Krathom: Drug of medicijn?

Door Redactie
Geplaatst in Achtergrond
Tags: , ,
22 oktober 2013

Drug of medicijn: dat is de vraag. Zeventig jaar was het gebruik van het blad van de krathom boom (Mitragyna speciosa) verboden en in 1979 werd het gebruik in de Narcotics Act gelijk gesteld aan het gebruik van cannabis en hallucinogene paddestoelen.

Maar erg veel effect heeft die maatregel niet gehad, want 404.548 mensen kauwen regelmatig op het blad (2011) en vorig jaar werden 10.454 verslaafden in ziekenhuizen behandeld. Een jaar eerder waren dat er 1.977.

Een commissie van het ministerie van Justitie heeft voorgesteld het verbod op te heffen. Het gebruik van krathom is deel van de volkscultuur en het heeft bewezen geneeskrachtige eigenschappen. De Narcotics Control Board ondersteunt het advies, nu moet het ministerie van Volksgezondheid nog om.

Het probleem met krathom, zegt de politie, is wanneer gebruikers de bladeren koken en mengen met hoestsiroop, soda en andere ingrediënten. Daardoor ontstaat een drug die in straattaal bekend staat als 4×100. En dat is niet het enige probleem: grote en langdurige gebruikers raken eraan verslaafd, het lichaam vraagt om steeds hogere doses en ze kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontwikkelen, zoals tremoren, paranoia, hallucinaties, depressies, enzovoort.

Daar tegenover staan medicinale eigenschappen bij diarree, hoofdpijn, spierpijn, regulering van de bloedsuikerspiegel, herpes, slaapproblemen, enzovoort. De bladeren lijken ook geschikt als pijnstillend middel, hoestdrank en gebruik bij diabetes, maar er moet nog veel wetenschappelijk onderzoek naar worden gedaan en daar ontbrak het lange tijd aan omdat krathom verboden was.

Bij verstandig gebruik heeft krathom geen ernstige bijwerkingen

‘Wanneer het op een bescheiden en verstandige manier wordt gebruikt, heeft het kruid geen ernstige bijwerkingen’, zegt Supaporn Pitiporn, hoofd-apotheker in het Chao Phya Abhaibhubejhr ziekenhuis, ’s lands leidend medisch centrum op het gebied van traditionele Thaise medicijnen en kruiden.

Krathom, vertelt ze, wordt in het hele land gebruikt en is een onlosmakelijk deel van de traditionele cultuur in het zuiden van Thailand. Maar niet alleen Thaise moslims gebruiken het om de dag door te komen; ook bouwvakkers in de Isaan, die de hele dag in de zon moeten werken.

Een 63-jarige moslim die in Bangkok woont, heeft een krathomboom in zijn tuin staan. Elke ochtend voordat hij op zijn boerderij gaat werken, plukt hij een blad en gedurende de dag kauwt hij nog eens op drie tot vier bladeren. De politie tolereert de boom, mits de takken zo nu en dan worden gesnoeid zodat de boom er niet verdacht uitziet.

De krathom helpt hem de hele dag fris te blijven en ook zijn dieren profiteren ervan. ‘Wanneer mijn geiten ziek zijn, vooral als ze diarree hebben, voer ik ze krathom en elke keer worden ze beter.’

(Bron: Bangkok Post, 22 oktober 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Krathom: Drug of medicijn?”

 1. hansK zegt op

  In het land van oorsprong illegaal, maar bijna overal ter wereld legaal online te bestellen.
  Maar ja cannabis is ook illegaal in thailand en dat word daar ook overal verbouwd van langs de rijstvelden en de rubberplantages en daar kraait ook geen haan naar, dus ik vermoed dat het met krathom wel hetzelfde zal zijn.
  Overigens een moslimboer in bangkok met een boerderij?? volgens mij was die reporter van de Bangkok Post ook onder invloed..

  • dickvanderlugt zegt op

   Beste HansK,
   Dat is heel goed mogelijk. (Greater) Bangkok is groter dan je denkt. Uiteraard bevindt de boerderij zich niet in de binnenstad.

 2. Farang tingtong zegt op

  Krathom drug of medicijn is de stelling, ik denk beide maar dat geld voor zoveel medicijnen, of planten.
  Zo is er medicinale cannabis, of het ADHD pilletje wat als pepmiddel gebruikt word, het is maar hoe je er mee om gaat,


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website