel over geschreven, maar echt iets doeltreffend om het toerisme terug op te krikken is nog niet beslist of bekend gemaakt.
  Het blijft maar duren, en als Thailand echt wil wachten op toeristen die uit een veilige zone komen, dan ben ik bang dat het dit jaar geen toeristen meer moet verwachten.
  Ik vraag me nu reeds af in hoeverre Thailand toeristen zal binnenlaten eens die gevaccineerd zijn.
  Zo jammer allemaal, elke dag mis ik het meer en meer.
  Jozef

 2. Geert zegt op

  Zodra alles terug normaal is verwacht ik een boost voor Pattaya. Nu pas besef ik hoe tof het daar is. ik ga geen 2 maanden meer, maar 6 maanden. Ik vind het vreselijk om hier opgesloten te zitten. Koud en grijs.
  Nog een maand of 5 voor het raam zitten, geen familie, geen kinderen. Zo weing mogelijk uitgeven nu en centjes bijhouden om een paar leuke uitstappen te maken.

 3. Wil zegt op

  En wat te denken van Koh Samui daar hoor je niet zoveel over maar het is daar volgens mij
  nog erger dan in Pattaya. Niemand maar dan ook bijna niemand heeft daar nog werk.
  2 broers, buren van mij hadden ieder al sinds jaar en dag ieder een taxi welke op het
  moment ingenomen zijn door de bank. Nu zijn ze bang ook nog hun huis kwijt te raken. Triest

  • Jozef zegt op

   Wil, ik heb net een reactie geplaatst over de taxi’s op Kho Samui ( mijn 2e thuis reeds 35 jaar), en daar spelen zich idd drama’s af.
   Wat de twee broers betreft, ik noem dat karma, jarenlang de toeristen geript en steeds geweigerd om de meter te gebruiken en belachelijk hoge ritten aanrekenen, je kent het spreekwoord toch wel, loontje komt om zijn……
   Jozef

   • Leo Th. zegt op

    Nou Jozef, ik vind het een bijzonder hard gelag om je broodwinning kwijt te raken en het risico loopt om straks ook je huis te verliezen. Een taxi rit van 600 baht is vergeleken met bijvoorbeeld Bangkok verhoudingsgewijs prijzig maar de prijs wordt duidelijk aangegeven dus van “rippen” is m.i. geen sprake. Je zou er ook van uit kunnen gaan dat de meeste taxichauffeurs uitgebuit worden doordat ze veel te weinig betaald krijgen. En als het door jou aangehaalde gezegde, loontje komt om zijn boontje, op iedereen toegepast zou worden die daar voor in aanmerking komt, dan zou de overbevolking van onze aarde binnen de kortst mogelijke tijd voorbij zijn.

    • Jozef zegt op

     Leo Th,
     Op Samui wordt nooit een prijs aangegeven, de chauffeurs spreken onder elkaar af wat een rit van bvb de airport naar een badplaats kost.
     Tot op heden begrijp ik nog steeds niet waarvoor de “service charge” dient.
     De meeste chauffeurs gedragen zich als rambo’s, sommigen zijn te lui op zelfs de kofferruimte te openen.

     • Leo Th. zegt op

      Ben 2 x per vliegtuig op Koh Samui aangekomen. De eerste keer al heel wat jaartjes geleden en toen stond er een bord met prijzen naar de diverse bestemmingen. De tweede keer naar de “Transport Counter” op het vliegveld gegaan, waar je kunt kiezen uit een privé taxi of een minibus met andere reizigers. De prijs staat vooraf vast dus je weet waar je aan toe bent. De ritprijzen voor een taxi beginnen rond de 14 euro. Je kunt ook van te voren online een taxi boeken en dan spreek je uiteraard ook een prijs af. Rijden op “de meter” impliceert niet vanzelfsprekend dat je niet meer betaalt dan dat een rit eigenlijk kost. In Praag bijvoorbeeld zijn er grote verschillen tussen de ritprijzen voor hetzelfde ritje. De chauffeur voert dan een duurdere tariefzone en/of tijdzone in of heeft de meter gemanipuleerd, soms tijdens de rit. Letterlijk betekent “service charge” servicekosten maar het kunnen ook heffingskosten zijn omdat de taxi op het terrein van de luchthaven mag komen, waar ook sprake van is op de luchthavens van Bangkok. Het impliceert niet dat je moet betalen omdat de chauffeur je gedag zegt, naar je lacht of je koffer in of uit zijn kofferbak zet/haalt. In o.a. Thailand heb ik dronken chauffeurs meegemaakt, dan stap ik natuurlijk gelijk uit terwijl ik wel betaal en daarbij mijn verlies neem, chauffeurs die dachten dat ze op een racecircuit rondreden, de weg hopeloos kwijt waren geraakt en chauffeurs die constant afwisselend gas meerderden en minderden. Maar verreweg de meeste chauffeurs, én zeker in Thailand, waren gewoon vriendelijk tegen mij.

 4. Cor zegt op

  Goede dag
  Ik vind het heel erg voor de Thaise bevolking die getroffen worden door de Corona .
  Ik ben al 18 jaar op vacatie geweest in Pataya en CHA-AM met heel veel plezier en genoten van het mooie weer.
  Ik ben nog in januari geweest ,en was op tijd terug voor de Corona uit brak en veilig naar huis kon.
  Maar ik kreeg van een vriend dat het strand in Pataya helder schoon is ,en dat je 2 a 5 meter naar de bodum kon kijken heb ik nooit mee gemaakt.En dat er geen toeriste meer komen.en de hotels geen vuil in zee lozen van wc enz in zee lozen om dat ze geen zuivering hebben zo als Nederland dus alles in zee. Daar om is het zo troebel . Het is nu in Jomtien helder dan ooit .Het zelfde in CHA -AM alles is helder zee water
  Daar moet de Thaise regering iets aan toen !! Om ook Corona te voor komen dan ga ik weer naar Thailand .
  Dan zijn de Thaise bevolking weer gelukkig
  Regards Cor

  • Co zegt op

   Grappig dat je dat zegt Cor “en was op tijd terug voor de Corona uit brak en veilig naar huis kon ” terwijl in Nederland de ziekenhuizen vol lagen met Corona patienten en het sterfte cijfer flink opliep en in Thailand de Corona bijna nihil is.

 5. fred zegt op

  De meeste expats waaronder ik beleven momenteel de tijd van hun leven in Pattaya. Er is meer dan genoeg open. Alle noodzakelijke winkels, restaurants ,bars, dancings , go-go bars, fitness zaken, massage salons , entertainment zaken, alle buiten zwembaden zijn toegankelijk alsook de stranden. Ik zou echt niet weten aan wat het me momenteel ontbreekt. Die drukte en massa hoef ik niet

  Je hebt momenteel het rijk voor je alleen. Wie en wat er niet zijn is het drukke verkeer de stinkende bussen de zich door de kleine soi wurmende 4×4 pick-up trucks de hordes Chinezen Indiërs en of Russen, de dronken lallende Engelsen. Met de scooter vlam je momenteel door Pattaya zoals 30 jaar geleden.

  Er zijn uiteraard heel wat zaken dicht (ik schat zo een 30%) maar het is nog steeds een pretpark en zeker in vergelijking met het saaie westen van heden ten dage. Alles in overvloed voor de weinige farangs die hier momenteel toeven. Keuze genoeg en het rijk voor U alleen wat wil een mens nog meer ?

  • Theo zegt op

   Egoïsme is u niet vreemd, kennelijk. Denkt u niet dat er meer mensen zijn die smachten naar betere tijden? Vooral ondernemers die hun vermogen en spaarcentjes zien verdampen?

   • henk zegt op

    Ik wil dit geen egoisme noemen.
    Het is de beleving van een periode. Een unieke periode.
    Ik zou nu ook wel eens door de straatjes van Pattaya willen lopen.

    Ik heb zo’n zelfde beleving eens in de 4 jaar wanneer de fabriek in de Botlek waar ik werk afstaat. Die rust en stilte.
    De baas kost het veel geld. Er wordt veel aan onderhoud gedaan en niet geproduceerd. maar ik geniet even van de stilte.

   • fred zegt op

    Wat verwacht U dan van de hier verblijvende expats ? Dat die ganser dagen blijven liggen treuren in bed ? Dat die in een diepe depressie verzinken ?
    De situatie is nu eenmaal wat ze is en daar zal een treurende of een blije expat niks aan veranderen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website