Het beheerst al maanden het Thaise nieuws: de controversie tussen de Thaise justitie en de abt van de Wat Phra Dhammakaya. Deze week zou de politie met veel machtsvertoon de tempel binnen vallen omdat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de abt.

Hij wordt beschuldigd van heling en het witwassen van 1,2 miljard baht, geld dat is ontvreemd uit de kas van de Klongchan Credit Union Cooperative. De abt zou niet geweten hebben dat het besmet geld was. In totaal is bij de coöperatie 12 miljard baht uit de kas verdwenen, waarvoor de voormalige voorzitter (tevens penningmeester van de tempel) al is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 16 jaar.

Donderdag omsingelden 600 politie-agenten, leger en ambtenaren de Wat Phra Dhammakaya. De politie ging het tempelterrein op maar kon de abt niet arresteren omdat hij onvindbaar was. Er waren zo’n 8.000 volgelingen op het immense tempelterrein die het zoeken verstoorden.

Volgens Sanitwong Wutthiwangso, directeur van de afdeling communicatie van de tempel, is de abt niet gevlucht voor de arrestatie en hij zei dat de tempel het grote aantal volgelingen niet kan tegenhouden, die waren gekomen om te mediteren uit bezorgdheid om het welzijn van de abt. Volgelingen van de abt pleitten voor genade omdat de abt ‘ernstig ziek’ is. Na beëindiging van de zoektocht en een persconferentie sloot de tempel alle hekken.

Critici zien de Dhammakaya-groepering als een van de snelst groeiende sekten in Thailand. De gemeenschap claimt wereldwijd miljoenen volgelingen te hebben.

Voorstanders van de tempel zeggen dat de inval politiek gemotiveerd is. De abt zou nauwe banden hebben met oud-premier Thaksin hebben en dat bevalt de junta niet.

Bron: Bangkok Post en andere media.

9 reacties op “Kat en muis spel Wat Phra Dhammakaya”

 1. Ger zegt op

  abt en 3 andere monniken van de tempel hebben cheques op naam gekregen. Daarmaast zijn een grote aantal landeigendomspapieren en geld , totaal 2,56 milliard baht ! ,overgegaan naar de tempel. Eveneens hebben een groep van 50 betrokkenen elk meer dan een miljoen in de pot gestopt, totaal 75 miljoen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
  Gezien de grote en de constructies is het pure witwasserij en diefstal, opgezet en meegewerkt door monniken , abt en anderen

  Alles afkomstig uit verduistering, diefstal, door de penningmeester van de tempel die als hoofddader voorzitter was van de leeggeroofde corporatie KCUC

  Voortdurend worden redenen opgevoerd voor de abt om zich niet te melden. Vergeet niet dat hij als monnik reeds eerder land en meer op zijn eigen naam had gezet en daardoor al monnik af had moeten zijn . En nu weer deze gebeurtenissen. Crimineel zo vindt justitie en een groot gedeelte van de bevolking.
  Wachten is nu tot de werkelijke arrestatie, bevel is er al, en hij krijgt geen borgtocht vanwege voortdurende tegenwerking: dit betekent dat als
  hij gearresteerd wordt hij gelijk monnik af is….en wordt natuurlijk veoordeeld.

  Rotte appels dient men te verwijderen.

 2. Daniel VL zegt op

  2,56 milliard baht. En het klootjes volk leeft in armoede. Die 8000 zullen toch ook niet allemaal rijken zijn.
  Hier in Chiang Mai hoor ik ook altijd over de rijkdom van de tempels Je moet maar eens in de stad rondrijden en zien in hoeveel tempels men weer aan het uitbreiden is. Velen hier klagen over het gebrek aan parking en wijzen dan met de vinger naar de enorme oppervlake die ingenomen wordt door de tempels. Men zegt dat tegen mij maar ik denk dat men dat niet onderling duft te vertellen. Hetzelfde als men praat over de premier.

 3. Rens zegt op

  Boeddha draait zich om in zijn graf. Niets maar dan ook helemaal niets heeft dit hele gebeuren met hetgeen wat “de leer” voorstond te maken. Eenvoud en bescheidenheid zijn hier ver te zoeken, hoogstwaarschijnlijk voor altijd verloren in de soep van geld, macht en bezit. En het gaat altijd ten koste van “de aanhangers”, zij betalen letterlijk en figuurlijk voor dit hele circus en zijn slechts verliezers.

 4. chris zegt op

  Ik miste mijn vaste verkoper van Thaise staatsloten een paar dagen. Toen ik hem tegenkwam en vroeg waar hij was geweest vertelde hij dat hij een paar dagen in Wat Dhammakaya had gelogeerd. Waarom, vroeg ik hem, ben je een fan van Phra Dhammachayo? Helemaal niet, maar het zitten in witte kleren en een devoot Boeddhist spelen levert 500 Baht per dag op, exclusief eten, drinken en een slaapplek. En dat is meer dan ik met de verkoop van lotjes kan verdienen. (waar gebeurd)
  Als de tempel de devote ‘aanhangers’ wil tegenhouden moeten ze gewoon stoppen met ze te betalen. Dan zijn ze zo weg. Dat verzeker ik je.

  • Tino Kuis zegt op

   Hoe ik over het Thaise Boeddhisme denk en zeker wat betreft het monnikendom is voldoende bekend: ik vind het een zootje. Maar ik geloof er niets van dat de meerderheid van de aanwezigen in de Wat Dhammakaya betaalde aanhangers zijn. Het zijn voor het overgrote deel fanatieke maar misleidde aanhangers.

   • koos zegt op

    Grootendeels wel maar vanuit Udon zijn ook mensen vertrokken naar die tempel.
    Waren toevallig wel de bewakers van de rode shirtjes bij eerdere demonstraties.
    Dus dat ze alleen maar komen om te bidden is onzin ze willen gewoon een confrontatie.
    Daarom overal prikkeldraad versperringen heeft volgens mij niets met bidden te maken.
    En betalen is normaal gebeurt bij ieder demonstratie.

   • jacques zegt op

    Ik vrees dat je gelijk hebt Tino en het jarenlange, op specifieke wijze beïnvloeden van simpele mensen heeft zijn vruchten afgeworpen, gezien de enorme bedragen die over tafel gaan.
    In wezen zijn mensen toch niet zo verschillend en macht en rijkdom doet een bepaald gedeelte van de mensen goed.
    Overigens vinden dit soort taferelen niet alleen plaats hier in Thailand. Kijk ook maar eens naar het katholieke rijk, het Vaticaan met zijn pracht en praal. Waar dat voor nodig is, het pronkstuk van de rode mutsen kliek. Dient ook geen enkele arme ziel. Om over de situatie in het moslim geloof nog maar te zwijgen. Het leven is een theaterstuk en de top spelers komen het verst.

   • chris zegt op

    De echte fanatiekelingen zijn cq worden al jarenlang betaald, maar niet per keer dat ze op komen dagen. Ik kan je talrijke voorbeelden van mensen geven die de landerijen/eigendommen van de tempel buiten Pathumthani beheren, Naast de ouders van een vriendin van mijn vrouw leeft een hele familie in een prachtig verbouwd pand en boert (nou ja, laat anderen boeren) op gronden van de tempel. Zien er goed gekleed uit, doen niets, en hebben twee dure auto’s voor de deur. Allemaal gefinancierd door de tempel. Voordien waren het arme sloebers in een bouwvallig pand. Ja, ik zou ook fanatiek in witte kleren op de grond gaan zitten als dreigt dat dit luxe leventje mij wordt afgenomen. Ik doe het niet omdat ik zo’n mentaliteit niet heb. Maar ‘geloof’ me: zonder geld is niemand die betrokken is bij de tempel een fanatiek Boeddhistisch volger.

 5. Ger zegt op

  De premier kan artikel 44 gebruiken, met als reden chaos creëren in de samenleving door de volgelingen , en alles is zo opgelost.
  Nu blijkt dat een nieuw argument door volgelingen wordt aangevoerd te weten dat er eerst democratie dient te komen, oftewel het is nu wel duidelijk welk politiek doel de volgelingen beogen. Een duidelijke reden om goed op te treden en de Thaise regering kennende die laat niet met zich sollen, kan het gaan benoemen als een poltieke bijeenkomst en dan is het snel afgelopen voor de hele tempel. Denk dat de uitspraken van de tempel niet zo tactisch waren om eerst een andere regering af te wachten want dat is natuurlijk koren op de molen van de huidige regering. Denk dat hieral over wordt nagedacht door de Thaise overheid.
  Maar het punt blijft gewoon dat de abt gewoon gearresteerd gaat worden vanwege de gepleegde wandaden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website